zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • wałek
  • 2 miski
  • okrągły wycinak o średnicy ok. 5 cm

Krok 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce.

Krok 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie mokre składniki ciasta mieszamy w misce.

Krok 3: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK

Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych, mieszamy i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy odrobinę wody.

Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą okrągłego wycinaka.

Krok 5: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone ciasteczka pokrywamy z wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy dodatkami: precelkami, czekoladowymi drażetkami oraz cukrowymi gwiazdkami. Wykorzystujemy je do stworzenia głów reniferów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Dlaczego w przepisie jest maka pszenna, jak maja byc weganskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    8 dni temu
    Mąka pszenna jest wegańska :)
  • Gość Gość
    5 dni temu
    Mąka pszenna jest wegańska. To nie są ciasteczka bezglutenowe tylko wegańskie.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram