Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kurczaka oczyszczamy, myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Chleb moczymy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, wyciskamy go i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy drobno pokrojonego kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.

Całość skrapiamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł. Związujemy nogi kurczaka i układamy go w żaroodpornym naczyniu. Skórę kurczaka nacieramy oliwą z oliwek i solą i pieprzem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny. Po 15 minutach pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody. Co 15 minut zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso. Upieczonego kurczaka odstawiamy na około 15 minut i dopiero później kroimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Ja Ja
    2277 dni temu
    Napisałam do działu klienta, bardzo jestem ciekawa odpowiedzi.

    odpowiedz

  • Ja Ja
    2277 dni temu
    Interesuje mnie indeks glikemiczny pieczywa. I pełen skład. Znalezieniu składu w sklepie nie jest łatwe. Można by jednak zamieścić na stronie przy każdym wypieku. Rozumiem, że Lidl nie bardzo chce ludziom ułatwić znalezienie opisu. Nie rozumiem dlaczego. Może gdy nie sprawdzą to szybciej kupią?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2277 dni temu
    Opinia Klientów jest dla nas bardzo ważna, dlatego zachęcamy do złożenia sugestii w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Przesyłamy link do formularza kontaktowego: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm
  • Klient Klient
    2853 dni temu
    Witam! Czy można w jakiś sposób udostępnić skład pieczywa internautom bez konieczności jechania do sklepu (co samo w sobie kosztuje), popatrzenia (ewentualnie zrobienia zdjęcia) i odjechania? Taki skład produktów, który rzeczywiście jest widoczny, a nie ukryty za piecem czy w miejscu gdzie jest praktycznie niewidoczny bardzo by się przydał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2599 dni temu
    Przyłączam się do tego głosu, skład pieczywa powinien być bardziej dostępny. Osoby z alergiami czy innymi problemami zdrowotnymi lub chociażby dbające o zdrowie i urozmaiconą dietę napewno doceniłyby udostępnienie składu w internecie.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2599 dni temu
    Każdy głos i oczekiwania są dla nas bardzo ważne. Zachęcamy do wyrażenia swojej opinii w tej sprawie w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
  • Gość Gość
    2436 dni temu
    Też bardzo o to prosze , chce znać składy tego co jem szczególnie pieczywya.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2436 dni temu
    Składy pieczywa są wywieszone w każdym sklepie Lidl przy stoisku z pieczywem. Jeśli masz problem z jego odnalezieniem, poproś o pomoc pracownika sklepu :)
  • Gość Gość
    2357 dni temu
    Podbijam
  • klientka klientka
    2277 dni temu
    Dołączam się do tej prośby. W sklepie też nie zawsze można się dowiedzieć co jest w pieczywie.
  • dawid dawid
    2936 dni temu
    jest gdzieś na stronie dostępna tabela alergenów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2936 dni temu
    Dawidzie, przy przepisach nie posiadamy tabel alergenów.
  • ed ed
    2991 dni temu
    A składu jak nie było, tak nie ma.

    odpowiedz

  • max max
    2998 dni temu
    A czy dużym problemem jest udostępnienie składu tutuaj?

