
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 formy do pieczenia o średnicy 20 cm
- mikser
- blender
- ring do wykrawania ciasta o średnicy około 7 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Przygotowujemy purée z dyni
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Do misy miksera dajemy purée z dyni, olej oraz cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. W kolejnej misce łączymy grubo posiekane orzechy włoskie z 3 łyżkami sypkich składników. Do sypkich składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Formy wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 1 godzinę, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Krok 3: Przygotowujemy kisiel
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.
Krok 4: Miksujemy składniki kremu
Śmietankę ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier puder i mascarpone. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.
Krok 5: Dekorujemy ciasto
Z dwóch spodów ciasta ringiem wykrawamy środek. Wycięty środek pozostawiamy. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy ¼ kremu. Przykrywamy drugim blatem. W otwór na środku ciasta wlewamy wystudzony kisiel. Z pozostawionego krążka ciasta odkrawamy kawałek i przykrywamy kisiel tak, aby powierzchnia górnego blatu była gładka i równa. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto. Ciasteczka neo przekrawamy na pół i przyklejamy do nich draże, tworząc oczy. Tak przygotowanymi ciasteczkami dekorujemy ciasto.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2906 dni temu
Trzeba dopracować składanie tortu. Po ukrojeniu pierwszego kawałka wszystko się rozpada. Kisiel jest zdecydowanie za rzadki.
Odpowiedz
2906 dni temu
Popieram! Sam pomysł bardzo fajny, tylko właśnie tak jak osoba wyżej, należałoby go dopracować ;)
2908 dni temu
Ale ten tort coś się rozwalił... Może lepiej by było tylko w dolnym spodzie wyciąć koło?
Odpowiedz
2906 dni temu
Drogi Gościu, możliwe, że kisiel być jeszcze zbyt ciepły i spowodował rozmoczenie ciasta. Oczywiście, możesz spróbować zmodyfikować przepis :)
2909 dni temu
Brawo Zosia. Mega zdolna dziewczynka. Bardzo miło się oglądało odcinek z finalistką Masterchefa Juniora i Kingą. Teraz czas na Julię Cymbaluk koleżankę Zosi z programu :) Ekstra odcinek.
Odpowiedz
2903 dni temu
Witajcie. Nazywam się Dominika Lubasińska i mam 12 lat. Kocham gotować. Bardzo często korzystam z waszych przepisów. Najbardziej lubię piec ciasta. Czy jest szansa że mogłabym pogotować z wami w kuchni lidla? Jest to moje największe marzenie. I odcinek z Zosią super. Do usłyszenia!!! :-)