zobacz film

Paweł Małecki i Na Gałęzi

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • rękaw cukierniczy lub kornet z papieru

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, cukier i wiórki kokosowe łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, wyciśnięty z niej sok oraz miękkie masło i ugniatamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i żółtko, ponownie ugniatamy na jednolitą masę.

Krok 2: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasto wyjmujemy na deskę oprószoną mąką. Formujemy dwa wałki, kroimy je na równe części, z których tworzymy kulki by następnie rozgnieść je na płasko. Jeśli ciasto się klei, dodajemy odrobinę mąki.

Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 175°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: DEKORUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka polewamy roztopioną białą czekoladą przelaną do kornetu. Podajemy, gdy czekolada stężeje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    141 dni temu
    Jak ja lubię przepisy z małą ilością składników :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    143 dni temu
    Paweł, zrobił byś może dobry zwykły czekoladowy fondant 🙂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    Drogi Gościu, być może nieco mniej klasyczny w smaku, ale na pewno pyszny fondant znajdziesz na naszej stronie w wykonaniu Karola Okrasy: https://kuchnialidla.pl/fondant-czekoladowy-z-curry-i-boczkiem :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram