Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sznurek
- wykałaczki
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- formę do pasztetu
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Przygotuj wcześniej
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Mięso kurczaka i wątróbkę dokładnie mielimy. Do miski wkładamy zmielone mięso i kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym ząbkiem czosnku i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy obrane orzechy pistacjowe i żurawiny w całości. Farsz dokładnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy kurczaka
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka. Otwór spinamy wykałaczkami i związujemy sznurkiem, razem z nogami kurczaka. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy kurczaka. Dodajemy główkę czosnku przekrojoną na pół, tymianek, cytrynę pokrojoną na cząstki i kawałki masła. Podlewamy wodą. Kurczaka pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30 minut. Następnie przykrywamy i pieczemy 1 godz. – 1 godz. 20 min. w temperaturze 180°C. Co jakiś czas podlewamy kurczaka powstałym sosem. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy kurczaka 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, następnie kroimy na kawałki.
Krok 3: Pieczemy pasztet
Pozostały farsz przekładamy do formy do pasztetu, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!
Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Kutia
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1479 dni temu
czy kurczak nie powinien być doprawiony przed faszerowaniem i pieczeniem?
odpowiedz
1479 dni temu
Przyprawy to w tym wypadku wszystko, co trafia do brytfanny razem z kurczakiem, czyli zioła, czosnek, cytryna i masło. Podczas pieczenia uzyskujemy glazurę, która doprawia mięso z wierzchu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz posypać upieczonego kurczaka grubo zmieloną solą i świeżo mielonym pieprzem.
2518 dni temu
Kurczak bardzo smaczny, polecam zamiast cytryny dodać 2 jabłka. Cytryna dodaje goryczki.
odpowiedz
2567 dni temu
czy zamiast suszonej zurawiny mozna uzyc swiezej zurawiny?
odpowiedz
2566 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany :)
2628 dni temu
A czym mozna zastapic orzechy pistacjowe? Gdyz domownicy maja alergie na orzechy:( a bardzo chcialabym ich uraczyc takim kurczakiem i pasztetrm:):)
odpowiedz
2628 dni temu
Możesz je pominąć :)
2630 dni temu
Ta kasza gryczana to ma mieć 300 g po ugotowaniu czy przed? Jeśli po ugotowaniu to ile wziąć do gotowania?
odpowiedz
2630 dni temu
Do przepisu potrzebujemy 300 g ugotowanej kaszy :) Czyli ok. 100 g przed ugotowaniem :)