
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano. Dodajemy oliwę i całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Cały arkusz ciasta smarujemy cienko gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepujemy widelcem, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta. Oprószamy ciasto odrobiną soli i pieprzu.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
2388 dni temu
12 minut na 180 stopni w piekarniku gazowym spokojnie wystarczy. Pierwsza partia poszła do kosza przypalona. Warto zerkać po 10 minutach, czy wszystko gra. Smacznego
odpowiedz
2387 dni temu
Warto doglądać wypieków. Każdy piekarnik grzeje inaczej, więc trzeba mieć nad tym kontrolę :)
2146 dni temu
To chyba zalezy od piekarnika. Ja specjalnie dałam na 180 na 12 minut by sie nie spaliły (bo widzialam Twoj komentarz) i po 12 minutach w 180 stopniach były jeszcze surowe i miekkie...więc pewnie moze masz piekarnik jakos nastawiony. Dałam potem na 220 i ładnie mi sie zrobiło jak w przepisie :)
2629 dni temu
Mega dobre!!!!
odpowiedz
2671 dni temu
CZy musza bycpodwanae na cieplo ? czy nasteonego dnia po zrobienu beda tez dobre ?
odpowiedz
2670 dni temu
Na zimno również smakują dobrze :)
3150 dni temu
Wyszły super, wszyscy goście zachwyceni, super przekąska.
odpowiedz
4176 dni temu
R., może przypadną Ci do gustu także inne nasze przepisy na pyszności z ciasta francuskiego? Proponujemy na przykład francuskie ciastka z pomidorami: https://kuchnialidla.pl/francuskie-ciastka-z-pomidorami-i-mozzarella :)
odpowiedz
4177 dni temu
Fantastyczne są :) polecam.
odpowiedz
4248 dni temu
Paluchy wspaniale będą się komponować z czerwonym barszczem :)
odpowiedz
4251 dni temu
A ja zrobię jutro do barszczyku czerwonego !!
odpowiedz
4299 dni temu
Uwielbiam takie paluchy, idealne na imprezke, ciasto Lienessa już kupiłam, jutro zrobię :)
odpowiedz
4308 dni temu
ależ pyszniutkie,ja zrobię takie z pysznym pesto z Lidla,ciasteczka znikaja szybko :)
odpowiedz
zobacz wszystkie