Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 formy do pieczenia o średnicy 20 cm
- mikser
- blender
- ring do wykrawania ciasta o średnicy około 7 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Przygotowujemy purée z dyni
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Do misy miksera dajemy purée z dyni, olej oraz cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. W kolejnej misce łączymy grubo posiekane orzechy włoskie z 3 łyżkami sypkich składników. Do sypkich składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Formy wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 1 godzinę, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Krok 3: Przygotowujemy kisiel
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.
Krok 4: Miksujemy składniki kremu
Śmietankę ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier puder i mascarpone. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.
Krok 5: Dekorujemy ciasto
Z dwóch spodów ciasta ringiem wykrawamy środek. Wycięty środek pozostawiamy. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy ¼ kremu. Przykrywamy drugim blatem. W otwór na środku ciasta wlewamy wystudzony kisiel. Z pozostawionego krążka ciasta odkrawamy kawałek i przykrywamy kisiel tak, aby powierzchnia górnego blatu była gładka i równa. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto. Ciasteczka neo przekrawamy na pół i przyklejamy do nich draże, tworząc oczy. Tak przygotowanymi ciasteczkami dekorujemy ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka zapiekane w szynce
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Tort z babeczek
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Tort z arbuza
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Tort arbuzowy
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Korzenne ciasteczka na Halloween
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2564 dni temu
Trzeba dopracować składanie tortu. Po ukrojeniu pierwszego kawałka wszystko się rozpada. Kisiel jest zdecydowanie za rzadki.
odpowiedz
2564 dni temu
Popieram! Sam pomysł bardzo fajny, tylko właśnie tak jak osoba wyżej, należałoby go dopracować ;)
2566 dni temu
Ale ten tort coś się rozwalił... Może lepiej by było tylko w dolnym spodzie wyciąć koło?
odpowiedz
2564 dni temu
Drogi Gościu, możliwe, że kisiel być jeszcze zbyt ciepły i spowodował rozmoczenie ciasta. Oczywiście, możesz spróbować zmodyfikować przepis :)
2567 dni temu
Brawo Zosia. Mega zdolna dziewczynka. Bardzo miło się oglądało odcinek z finalistką Masterchefa Juniora i Kingą. Teraz czas na Julię Cymbaluk koleżankę Zosi z programu :) Ekstra odcinek.
odpowiedz
2561 dni temu
Witajcie. Nazywam się Dominika Lubasińska i mam 12 lat. Kocham gotować. Bardzo często korzystam z waszych przepisów. Najbardziej lubię piec ciasta. Czy jest szansa że mogłabym pogotować z wami w kuchni lidla? Jest to moje największe marzenie. I odcinek z Zosią super. Do usłyszenia!!! :-)