 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
KROK 2: Pieczemy ciasteczka
Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.
KROK 3: Przygotowujemy lukier
Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.
KROK 4: Dekorujemy ciasteczka
Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (3)
1068 dni temu
Świetny przepis! Ciasteczka z cynamonem i miodem idealnie wpasują się również w klimat świąt :) robię je co roku chyba już od 3 lat i mają więcej zwolenników niż klasyczne pierniki :)
Odpowiedz
1102 dni temu
No dobra, ale jakie proporcje jajek do cukru?
Odpowiedz
1102 dni temu
Na jedno białko dajemy dwie łyżki cukru pudru :)