Faworki trydenckie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.

Jak podawać

Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    208 dni temu
    Zrobilam i sa bardzo dobre, troche inne, ale godne polecenia!

    odpowiedz

  • GOŚC GOŚC
    542 dni temu
    MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDĄ SMACZNE !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    568 dni temu
    Pycha. Polecam!!! Mi wyszły miękkie i chrupiące;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    878 dni temu
    dziwne to

    odpowiedz

  • Doris Doris
    1281 dni temu
    Właśnie skończyłam i obdzieliłam wszystkich.Pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1282 dni temu
    Pyszne, słodkie i puszyste. Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość    szymo 1234... Gość szymo 1234...
    1282 dni temu
    polecam pyszne mi te faworki wyszły

    odpowiedz

  • 123444444456890 123444444456890
    1282 dni temu
    skomplikowane to

    odpowiedz

  • gość gość
    1296 dni temu
    Świetne polecam

    odpowiedz

  • TurkućPodjadek TurkućPodjadek
    1597 dni temu
    Te faworki są genialne! W karnawale robiłam je aż 4 razy z podwójnej porcji! Wszyscy zachwyceni! Bo są niesamowicie kruche i delikatne. Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    nam tak samo. Były bardzo twarde i tłuste, bo nie ma w nich żadnego alkoholu. Dzięki dodaniu spirytusu lub piwa, faworki nie "ciągną" aż tyle tłuszczu i są idealnie chrupkie :) Mimo wszystko polecam staropolskie przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    215 dni temu
    Brawo sierotko... alkohol jest w przepisie - i zawsze się go dodaje - trzeba mieć trochę pojęcia o tym co się robi...
  • Edi Edi
    1651 dni temu
    no niestety, niezbyt nam smakowały także pozostaniemy przy tradycyjnych

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1699 dni temu
    Patrycjo, dziękujemy za miłe słowa :)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1699 dni temu
    Wyszły przepyszne tak jak piernik świąteczny :D

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1781 dni temu
    Zrobiłam i są przepyszne :)

    odpowiedz

  • Gość9 Gość9
    1909 dni temu
    mniamm na samą myśl o faworkach ślinka mi cieknie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1980 dni temu
    faworki wyszły mi twarde i więcej ich nie zrobię, zawiodłam się :(

    odpowiedz

  • taga taga
    2010 dni temu
    Z całą sympatią i szacunkiem, ale po co dodawać proszek do pieczenia! DO tego chyba wszyscy wiedzą, że najlepsze faworki na świecie to te smażone na smalcu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2011 dni temu
    jak nic, te sa przewijane :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2013 dni temu
    bo to zapewne zdjęcie z jakiejś galerii dla mediów a nie oryginał faktycznie wykonany przez speców z lidla :D ehh ze tez nikt nie przypilnował tego :)

    odpowiedz

  • aga aga
    2015 dni temu
    no właśnie - to jak z tym przewinięciem, bo chce brać się do roboty i nie wiem jak w końcu ma być

    odpowiedz

  • Europa 112 Europa 112
    2017 dni temu
    Nie chcę być złośliwy, ale one są przecież przewinięte. Więc jak to się ma do idei przepisu

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram