Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano. Dodajemy oliwę i całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Cały arkusz ciasta smarujemy cienko gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepujemy widelcem, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta. Oprószamy ciasto odrobiną soli i pieprzu.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Zobacz podobne
przepisy
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2176 dni temu
12 minut na 180 stopni w piekarniku gazowym spokojnie wystarczy. Pierwsza partia poszła do kosza przypalona. Warto zerkać po 10 minutach, czy wszystko gra. Smacznego
odpowiedz
2175 dni temu
Warto doglądać wypieków. Każdy piekarnik grzeje inaczej, więc trzeba mieć nad tym kontrolę :)
1934 dni temu
To chyba zalezy od piekarnika. Ja specjalnie dałam na 180 na 12 minut by sie nie spaliły (bo widzialam Twoj komentarz) i po 12 minutach w 180 stopniach były jeszcze surowe i miekkie...więc pewnie moze masz piekarnik jakos nastawiony. Dałam potem na 220 i ładnie mi sie zrobiło jak w przepisie :)
2417 dni temu
Mega dobre!!!!
odpowiedz
2459 dni temu
CZy musza bycpodwanae na cieplo ? czy nasteonego dnia po zrobienu beda tez dobre ?
odpowiedz
2458 dni temu
Na zimno również smakują dobrze :)
2938 dni temu
Wyszły super, wszyscy goście zachwyceni, super przekąska.
odpowiedz
3964 dni temu
R., może przypadną Ci do gustu także inne nasze przepisy na pyszności z ciasta francuskiego? Proponujemy na przykład francuskie ciastka z pomidorami: https://kuchnialidla.pl/francuskie-ciastka-z-pomidorami-i-mozzarella :)
odpowiedz
3965 dni temu
Fantastyczne są :) polecam.
odpowiedz
4036 dni temu
Paluchy wspaniale będą się komponować z czerwonym barszczem :)
odpowiedz
4039 dni temu
A ja zrobię jutro do barszczyku czerwonego !!
odpowiedz
4087 dni temu
Uwielbiam takie paluchy, idealne na imprezke, ciasto Lienessa już kupiłam, jutro zrobię :)
odpowiedz
4096 dni temu
ależ pyszniutkie,ja zrobię takie z pysznym pesto z Lidla,ciasteczka znikaja szybko :)
odpowiedz
zobacz wszystkie