Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.
Jak podawać
Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
2518 dni temu
Zrobilam i sa bardzo dobre, troche inne, ale godne polecenia!
odpowiedz
2852 dni temu
MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDĄ SMACZNE !!!
odpowiedz
2878 dni temu
Pycha. Polecam!!! Mi wyszły miękkie i chrupiące;)
odpowiedz
3188 dni temu
dziwne to
odpowiedz
3591 dni temu
Właśnie skończyłam i obdzieliłam wszystkich.Pyszne
odpowiedz
3592 dni temu
Pyszne, słodkie i puszyste. Polecam! :)
odpowiedz
3592 dni temu
polecam pyszne mi te faworki wyszły
odpowiedz
3592 dni temu
skomplikowane to
odpowiedz
3605 dni temu
Świetne polecam
odpowiedz
3907 dni temu
Te faworki są genialne! W karnawale robiłam je aż 4 razy z podwójnej porcji! Wszyscy zachwyceni! Bo są niesamowicie kruche i delikatne. Polecam! :)
odpowiedz
3939 dni temu
nam tak samo. Były bardzo twarde i tłuste, bo nie ma w nich żadnego alkoholu. Dzięki dodaniu spirytusu lub piwa, faworki nie "ciągną" aż tyle tłuszczu i są idealnie chrupkie :) Mimo wszystko polecam staropolskie przepisy :)
odpowiedz
2524 dni temu
Brawo sierotko... alkohol jest w przepisie - i zawsze się go dodaje - trzeba mieć trochę pojęcia o tym co się robi...
698 dni temu
Poproszę o przepis na faworki wyprubowany
696 dni temu
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne, chrupiące faworki to zdecydowanie wypróbuj przepis Pawła na chrusty: https://kuchnialidla.pl/chrusty
3961 dni temu
no niestety, niezbyt nam smakowały także pozostaniemy przy tradycyjnych
odpowiedz
4009 dni temu
Patrycjo, dziękujemy za miłe słowa :)
odpowiedz
4009 dni temu
Wyszły przepyszne tak jak piernik świąteczny :D
odpowiedz
4091 dni temu
Zrobiłam i są przepyszne :)
odpowiedz
4219 dni temu
mniamm na samą myśl o faworkach ślinka mi cieknie
odpowiedz
4290 dni temu
faworki wyszły mi twarde i więcej ich nie zrobię, zawiodłam się :(
odpowiedz
4320 dni temu
Z całą sympatią i szacunkiem, ale po co dodawać proszek do pieczenia! DO tego chyba wszyscy wiedzą, że najlepsze faworki na świecie to te smażone na smalcu!
odpowiedz
4321 dni temu
jak nic, te sa przewijane :)
odpowiedz
4323 dni temu
bo to zapewne zdjęcie z jakiejś galerii dla mediów a nie oryginał faktycznie wykonany przez speców z lidla :D ehh ze tez nikt nie przypilnował tego :)
odpowiedz
4325 dni temu
no właśnie - to jak z tym przewinięciem, bo chce brać się do roboty i nie wiem jak w końcu ma być
odpowiedz
4326 dni temu
Nie chcę być złośliwy, ale one są przecież przewinięte. Więc jak to się ma do idei przepisu
odpowiedz
zobacz wszystkie