Francuskie paluchy z pesto
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano. Dodajemy oliwę i całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Cały arkusz ciasta smarujemy cienko gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepujemy widelcem, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta. Oprószamy ciasto odrobiną soli i pieprzu.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Magda Magda
    449 dni temu
    Wyszły super, wszyscy goście zachwyceni, super przekąska.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1475 dni temu
    R., może przypadną Ci do gustu także inne nasze przepisy na pyszności z ciasta francuskiego? Proponujemy na przykład francuskie ciastka z pomidorami: https://kuchnialidla.pl/product/francuskie-ciastka-z-pomidorami-i-mozzarella :)

    odpowiedz

  • R. R.
    1476 dni temu
    Fantastyczne są :) polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1547 dni temu
    Paluchy wspaniale będą się komponować z czerwonym barszczem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1550 dni temu
    A ja zrobię jutro do barszczyku czerwonego !!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1598 dni temu
    Uwielbiam takie paluchy, idealne na imprezke, ciasto Lienessa już kupiłam, jutro zrobię :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1607 dni temu
    ależ pyszniutkie,ja zrobię takie z pysznym pesto z Lidla,ciasteczka znikaja szybko :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram