Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 16-18 cm
- robot wielofunkcyjny
- długie wykałaczki
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- tarkę o drobnych oczkach
- sito o drobnych oczkach
- wałek
- folię do tworzenia dekoracji z czekolady
- szablon drzewa
- 2 worki cukiernicze
Przygotuj wcześniej:
Dynię pokrój na cząstki. Za pomocą łyżki wyjmij gniazda nasienne. Kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Miąższ wystudzonej dyni oddziel od skóry i zmiksuj na gładkie, jednolite purée. Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT
Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota ok. 3-4 minut.
Mąkę łączymy w misce z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Suche składniki dodajemy do jajek utartych z cukrem. Dodajemy purée z dyni (ok. 150 g), startą marchewkę (ok. 100 g), otartą skórkę z pomarańczy i olej. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia nakłuwamy biszkopt długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest sucha, biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PIECZEMY ORZECHY PEKAN
Orzechy pekan łączymy w miseczce z syropem klonowym. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę namaczamy w soku z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota.
Serki homogenizowane przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder przesiany przez sito, skórkę otartą z pomarańczy i ubitą śmietankę. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Krem odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki, by nie stężał) na czas przygotowywania dekoracji.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DUSZKI Z MASY CUKROWEJ
Czarną masę cukrową wyrabiamy chwilę w dłoniach, by stała się plastyczna. Wyrobioną masę dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki z masy cukrowej nadziewamy na długie wykałaczki.
Białą masę wyrabiamy w analogiczny sposób. Wyrobioną masę dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ziemniaczaną. Cienkie placki z białej masy cukrowej formujemy w dłoniach tak, by ich brzegi przypominały falbanki.
W każdym rozwałkowanym placku z białej masy cukrowej drążymy 3 dziurki: oczy i buzię duszka (dziurki powinny znaleźć się nieco poniżej połowy placka). Białe duszki nakładamy na kulki z czarnej masy cukrowej, lekko dociskamy, by masy połączyły się, i formujemy, by nadać dekoracjom odpowiedni kształt.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DRZEWO Z CZEKOLADY
Szablon drzewa umieszczamy pod folią do tworzenia dekoracji z czekolady tak, by pozostawić więcej wolnej przestrzeni u dołu.
Czekoladę rozpuszczamy, temperujemy i przelewamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Czekoladę szprycujemy, rysując na folii kontury drzewa. Kontury rysunku wypełniamy czekoladą. U spodu drzewa rysujemy wypełniony czekoladą trójkąt, który po zestaleniu się dekoracji posłuży nam za element mocujący drzewo do tortu. Czekoladowe drzewo odstawiamy do zestalenia.
Krok 7: SKŁADAMY TORT
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i studzimy, mieszając. Do miseczki z żelatyną przekładamy odrobinę kremu, by ją zahartować. Mieszamy i dodajemy całość do miski z kremem.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy z wierzchu, ścinając górę ciasta, a następnie kroimy na 3 równe blaty. Dolny blat umieszczamy w tortownicy i delikatnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Wykładamy porcję kremu, który nakrywamy kolejnym biszkoptowym blatem. Drugi blat również delikatnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Wykładamy kolejną porcję kremu, który nakrywamy ostatnim biszkoptowym blatem. Na wierzch tortu wykładamy ostatnią porcję kremu. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki.
Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin, aż krem się zestali.
Krok 8: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Kajmak przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy nieregularnie na wierzch zestalonego tortu. Na warstwie kajmaku układamy podpieczone orzechy pekan.
Tort delikatnie nacinamy z wierzchu. W miejscu nacięcia umieszczamy zestalone drzewo z temperowanej czekolady. Duszki na wykałaczkach wbijamy w tort obok drzewa.
Zobacz podobne
przepisy
Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!
Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!
Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!
Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Tort Bellini
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Tort z arbuza
- Tort arbuzowy
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Sernik dyniowy
- Sernikowe brownie w słoiku
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Tort cynamonowo-makowy
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Wegańskie kofty z grilla
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Sernik z rabarbarem
- Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
- Tort mimoza
- Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
- Sałatka z bobem i cykorią
- Okoń nilowy ze szparagami
- Pieczony indyk cajun
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
881 dni temu
Mam gotowe puree z dyni ile go dodać w przepisie jest pół dyni ?
odpowiedz
881 dni temu
Do przygotowania biszkoptu będziesz potrzebować 150 g puree z dyni i 100 g startej marchewki.
1484 dni temu
Ale cuda......
odpowiedz