![Halloweenowe ciastka z migdałami Halloweenowe ciastka z migdałami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a13837585d33-187a58c80732-Damenfinger.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot kuchenny/mikser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Marcepan kroimy w grubą kostkę i rozkruszamy na drobno w robocie kuchennym. Masło kroimy w kostkę – zagniatamy z marcepanem, cukrem, solą, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy ciastka
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy. Obieramy ze skóry i osuszamy. Z ciasta na odrobinie mąki formujemy palce. Na jednym końcu palców wciskamy po 1 migdale jako paznokieć. Poprzeczne zmarszczki zaznaczamy delikatnie nożem, a następnie palce układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 12-15 minut, aż lekko się zarumienią i będą chrupiące (nieupieczone ciastka ponownie wkładamy do lodówki). Studzimy.
Krok 3: Dekorujemy ciastka
Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru, a następnie zabarwiamy na czerwono. Czerwonym lukrem dekorujemy migdały. Dolną końcówkę również zanurzamy w lukrze. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!
![Ciasteczka makowo-migdałowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f3bae2531e5a-f6acb43d5b-KW_50_ciasteczka-makowo-migdalowe18994363282_1250x700_rgb_ok.webp)
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
![Florentynki migdałowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/78411cff26c1-9a5b70a20b-KW_43_Florentynki_5094_poziom_RGB.webp)
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
![Kruche ciastka kakaowo-migdałowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3051b82e5892-53edd602bf-Kruche_ciasteczka_kakaowo-migdalowe_KW_05_PL_13753_S6581_960x540.webp)
Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!
![Migdałowe ciasteczka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/05cf89ebaf80-c5020d04cb-Paleczki_migdalowe_KW_49_13456_S_40917_RGB_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Babeczki z jeżynami
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Raita z ogórków i bakłażana
- Kotleciki jagnięce
- Ziemniaki Hasselback
- Krewetki z warzywami
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Ciastka z grzybami
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Muffinki wielkanocne
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Pudding z letnich owoców
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Salsa z mango i awokado
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Piada wraps
- Miętowe torciki z jagodami
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Komentarze (0)