„Podwodne” rogaliki migdałowe

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.

Ciasto jest gotowe do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.

Składniki nadzienia

Migdały, cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką. Dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.

Na każdym trójkącie ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki. Smarujemy z wierzchu żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 st. C przez około 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    17 dni temu
    Robię takie ale z marmoladą. Z tego ciasta robię paszteciki do barszczu z różnymi nadzieniami z pieczarkami, z mięsem itd. Zrobiłam z nadzieniem podanym przez Was. Też dobre, bo mało słodkie. Ale do tej ilości ciasta musiałam zrobić nadzienie z podwójnej ilości. Jedna porcja było za mało.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3193 dni temu
    przepis bardzo stary mojej babci, ale rogaliki super

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3438 dni temu
    Cukier jest tu do "karmienia" drożdży i jest go ok 2 łyżeczek wiec tak, jest go tu tak mało

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4276 dni temu
    jak to 6 g cukru?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4277 dni temu
    A śmietana 18% taka zakwaszana ::))

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4277 dni temu
    W zimnej wodzie !!!!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4277 dni temu
    Kwaśna śmietana to 18%? Rozumiem, że do ciasta dodajemy 6g cukru waniliowego? W jakiej wodzie zanurzamy ciasto: zimnej czy ciepłej?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4285 dni temu
    Migdałów 200 gram, to dobra ilość . Ja też robię te rogaliki od lat, własnie takie topione, są pyszne i niezbyt pracochłonne :::)))

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4342 dni temu
    na pewno 200 DAG? migdałów ?? Toż to jakieś horrendalne ilosci :P

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4348 dni temu
    Temperatura pieczenia to 180 stopni, rogaliki pieczemy przez około 20 minut.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4348 dni temu
    A temp. i czas pieczenia ?

    Odpowiedz

  • ewi ewi
    4508 dni temu
    rogalikipycha zrobiłam jak szybko sięje robi pycha

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4540 dni temu
    Zastąpiłam ciasto z przepisu ciastem francuskim . Pycha ! Mniej roboty i szybciej . Polecam. ;)

    Odpowiedz

  • Renata Renata
    4560 dni temu
    Takie rogaliki z drożdżowego ciasta "topionego" robię od wielu lat tylko z wiśniami lub innymi owocami.Z nadzieniem migdałowym na pewno pyszne.Polecam przepis na te rogaliki, bo są pyszne i łatwe do wykonania

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4588 dni temu
    Do wody ciasto drożdżowe włożyć? I to się uda?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4605 dni temu
    Rewelacyjny przepis,z pewnością wypróbuję;

    Odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4605 dni temu
    Pysznie wyglądają te rogaliki, zrobię na tłusty czwartek, coraz więcej przepisów w ,kuchni lidla,

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl