Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- rękaw cukierniczy
- formę do muffinów
- papierowe papilotki do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy muffiny
Jaja ubijamy z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy rózgą i przekładamy do rękawa cukierniczego. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem przez około 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy sos malinowy
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do garnka wrzucamy przetarte przez sitko maliny. Dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy cukrowe szkło
Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Zagotowujemy aż do momentu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Masę wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Łączymy składniki kremu waniliowego
Serek wyciągamy z lodówki na 1 godzinę przed robieniem kremu. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami serka, a następnie dodajemy do pozostałej ilości serka. Śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5: Dekorujemy muffiny
Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy kremem waniliowym. Cukrowe szkło rozbijamy na kawałki, moczymy w sosie malinowym i układamy na muffinach. Muffinki polewamy jeszcze odrobiną sosu malinowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)