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    3194 dni temu
    Też chętnie bym poznał skład pieczywa dla całego asortymentu. Jakie są dodatki chemiczne? Czy jest cukier i ile? Byłoby uczciwie gdyby producent zrobił opisy przy wypiekach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3194 dni temu
    Mariuszu, w każdym naszym sklepie przy dziale z pieczywem wisi szczegółowy skład pieczywa. Pozdrawiamy!
  • Mariusz Mariusz
    3193 dni temu
    Dziękuję za szybka odpowiedź. Sprawdziłem i faktycznie jest, chociaż bez pomocy personelu bym go nie znalazł. Świetnie , że zadbaliście o taki spis. Mam jednak kilka uwag: - Myślę, że większość ludzi, a szczególnie starszych nie jest w stanie tego przeczytać z powodu strasznie małego druku. Zamiast na 2 kartkach A4 można to napisać na czterech - miejsce na powieszenie jest. Można też np. zrobić kody QR przy cenach odwołujące do poszczególnych wypieków - 1 kod =1 wypiek. - Zabrakło mi tez informacji o typie użytej mąki - szczególnie przy chlebach. Jest podany typ tylko przy chlebie żytnim. Brakuje też informacji dla diabetyków dot. % zawartości cukru. Pozdrawiam
  • Klientka Klientka
    2277 dni temu
    Dla mnie też istotny jest indeks glikemiczny. I napis że żytni na zakwasie nie znaczy, że nie dodano czegoś innego. Nie zawsze łatwo jest znaleźć opis w sklepie. Jeśłi na stronie jest pieczywo to i skład powinien być. W porządnych piekarniach tak jest.
  • Gość Gość
    2227 dni temu
    Mariusz - nie zadbali o to, mają obowiązek taki spis wywieszać....
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2227 dni temu
    W każdym sklepie Lidl taki spis wisi :)
  • jaro jaro
    3214 dni temu
    jaki jest skład i wartości odżywcze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3257 dni temu
    PRODUKTY Z GŁĘBOKIEGO MROŻENIA, SKŁADNIKI NIEZNANE.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3292 dni temu
    popieram te wartości odżywcze

    odpowiedz

  • Mistrz kuchni Mistrz kuchni
    3312 dni temu
    Przydałaby się przybliżona wartość odżywcza dla każdego produktu wyszczególniona w opisie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3312 dni temu
    Nie przewidujemy wprowadzenia takich zmian, jednak dziękujemy za sugestię :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3334 dni temu
    Drogi Gościu, pytania produktowe prosimy kierować do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3334 dni temu
    szczecin, ale o co chodzi z zakwasem i mąką żytnią? Ja taki chleb robię w domu i nie zauważyłam, żeby cś było z nim nie tak...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3334 dni temu
    Od pewnego czasu zastanawiam się ile kalorii jest w 100 gramach tego pieczywa. Bardzo go lubię, lecz jestem na diecie. Proszę o odpowiedź, Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • szczecin szczecin
    3335 dni temu
    no cóż... chętnie bym wzięła do laboratorium ten chleb. Trzeba byc naprawdę mistrzem świata, zeby wypiec na zakwasie chleb ze 100%mąki żytniej - każdy kto się zajmuje piekarstwem wie, o czym mowa. I to się nie uda z mrożonki. Chleb jest pyszny - rzeczywiscie. Polepszacze aż mlaszczą...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3279 dni temu
    jak najbardziej się da, ale jest ciężki i zbity
  • Gość Gość
    3183 dni temu
    Widziałam w gazetce, że w składzie oprócz zakwasu są też drożdże. Uważam, że opis jest nieuczciwy i celowo wprowadza w błąd. Niektórzy wybierają chleb na zakwasie właśnie dlatego, że drożdżowego NIE MOGĄ ze względów zdrowotnych
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3534 dni temu
    Krzysztofie, zakwas to nic innego jak mąka (określonego typu) oraz woda. W składzie chleba mogą być wskazane te dwa składniki lub dodatkowo informacja, że produkt został wyprodukowany na naturalnym zakwasie.

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    3534 dni temu
    Zatem dlaczego w składzie nie jest wymieniony zakwas?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Krzysztofie, chleb żytni jest produkowany na naturalnym zakwasie, co równocześnie nie wyklucza dodania drożdży. Jak dokładnie wypiekany jest nasz chleb możesz zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=Ug7gsCbDuOs

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3279 dni temu
    dodanie drożdży piekarniczych zabija dzikie drożdże zakwasu(wielu kupujących o tym nie wie i kupuje ten na zakwasie bo zdrowszy),a taki chleb ma tylko i wyłącznie walory smakowe i to nie do końca... wiec łączenie jest bez sensu. Jeśli chcemy chleb na zakwasie i tylko na zqkwasie proponuję kupić w małej piekarni (sprawdzonej) albo upiec samemu .
  • Krzysztof Krzysztof
    3536 dni temu
    W składzie, który jest dostępny w sklepie wyszczególnione są drożdże, natomiast na metce przy produkcie, gazetkach i niniejszej stronie mowa jest o naturalnym zakwasie. Która informacja jest wiążąca i dlaczego są one rozbieżne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Drogi Gościu, składy naszego pieczywa dostępne są w każdym sklepie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3536 dni temu
    A skład tego chlebka ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3586 dni temu
    Drogi Gościu, wiele zależy oczywiście od rozmiarów kurczaka, lecz warto pamiętać, że farsz wewnątrz powinien być dość dobrze ubity.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3586 dni temu
    Po podzieleniu składników na farsz na pół nadal można się spodziewać, że będzie go o wiele za dużo.

    odpowiedz

  • R.Z.KGość R.Z.KGość
    3590 dni temu
    dzisiaj chciałem wykorzystać ten przepis lecz nie dostałem tchleba żytniego w sklepie Lidl w Konstancin-Jeziorna. powiedziano mi iż sprzedaż tego chleba została wstrzymana i nie wiadomo czy pojawi się ponownie w sprzedaży. Co się stało.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Aniu, nikt nie kasuje Twoich komentarzy. Na stronie wyświetla się tylko jeden komentarz - reszta jest widoczna po rozwinięciu listy komentarzy. Najbardziej popularna kategoria pieczywa, czyli "Chleb i bułki" pochodzą w większości od polskich dostawców. Wszystkie składniki znajdujące się w naszym pieczywie są powszechnie stosowane, również w innych piekarniach. Ponadto, dążymy do stanu tzw. „clean label”, a to znaczy żeby ze składu pieczywa wyeliminować wszystkie substancje dodatkowe. W tej chwili mamy już kilkanaście takich produktów np. chleb drwalski, chleb żytni czy bułkę fitness. W każdym sklepie dostępny jest wykaz składu poszczególnych wypieków. Jeśli masz problem z jego znalezieniem - zapytaj pracownika z sklepu, który z pewnością Ci pomoże :) Zapraszamy do czytania składu i wybrania takiego produktu, który najbardziej Tobie pasuje :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3600 dni temu
    a dlaczego zamiast ustosunkować się do mojej wypowiedzi na temat szkodliwości spożywania mrożonego ciasta z konserwantami, kasujecie moj komentarz? chcialabym wiedziec skad przyjezdza do was ta masa. Mam nadzieje ze nie z Chin lub Rumunii?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3600 dni temu
    Ależ proszę nie wprowadzać klientów w błąd i nie żerować na ludzkiej niewiedzy. "do ciasta, które zostanie poddane mrożeniu, dodaje się mnóstwo ulepszaczy i konserwantów, aby mogło wytrzymać te kilka miesięcy w magazynie. Stosuje się m.in. ropionian wapnia (E282) przeciw pleśnieniu, czy sorbinian potasu (E202) jako konserwant, czyli substancję przedłużającą trwałość produktu. Oba te składniki i inne mogą powodować reakcje alergiczne, dlatego kategorycznie takiego pieczywa powinny unikać zwłaszcza dzieci" W piekarni również można kupić "ciepłe pieczywo". A jeśli chleb żytni na zakwasie kosztuje 1,50, to się trzeba zastanowić dlaczego... To co ludzie zaoszczędzą na żywności potem wydadzą na leki. Te wasze reklamy "prosto z pieca" powinny być zdjęte z anteny, bo sugerują że dysponujecie piekarnią a tak nie jest. Większość ludzi zwyczajnie nie ma pojęcia że wasze "pieczywo" to mrożonka...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3601 dni temu
    Blanko, skład pieczywa jest dostępny w każdym sklepie w strefie koszyków z pieczywem. Aniu, mrożenie pieczywa, podobnie jak innych artykułów (np. warzyw, owoców, ryb) jest w pełni bezpieczne. Proces ten nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu, ani też nie zmienia jego składu. Dzięki takiej metodzie nasi klienci mogą kupić ciepłe pieczywo o każdej porze dnia, 7 dni w tygodniu :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3601 dni temu
    Ale nie jest to chleb z piekarni tylko z zamrażalki prawda?

    odpowiedz

  • Blanka Blanka
    3604 dni temu
    Czy do chleba dodawana jest maślanka lub jakikolwiek produkt z laktozą?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!