
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sznurek
- wykałaczki
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- formę do pasztetu
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Przygotuj wcześniej
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Mięso kurczaka i wątróbkę dokładnie mielimy. Do miski wkładamy zmielone mięso i kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym ząbkiem czosnku i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy obrane orzechy pistacjowe i żurawiny w całości. Farsz dokładnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy kurczaka
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka. Otwór spinamy wykałaczkami i związujemy sznurkiem, razem z nogami kurczaka. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy kurczaka. Dodajemy główkę czosnku przekrojoną na pół, tymianek, cytrynę pokrojoną na cząstki i kawałki masła. Podlewamy wodą. Kurczaka pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30 minut. Następnie przykrywamy i pieczemy 1 godz. – 1 godz. 20 min. w temperaturze 180°C. Co jakiś czas podlewamy kurczaka powstałym sosem. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy kurczaka 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, następnie kroimy na kawałki.
Krok 3: Pieczemy pasztet
Pozostały farsz przekładamy do formy do pasztetu, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Lemoniada arbuzowa
- Pistacjowy sernik baskijski
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Butter chicken
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Zwijane zrazy wołowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
1727 dni temu
czy kurczak nie powinien być doprawiony przed faszerowaniem i pieczeniem?
odpowiedz
1727 dni temu
Przyprawy to w tym wypadku wszystko, co trafia do brytfanny razem z kurczakiem, czyli zioła, czosnek, cytryna i masło. Podczas pieczenia uzyskujemy glazurę, która doprawia mięso z wierzchu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz posypać upieczonego kurczaka grubo zmieloną solą i świeżo mielonym pieprzem.
2765 dni temu
Kurczak bardzo smaczny, polecam zamiast cytryny dodać 2 jabłka. Cytryna dodaje goryczki.
odpowiedz
2815 dni temu
czy zamiast suszonej zurawiny mozna uzyc swiezej zurawiny?
odpowiedz
2814 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany :)
2875 dni temu
A czym mozna zastapic orzechy pistacjowe? Gdyz domownicy maja alergie na orzechy:( a bardzo chcialabym ich uraczyc takim kurczakiem i pasztetrm:):)
odpowiedz
2875 dni temu
Możesz je pominąć :)
2878 dni temu
Ta kasza gryczana to ma mieć 300 g po ugotowaniu czy przed? Jeśli po ugotowaniu to ile wziąć do gotowania?
odpowiedz
2877 dni temu
Do przepisu potrzebujemy 300 g ugotowanej kaszy :) Czyli ok. 100 g przed ugotowaniem :)