Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- wałek
- 2 miski
- okrągły wycinak o średnicy ok. 5 cm
Krok 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce.
Krok 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie mokre składniki ciasta mieszamy w misce.
Krok 3: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK
Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych, mieszamy i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy odrobinę wody.
Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą okrągłego wycinaka.
Krok 5: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone ciasteczka pokrywamy z wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy dodatkami: precelkami, czekoladowymi drażetkami oraz cukrowymi gwiazdkami. Wykorzystujemy je do stworzenia głów reniferów.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!
Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!
Ciasteczka cytrynowe
Cytryna na słodko, czyli doskonałe ciasteczka z białą czekolada. Sięgnij po przepis Pawła i sprawdź, jak chrupią!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1096 dni temu
Czy można zamienić mąkę pszenną na mąkę orkiszową?
odpowiedz
1096 dni temu
Karolino, tak możesz zastąpić mąkę pszenną na orkiszową ;)
1812 dni temu
Mąka pszenna jest wegetariańska, nie wegańska :)
odpowiedz
1812 dni temu
Dokładnie tak
1812 dni temu
Czy tylko mnie dziwi, że nikt nie pyta o czekoladę?
1810 dni temu
czekolada gorzka nie zawiera mleka ;)
1810 dni temu
Które zwierzę daje mąkę pszenną? 🤔
1554 dni temu
Od kiedy?
1465 dni temu
a co takiego w mące pszennej jest odzwierzęcego?
1102 dni temu
??
1812 dni temu
Przepis wegetariański, a nie wegański :)
odpowiedz
2197 dni temu
Dlaczego w przepisie jest maka pszenna, jak maja byc weganskie?
odpowiedz
2195 dni temu
Mąka pszenna jest wegańska :)
2192 dni temu
Mąka pszenna jest wegańska. To nie są ciasteczka bezglutenowe tylko wegańskie.
1916 dni temu
a co ma piernik do wiatraka?
zobacz wszystkie