„Podwodne” rogaliki migdałowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.

Ciasto jest gotowe do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.

Składniki nadzienia

Migdały, cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką. Dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.

Na każdym trójkącie ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki. Smarujemy z wierzchu żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 st. C przez około 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    550 dni temu
    przepis bardzo stary mojej babci, ale rogaliki super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    794 dni temu
    Cukier jest tu do "karmienia" drożdży i jest go ok 2 łyżeczek wiec tak, jest go tu tak mało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1632 dni temu
    jak to 6 g cukru?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1633 dni temu
    A śmietana 18% taka zakwaszana ::))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1633 dni temu
    W zimnej wodzie !!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1633 dni temu
    Kwaśna śmietana to 18%? Rozumiem, że do ciasta dodajemy 6g cukru waniliowego? W jakiej wodzie zanurzamy ciasto: zimnej czy ciepłej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1641 dni temu
    Migdałów 200 gram, to dobra ilość . Ja też robię te rogaliki od lat, własnie takie topione, są pyszne i niezbyt pracochłonne :::)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1698 dni temu
    na pewno 200 DAG? migdałów ?? Toż to jakieś horrendalne ilosci :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1704 dni temu
    Temperatura pieczenia to 180 stopni, rogaliki pieczemy przez około 20 minut.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    A temp. i czas pieczenia ?

    odpowiedz

  • ewi ewi
    1864 dni temu
    rogalikipycha zrobiłam jak szybko sięje robi pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1896 dni temu
    Zastąpiłam ciasto z przepisu ciastem francuskim . Pycha ! Mniej roboty i szybciej . Polecam. ;)

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1916 dni temu
    Takie rogaliki z drożdżowego ciasta "topionego" robię od wielu lat tylko z wiśniami lub innymi owocami.Z nadzieniem migdałowym na pewno pyszne.Polecam przepis na te rogaliki, bo są pyszne i łatwe do wykonania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1944 dni temu
    Do wody ciasto drożdżowe włożyć? I to się uda?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1961 dni temu
    Rewelacyjny przepis,z pewnością wypróbuję;

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1961 dni temu
    Pysznie wyglądają te rogaliki, zrobię na tłusty czwartek, coraz więcej przepisów w ,kuchni lidla,

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram