Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.
Jak podawać
Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl

Komentarze (26)
274 dni temu
Jak ktoś szuka w tradycyjnego przepisu na faworki to nie jest to. To są bardziej chrupiące ciasteczka faworko podobne, są grubsze i bardziej miękkie od faworków, ale i tak pyszne. Tylko nie rozumiem czemu w przepisie pisze żeby nie przewijać faworków, je trzeba przewinąć żeby wyszły takie jak na zdjęciu
Odpowiedz
2867 dni temu
Zrobilam i sa bardzo dobre, troche inne, ale godne polecenia!
Odpowiedz
3201 dni temu
MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDĄ SMACZNE !!!
Odpowiedz
3227 dni temu
Pycha. Polecam!!! Mi wyszły miękkie i chrupiące;)
Odpowiedz
3537 dni temu
dziwne to
Odpowiedz
3940 dni temu
Właśnie skończyłam i obdzieliłam wszystkich.Pyszne
Odpowiedz
3941 dni temu
Pyszne, słodkie i puszyste. Polecam! :)
Odpowiedz
3941 dni temu
polecam pyszne mi te faworki wyszły
Odpowiedz
3941 dni temu
skomplikowane to
Odpowiedz
3955 dni temu
Świetne polecam
Odpowiedz
4256 dni temu
Te faworki są genialne! W karnawale robiłam je aż 4 razy z podwójnej porcji! Wszyscy zachwyceni! Bo są niesamowicie kruche i delikatne. Polecam! :)
Odpowiedz
4288 dni temu
nam tak samo. Były bardzo twarde i tłuste, bo nie ma w nich żadnego alkoholu. Dzięki dodaniu spirytusu lub piwa, faworki nie "ciągną" aż tyle tłuszczu i są idealnie chrupkie :) Mimo wszystko polecam staropolskie przepisy :)
Odpowiedz
2874 dni temu
Brawo sierotko... alkohol jest w przepisie - i zawsze się go dodaje - trzeba mieć trochę pojęcia o tym co się robi...
1048 dni temu
Poproszę o przepis na faworki wyprubowany
1046 dni temu
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne, chrupiące faworki to zdecydowanie wypróbuj przepis Pawła na chrusty: https://kuchnialidla.pl/chrusty
4310 dni temu
no niestety, niezbyt nam smakowały także pozostaniemy przy tradycyjnych
Odpowiedz
4358 dni temu
Patrycjo, dziękujemy za miłe słowa :)
Odpowiedz
4358 dni temu
Wyszły przepyszne tak jak piernik świąteczny :D
Odpowiedz
4440 dni temu
Zrobiłam i są przepyszne :)
Odpowiedz
4568 dni temu
mniamm na samą myśl o faworkach ślinka mi cieknie
Odpowiedz
4639 dni temu
faworki wyszły mi twarde i więcej ich nie zrobię, zawiodłam się :(
Odpowiedz
4669 dni temu
Z całą sympatią i szacunkiem, ale po co dodawać proszek do pieczenia! DO tego chyba wszyscy wiedzą, że najlepsze faworki na świecie to te smażone na smalcu!
Odpowiedz
4670 dni temu
jak nic, te sa przewijane :)
Odpowiedz
4672 dni temu
bo to zapewne zdjęcie z jakiejś galerii dla mediów a nie oryginał faktycznie wykonany przez speców z lidla :D ehh ze tez nikt nie przypilnował tego :)
Odpowiedz
4674 dni temu
no właśnie - to jak z tym przewinięciem, bo chce brać się do roboty i nie wiem jak w końcu ma być
Odpowiedz
4675 dni temu
Nie chcę być złośliwy, ale one są przecież przewinięte. Więc jak to się ma do idei przepisu
Odpowiedz
zobacz wszystkie