zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sznurek
  • wykałaczki
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • formę do pasztetu
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Mięso kurczaka i wątróbkę dokładnie mielimy. Do miski wkładamy zmielone mięso i kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym ząbkiem czosnku i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodajemy obrane orzechy pistacjowe i żurawiny w całości. Farsz dokładnie mieszamy.

Krok 2: Pieczemy kurczaka

Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka. Otwór spinamy wykałaczkami i związujemy sznurkiem, razem z nogami kurczaka. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy kurczaka. Dodajemy główkę czosnku przekrojoną na pół, tymianek, cytrynę pokrojoną na cząstki i kawałki masła. Podlewamy wodą. Kurczaka pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30 minut. Następnie przykrywamy i pieczemy 1 godz. – 1 godz. 20 min. w temperaturze 180°C. Co jakiś czas podlewamy kurczaka powstałym sosem. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy kurczaka 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, następnie kroimy na kawałki.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Pozostały farsz przekładamy do formy do pasztetu, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    94 dni temu
    Kurczak bardzo smaczny, polecam zamiast cytryny dodać 2 jabłka. Cytryna dodaje goryczki.

    odpowiedz

  • aw aw
    144 dni temu
    czy zamiast suszonej zurawiny mozna uzyc swiezej zurawiny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    204 dni temu
    A czym mozna zastapic orzechy pistacjowe? Gdyz domownicy maja alergie na orzechy:( a bardzo chcialabym ich uraczyc takim kurczakiem i pasztetrm:):)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    204 dni temu
    Możesz je pominąć :)
  • miriam miriam
    207 dni temu
    Ta kasza gryczana to ma mieć 300 g po ugotowaniu czy przed? Jeśli po ugotowaniu to ile wziąć do gotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    206 dni temu
    Do przepisu potrzebujemy 300 g ugotowanej kaszy :) Czyli ok. 100 g przed ugotowaniem :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram