![Krwawe muffinki Krwawe muffinki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/60a8cea02900-75c8ea6fc75f-BS_ONLINE_KW42_Krwawe_muffinki_1250x700px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- rękaw cukierniczy
- formę do muffinów
- papierowe papilotki do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy muffiny
Jaja ubijamy z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy rózgą i przekładamy do rękawa cukierniczego. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem przez około 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy sos malinowy
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do garnka wrzucamy przetarte przez sitko maliny. Dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy cukrowe szkło
Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Zagotowujemy aż do momentu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Masę wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Łączymy składniki kremu waniliowego
Serek wyciągamy z lodówki na 1 godzinę przed robieniem kremu. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami serka, a następnie dodajemy do pozostałej ilości serka. Śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5: Dekorujemy muffiny
Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy kremem waniliowym. Cukrowe szkło rozbijamy na kawałki, moczymy w sosie malinowym i układamy na muffinach. Muffinki polewamy jeszcze odrobiną sosu malinowego.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!
![Muffiny jabłkowe z karmelem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dc1a0534ebb4-cf7164cddfb7-Caramel-and-Apple-Muffins.webp)
Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!
![Babeczki z polewą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5834798e2f66-77e07308b6a1-Cupcakes-mit-Spinnennetzglasur.webp)
Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
![Chlebowe „muffiny” wytrawne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/858fe7480063-373517056a-wytrawne-muffiny.webp)
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
![Muffiny o smaku pizzy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a9ef6983c5b-e231c2a891-KW_46_muffiny_o_smaku_pizzy_h-58_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Babeczki dyniowe
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Lody domowe w dwóch smakach
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Pizzo-burger
- Cronuty
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Szarlotka sypana
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Knedle serowe z morelami
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Arbuzowe szaleństwo
- Babeczki z polewą
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Chleb cebulowy z kremem kminkowym
- Wegańska pasta à la makrela
- Domowa pasta tahini
- Frittata z cukinią i szpinakiem
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Jesienna zapiekanka no waste z burratą
- Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
- Kaczka z brzoskwiniami
Komentarze (0)