
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot kuchenny/mikser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Marcepan kroimy w grubą kostkę i rozkruszamy na drobno w robocie kuchennym. Masło kroimy w kostkę – zagniatamy z marcepanem, cukrem, solą, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy ciastka
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy. Obieramy ze skóry i osuszamy. Z ciasta na odrobinie mąki formujemy palce. Na jednym końcu palców wciskamy po 1 migdale jako paznokieć. Poprzeczne zmarszczki zaznaczamy delikatnie nożem, a następnie palce układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 12-15 minut, aż lekko się zarumienią i będą chrupiące (nieupieczone ciastka ponownie wkładamy do lodówki). Studzimy.
Krok 3: Dekorujemy ciastka
Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru, a następnie zabarwiamy na czerwono. Czerwonym lukrem dekorujemy migdały. Dolną końcówkę również zanurzamy w lukrze. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Komentarze (0)