
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, drożdże rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do sporego naczynia (miski, zlewozmywaka) wypełnionego zimną wodą tak, aby ciasto było całe dokładnie zanurzone.
Ciasto jest gotowe do formowania rogalików, gdy wypłynie na wierzch.
Składniki nadzienia
Migdały, cukier puder, śmietana, cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką. Dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty.
Na każdym trójkącie ciasta kładziemy farsz i zwijamy rogaliki. Smarujemy z wierzchu żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 st. C przez około 20 minut.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Ajwar
- Ziemniaki z grilla
- Proziaki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka z zupek chińskich
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
17 dni temu
Robię takie ale z marmoladą. Z tego ciasta robię paszteciki do barszczu z różnymi nadzieniami z pieczarkami, z mięsem itd. Zrobiłam z nadzieniem podanym przez Was. Też dobre, bo mało słodkie. Ale do tej ilości ciasta musiałam zrobić nadzienie z podwójnej ilości. Jedna porcja było za mało.
Odpowiedz
3193 dni temu
przepis bardzo stary mojej babci, ale rogaliki super
Odpowiedz
3438 dni temu
Cukier jest tu do "karmienia" drożdży i jest go ok 2 łyżeczek wiec tak, jest go tu tak mało
Odpowiedz
4276 dni temu
jak to 6 g cukru?
Odpowiedz
4277 dni temu
A śmietana 18% taka zakwaszana ::))
Odpowiedz
4277 dni temu
W zimnej wodzie !!!!
Odpowiedz
4277 dni temu
Kwaśna śmietana to 18%? Rozumiem, że do ciasta dodajemy 6g cukru waniliowego? W jakiej wodzie zanurzamy ciasto: zimnej czy ciepłej?
Odpowiedz
4285 dni temu
Migdałów 200 gram, to dobra ilość . Ja też robię te rogaliki od lat, własnie takie topione, są pyszne i niezbyt pracochłonne :::)))
Odpowiedz
4342 dni temu
na pewno 200 DAG? migdałów ?? Toż to jakieś horrendalne ilosci :P
Odpowiedz
4348 dni temu
Temperatura pieczenia to 180 stopni, rogaliki pieczemy przez około 20 minut.
Odpowiedz
4348 dni temu
A temp. i czas pieczenia ?
Odpowiedz
4508 dni temu
rogalikipycha zrobiłam jak szybko sięje robi pycha
Odpowiedz
4540 dni temu
Zastąpiłam ciasto z przepisu ciastem francuskim . Pycha ! Mniej roboty i szybciej . Polecam. ;)
Odpowiedz
4560 dni temu
Takie rogaliki z drożdżowego ciasta "topionego" robię od wielu lat tylko z wiśniami lub innymi owocami.Z nadzieniem migdałowym na pewno pyszne.Polecam przepis na te rogaliki, bo są pyszne i łatwe do wykonania
Odpowiedz
4588 dni temu
Do wody ciasto drożdżowe włożyć? I to się uda?
Odpowiedz
4605 dni temu
Rewelacyjny przepis,z pewnością wypróbuję;
Odpowiedz
4605 dni temu
Pysznie wyglądają te rogaliki, zrobię na tłusty czwartek, coraz więcej przepisów w ,kuchni lidla,
Odpowiedz
zobacz wszystkie