Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C
- tarkę o grubych oczkach
- formę do muffinów
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Olej kokosowy podgrzej tak, aby był płynny, ale nie gorący, w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, mleko, jajka i marchewkę i także mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Marchewkę wymieszaną z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY MUFFINY
Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinów. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone muffiny studzimy.
KROK 4: ROZTAPIAMY CZEKOLADY
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowych misek. Następnie roztapiamy je w kąpieli wodnej.
KROK 5: DEKORUJEMY MUFFINY
Każdy muffin smarujemy roztopioną gorzką czekoladą. Następnie, używając białej czekolady, rysujemy na muffinach wzór przypominający ślimaka, i przesuwając wykałaczką kilka razy od środka na zewnątrz, tworzymy wzór przypominający pajęczą sieć.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)