Francuskie paluchy z pesto
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano. Dodajemy oliwę i całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Cały arkusz ciasta smarujemy cienko gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepujemy widelcem, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta. Oprószamy ciasto odrobiną soli i pieprzu.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Julia Julia
    2176 dni temu
    12 minut na 180 stopni w piekarniku gazowym spokojnie wystarczy. Pierwsza partia poszła do kosza przypalona. Warto zerkać po 10 minutach, czy wszystko gra. Smacznego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2175 dni temu
    Warto doglądać wypieków. Każdy piekarnik grzeje inaczej, więc trzeba mieć nad tym kontrolę :)
  • sylwia sylwia
    1934 dni temu
    To chyba zalezy od piekarnika. Ja specjalnie dałam na 180 na 12 minut by sie nie spaliły (bo widzialam Twoj komentarz) i po 12 minutach w 180 stopniach były jeszcze surowe i miekkie...więc pewnie moze masz piekarnik jakos nastawiony. Dałam potem na 220 i ładnie mi sie zrobiło jak w przepisie :)
  • Gość Gość
    2417 dni temu
    Mega dobre!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2459 dni temu
    CZy musza bycpodwanae na cieplo ? czy nasteonego dnia po zrobienu beda tez dobre ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2458 dni temu
    Na zimno również smakują dobrze :)
  • Magda Magda
    2938 dni temu
    Wyszły super, wszyscy goście zachwyceni, super przekąska.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3964 dni temu
    R., może przypadną Ci do gustu także inne nasze przepisy na pyszności z ciasta francuskiego? Proponujemy na przykład francuskie ciastka z pomidorami: https://kuchnialidla.pl/francuskie-ciastka-z-pomidorami-i-mozzarella :)

    odpowiedz

  • R. R.
    3965 dni temu
    Fantastyczne są :) polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4036 dni temu
    Paluchy wspaniale będą się komponować z czerwonym barszczem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4039 dni temu
    A ja zrobię jutro do barszczyku czerwonego !!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4087 dni temu
    Uwielbiam takie paluchy, idealne na imprezke, ciasto Lienessa już kupiłam, jutro zrobię :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4096 dni temu
    ależ pyszniutkie,ja zrobię takie z pysznym pesto z Lidla,ciasteczka znikaja szybko :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!