![Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/005de47f2c88-ef98272ae84a-muffiny-marchewkowe-z-orzechami-kuchnia-lidla.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C
- tarkę o grubych oczkach
- formę do muffinów
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Olej kokosowy podgrzej tak, aby był płynny, ale nie gorący, w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, mleko, jajka i marchewkę i także mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Marchewkę wymieszaną z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY MUFFINY
Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinów. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone muffiny studzimy.
KROK 4: ROZTAPIAMY CZEKOLADY
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowych misek. Następnie roztapiamy je w kąpieli wodnej.
KROK 5: DEKORUJEMY MUFFINY
Każdy muffin smarujemy roztopioną gorzką czekoladą. Następnie, używając białej czekolady, rysujemy na muffinach wzór przypominający ślimaka, i przesuwając wykałaczką kilka razy od środka na zewnątrz, tworzymy wzór przypominający pajęczą sieć.
Zobacz podobne
przepisy
Marchewkowe ciasto wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.
![Marchewkowe ciasto wege i bezglutenowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fe3d2daa234f-05e66438ef11-kw42-2023-pawel-malecki-marchewkowe-ciasto-wege-i-bezglutenowe-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!
![Roślinny tort marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c48065a3e365-c7a615dcee08-kw11-2023-kinga-paruzel-roslinny-tort-marchewkowy.webp)
Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.
![Puszysty sernik na cieście marchewkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a6d402b111f2-8855c958771c-KW10_Pawel_sernika_marchewkowy_32570_180220_MJ_155097_1250x700.webp)
Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
![Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/79f44f012d65-d10f793b502d-KW40_KINGA_SANDWICH_COOKIES_13378_RGB_OK_1250x700px.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)