
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.
Ciasto jest gotowe do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.
Składniki nadzienia
Migdały, cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką. Dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.
Na każdym trójkącie ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki. Smarujemy z wierzchu żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 st. C przez około 20 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
47 dni temu
Robię takie ale z marmoladą. Z tego ciasta robię paszteciki do barszczu z różnymi nadzieniami z pieczarkami, z mięsem itd. Zrobiłam z nadzieniem podanym przez Was. Też dobre, bo mało słodkie. Ale do tej ilości ciasta musiałam zrobić nadzienie z podwójnej ilości. Jedna porcja było za mało.
Odpowiedz
3224 dni temu
przepis bardzo stary mojej babci, ale rogaliki super
Odpowiedz
3468 dni temu
Cukier jest tu do "karmienia" drożdży i jest go ok 2 łyżeczek wiec tak, jest go tu tak mało
Odpowiedz
4306 dni temu
jak to 6 g cukru?
Odpowiedz
4307 dni temu
A śmietana 18% taka zakwaszana ::))
Odpowiedz
4307 dni temu
W zimnej wodzie !!!!
Odpowiedz
4307 dni temu
Kwaśna śmietana to 18%? Rozumiem, że do ciasta dodajemy 6g cukru waniliowego? W jakiej wodzie zanurzamy ciasto: zimnej czy ciepłej?
Odpowiedz
4315 dni temu
Migdałów 200 gram, to dobra ilość . Ja też robię te rogaliki od lat, własnie takie topione, są pyszne i niezbyt pracochłonne :::)))
Odpowiedz
4372 dni temu
na pewno 200 DAG? migdałów ?? Toż to jakieś horrendalne ilosci :P
Odpowiedz
4379 dni temu
Temperatura pieczenia to 180 stopni, rogaliki pieczemy przez około 20 minut.
Odpowiedz
4379 dni temu
A temp. i czas pieczenia ?
Odpowiedz
4538 dni temu
rogalikipycha zrobiłam jak szybko sięje robi pycha
Odpowiedz
4570 dni temu
Zastąpiłam ciasto z przepisu ciastem francuskim . Pycha ! Mniej roboty i szybciej . Polecam. ;)
Odpowiedz
4590 dni temu
Takie rogaliki z drożdżowego ciasta "topionego" robię od wielu lat tylko z wiśniami lub innymi owocami.Z nadzieniem migdałowym na pewno pyszne.Polecam przepis na te rogaliki, bo są pyszne i łatwe do wykonania
Odpowiedz
4619 dni temu
Do wody ciasto drożdżowe włożyć? I to się uda?
Odpowiedz
4635 dni temu
Rewelacyjny przepis,z pewnością wypróbuję;
Odpowiedz
4635 dni temu
Pysznie wyglądają te rogaliki, zrobię na tłusty czwartek, coraz więcej przepisów w ,kuchni lidla,
Odpowiedz
zobacz wszystkie