Roślinny tort marchewkowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • 2 tortownice o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • robot kuchenny

Przygotuj wcześniej:

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Krem kokosowy do ubijania przechowuj w lodówce, aby był mocno schłodzony w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

CIASTO MARCHEWKOWE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Orzechy siekamy. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce wraz z posiekanymi orzechami. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi i przekładamy je do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic.

KROK 2: PIECZEMY CIASTO

Ciasta pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w ich środek będzie suchy. Gotowe ciasta studzimy przed przełożeniem kremem.

KREM

KROK 1: UCIERAMY KREM

Zimny krem kokosowy przekładamy do miski, dodajemy do niego syrop klonowy i całość ucieramy, aż będzie puszysta.

WSKAZÓWKA! Jeśli krem jest zbyt rzadki, możesz dodać do niego wiórki kokosowe.

KROK 2: DEKORUJEMY CIASTO

Ciasta przekładamy kremem i dekorujemy je nim z wierzchu. Ciasto możemy podawać od razu lub schłodzone przez ok. 1 godzinę w lodówce.

WSKAZÓWKA! Jeśli Twoje ciasto nie musi być wegańskie, możesz je ozdobić marcepanowymi marchewkami marki Belbake.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    410 dni temu
    Co to jest krem kokosowy do ubijania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    410 dni temu
    To krem, który dokładnie pod taką nazwą pojawia się okazjonalnie w sklepach Lidl. Jeśli jednak nie możesz go teraz kupić, polecamy wykorzystać dobrze schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!