Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
KROK 2: Pieczemy ciasteczka
Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.
KROK 3: Przygotowujemy lukier
Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.
KROK 4: Dekorujemy ciasteczka
Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.
Zobacz podobne
przepisy
Paluchy wiedźmy
Zachwyć wszystkich przekąską na Halloween! Ciastka z migdałami smakują doskonale i upiornie wyglądają!
Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!
Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!
Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Whoopies
- Zupa grzybowa z suszonych grzybów
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Muffiny marchewkowe
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Amerykańskie gofry
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Ciasto wiewiórka
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Czekoladowe fondue
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
724 dni temu
Świetny przepis! Ciasteczka z cynamonem i miodem idealnie wpasują się również w klimat świąt :) robię je co roku chyba już od 3 lat i mają więcej zwolenników niż klasyczne pierniki :)
odpowiedz
758 dni temu
No dobra, ale jakie proporcje jajek do cukru?
odpowiedz
758 dni temu
Na jedno białko dajemy dwie łyżki cukru pudru :)