• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • robot kuchenny/mikser
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Marcepan kroimy w grubą kostkę i rozkruszamy na drobno w robocie kuchennym. Masło kroimy w kostkę – zagniatamy z marcepanem, cukrem, solą, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki.

Krok 2: Pieczemy ciastka

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy. Obieramy ze skóry i osuszamy. Z ciasta na odrobinie mąki formujemy palce. Na jednym końcu palców wciskamy po 1 migdale jako paznokieć. Poprzeczne zmarszczki zaznaczamy delikatnie nożem, a następnie palce układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 12-15 minut, aż lekko się zarumienią i będą chrupiące (nieupieczone ciastka ponownie wkładamy do lodówki). Studzimy.

Krok 3: Dekorujemy ciastka

Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru, a następnie zabarwiamy na czerwono. Czerwonym lukrem dekorujemy migdały. Dolną końcówkę również zanurzamy w lukrze. Pozostawiamy do wyschnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram