zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 16-18 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • długie wykałaczki
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • sito o drobnych oczkach
  • wałek
  • folię do tworzenia dekoracji z czekolady
  • szablon drzewa
  • 2 worki cukiernicze

Przygotuj wcześniej:

Dynię pokrój na cząstki. Za pomocą łyżki wyjmij gniazda nasienne. Kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Miąższ wystudzonej dyni oddziel od skóry i zmiksuj na gładkie, jednolite purée. Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT

Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota ok. 3-4 minut.

Mąkę łączymy w misce z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Suche składniki dodajemy do jajek utartych z cukrem. Dodajemy purée z dyni, marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, otartą skórkę z pomarańczy i olej. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia nakłuwamy biszkopt długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest sucha, biszkopt jest gotowy.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PIECZEMY ORZECHY PEKAN

Orzechy pekan łączymy w miseczce z syropem klonowym. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żelatynę namaczamy w soku z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota.

Serki homogenizowane przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder przesiany przez sito, skórkę otartą z pomarańczy i ubitą śmietankę. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Krem odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki, by nie stężał) na czas przygotowywania dekoracji.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DUSZKI Z MASY CUKROWEJ

Czarną masę cukrową wyrabiamy chwilę w dłoniach, by stała się plastyczna. Wyrobioną masę dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki z masy cukrowej nadziewamy na długie wykałaczki.

Białą masę wyrabiamy w analogiczny sposób. Wyrobioną masę dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ziemniaczaną. Cienkie placki z białej masy cukrowej formujemy w dłoniach tak, by ich brzegi przypominały falbanki.

W każdym rozwałkowanym placku z białej masy cukrowej drążymy 3 dziurki: oczy i buzię duszka (dziurki powinny znaleźć się nieco poniżej połowy placka). Białe duszki nakładamy na kulki z czarnej masy cukrowej, lekko dociskamy, by masy połączyły się, i formujemy, by nadać dekoracjom odpowiedni kształt.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DRZEWO Z CZEKOLADY

Szablon drzewa umieszczamy pod folią do tworzenia dekoracji z czekolady tak, by pozostawić więcej wolnej przestrzeni u dołu.

Czekoladę rozpuszczamy, temperujemy i przelewamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Czekoladę szprycujemy, rysując na folii kontury drzewa. Kontury rysunku wypełniamy czekoladą. U spodu drzewa rysujemy wypełniony czekoladą trójkąt, który po zestaleniu się dekoracji posłuży nam za element mocujący drzewo do tortu. Czekoladowe drzewo odstawiamy do zestalenia.

Krok 7: SKŁADAMY TORT

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i studzimy, mieszając. Do miseczki z żelatyną przekładamy odrobinę kremu, by ją zahartować. Mieszamy i dodajemy całość do miski z kremem.

Wystudzony biszkopt wyrównujemy z wierzchu, ścinając górę ciasta, a następnie kroimy na 3 równe blaty. Dolny blat umieszczamy w tortownicy i delikatnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Wykładamy porcję kremu, który nakrywamy kolejnym biszkoptowym blatem. Drugi blat również delikatnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Wykładamy kolejną porcję kremu, który nakrywamy ostatnim biszkoptowym blatem. Na wierzch tortu wykładamy ostatnią porcję kremu. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki.

Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin, aż krem się zestali.

Krok 8: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Kajmak przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy nieregularnie na wierzch zestalonego tortu. Na warstwie kajmaku układamy podpieczone orzechy pekan.

Tort delikatnie nacinamy z wierzchu. W miejscu nacięcia umieszczamy zestalone drzewo z temperowanej czekolady. Duszki na wykałaczkach wbijamy w tort obok drzewa.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Agnieszka Śmiech Agnieszka Śmiech
    28 dni temu
    Ale cuda......

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram