Faworki trydenckie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.

Jak podawać

Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    94 dni temu
    Zrobilam i sa bardzo dobre, troche inne, ale godne polecenia!

    odpowiedz

  • GOŚC GOŚC
    428 dni temu
    MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDĄ SMACZNE !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    454 dni temu
    Pycha. Polecam!!! Mi wyszły miękkie i chrupiące;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    764 dni temu
    dziwne to

    odpowiedz

  • Doris Doris
    1166 dni temu
    Właśnie skończyłam i obdzieliłam wszystkich.Pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1167 dni temu
    Pyszne, słodkie i puszyste. Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość    szymo 1234... Gość szymo 1234...
    1167 dni temu
    polecam pyszne mi te faworki wyszły

    odpowiedz

  • 123444444456890 123444444456890
    1167 dni temu
    skomplikowane to

    odpowiedz

  • gość gość
    1181 dni temu
    Świetne polecam

    odpowiedz

  • TurkućPodjadek TurkućPodjadek
    1482 dni temu
    Te faworki są genialne! W karnawale robiłam je aż 4 razy z podwójnej porcji! Wszyscy zachwyceni! Bo są niesamowicie kruche i delikatne. Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1514 dni temu
    nam tak samo. Były bardzo twarde i tłuste, bo nie ma w nich żadnego alkoholu. Dzięki dodaniu spirytusu lub piwa, faworki nie "ciągną" aż tyle tłuszczu i są idealnie chrupkie :) Mimo wszystko polecam staropolskie przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    100 dni temu
    Brawo sierotko... alkohol jest w przepisie - i zawsze się go dodaje - trzeba mieć trochę pojęcia o tym co się robi...
  • Edi Edi
    1536 dni temu
    no niestety, niezbyt nam smakowały także pozostaniemy przy tradycyjnych

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1584 dni temu
    Patrycjo, dziękujemy za miłe słowa :)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1585 dni temu
    Wyszły przepyszne tak jak piernik świąteczny :D

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1666 dni temu
    Zrobiłam i są przepyszne :)

    odpowiedz

  • Gość9 Gość9
    1795 dni temu
    mniamm na samą myśl o faworkach ślinka mi cieknie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1865 dni temu
    faworki wyszły mi twarde i więcej ich nie zrobię, zawiodłam się :(

    odpowiedz

  • taga taga
    1896 dni temu
    Z całą sympatią i szacunkiem, ale po co dodawać proszek do pieczenia! DO tego chyba wszyscy wiedzą, że najlepsze faworki na świecie to te smażone na smalcu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1896 dni temu
    jak nic, te sa przewijane :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1899 dni temu
    bo to zapewne zdjęcie z jakiejś galerii dla mediów a nie oryginał faktycznie wykonany przez speców z lidla :D ehh ze tez nikt nie przypilnował tego :)

    odpowiedz

  • aga aga
    1900 dni temu
    no właśnie - to jak z tym przewinięciem, bo chce brać się do roboty i nie wiem jak w końcu ma być

    odpowiedz

  • Europa 112 Europa 112
    1902 dni temu
    Nie chcę być złośliwy, ale one są przecież przewinięte. Więc jak to się ma do idei przepisu

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram