Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.
Ciasto jest gotowe do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.
Składniki nadzienia
Migdały, cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką. Dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.
Na każdym trójkącie ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki. Smarujemy z wierzchu żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 st. C przez około 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2918 dni temu
przepis bardzo stary mojej babci, ale rogaliki super
odpowiedz
3162 dni temu
Cukier jest tu do "karmienia" drożdży i jest go ok 2 łyżeczek wiec tak, jest go tu tak mało
odpowiedz
4000 dni temu
jak to 6 g cukru?
odpowiedz
4001 dni temu
A śmietana 18% taka zakwaszana ::))
odpowiedz
4001 dni temu
W zimnej wodzie !!!!
odpowiedz
4001 dni temu
Kwaśna śmietana to 18%? Rozumiem, że do ciasta dodajemy 6g cukru waniliowego? W jakiej wodzie zanurzamy ciasto: zimnej czy ciepłej?
odpowiedz
4009 dni temu
Migdałów 200 gram, to dobra ilość . Ja też robię te rogaliki od lat, własnie takie topione, są pyszne i niezbyt pracochłonne :::)))
odpowiedz
4066 dni temu
na pewno 200 DAG? migdałów ?? Toż to jakieś horrendalne ilosci :P
odpowiedz
4073 dni temu
Temperatura pieczenia to 180 stopni, rogaliki pieczemy przez około 20 minut.
odpowiedz
4073 dni temu
A temp. i czas pieczenia ?
odpowiedz
4232 dni temu
rogalikipycha zrobiłam jak szybko sięje robi pycha
odpowiedz
4264 dni temu
Zastąpiłam ciasto z przepisu ciastem francuskim . Pycha ! Mniej roboty i szybciej . Polecam. ;)
odpowiedz
4284 dni temu
Takie rogaliki z drożdżowego ciasta "topionego" robię od wielu lat tylko z wiśniami lub innymi owocami.Z nadzieniem migdałowym na pewno pyszne.Polecam przepis na te rogaliki, bo są pyszne i łatwe do wykonania
odpowiedz
4313 dni temu
Do wody ciasto drożdżowe włożyć? I to się uda?
odpowiedz
4329 dni temu
Rewelacyjny przepis,z pewnością wypróbuję;
odpowiedz
4329 dni temu
Pysznie wyglądają te rogaliki, zrobię na tłusty czwartek, coraz więcej przepisów w ,kuchni lidla,
odpowiedz
zobacz wszystkie