
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
KROK 2: Pieczemy ciasteczka
Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.
KROK 3: Przygotowujemy lukier
Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.
KROK 4: Dekorujemy ciasteczka
Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron w sosie śmietankowym
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Marynata do karkówki
- Tarta z kurkami
- Gruszki w syropie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Sałatka gyros
- Ramen
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
996 dni temu
Świetny przepis! Ciasteczka z cynamonem i miodem idealnie wpasują się również w klimat świąt :) robię je co roku chyba już od 3 lat i mają więcej zwolenników niż klasyczne pierniki :)
odpowiedz
1029 dni temu
No dobra, ale jakie proporcje jajek do cukru?
odpowiedz
1029 dni temu
Na jedno białko dajemy dwie łyżki cukru pudru :)