zobacz film

Kinga Paruzel i Zosia Zaborowska

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 2 formy do pieczenia o średnicy 20 cm
  • mikser
  • blender
  • ring do wykrawania ciasta o średnicy około 7 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Przygotowujemy purée z dyni

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.

Krok 2: Pieczemy ciasto 

Do misy miksera dajemy purée z dyni, olej oraz cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. W kolejnej misce łączymy grubo posiekane orzechy włoskie z 3 łyżkami sypkich składników. Do sypkich składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Formy wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 1 godzinę, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.

Krok 3: Przygotowujemy kisiel

Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.

Krok 4: Miksujemy składniki kremu

Śmietankę ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier puder i mascarpone. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.

Krok 5: Dekorujemy ciasto

Z dwóch spodów ciasta ringiem wykrawamy środek. Wycięty środek pozostawiamy. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy ¼ kremu. Przykrywamy drugim blatem. W otwór na środku ciasta wlewamy wystudzony kisiel. Z pozostawionego krążka ciasta odkrawamy kawałek i przykrywamy kisiel tak, aby powierzchnia górnego blatu była gładka i równa. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto. Ciasteczka neo przekrawamy na pół i przyklejamy do nich draże, tworząc oczy. Tak przygotowanymi ciasteczkami dekorujemy ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    261 dni temu
    Trzeba dopracować składanie tortu. Po ukrojeniu pierwszego kawałka wszystko się rozpada. Kisiel jest zdecydowanie za rzadki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    261 dni temu
    Popieram! Sam pomysł bardzo fajny, tylko właśnie tak jak osoba wyżej, należałoby go dopracować ;)
  • Gość Gość
    263 dni temu
    Ale ten tort coś się rozwalił... Może lepiej by było tylko w dolnym spodzie wyciąć koło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    261 dni temu
    Drogi Gościu, możliwe, że kisiel być jeszcze zbyt ciepły i spowodował rozmoczenie ciasta. Oczywiście, możesz spróbować zmodyfikować przepis :)
  • Gość Gość
    264 dni temu
    Brawo Zosia. Mega zdolna dziewczynka. Bardzo miło się oglądało odcinek z finalistką Masterchefa Juniora i Kingą. Teraz czas na Julię Cymbaluk koleżankę Zosi z programu :) Ekstra odcinek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    258 dni temu
    Witajcie. Nazywam się Dominika Lubasińska i mam 12 lat. Kocham gotować. Bardzo często korzystam z waszych przepisów. Najbardziej lubię piec ciasta. Czy jest szansa że mogłabym pogotować z wami w kuchni lidla? Jest to moje największe marzenie. I odcinek z Zosią super. Do usłyszenia!!! :-)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram