Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kurczaka oczyszczamy, myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Chleb moczymy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, wyciskamy go i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy drobno pokrojonego kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
Całość skrapiamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł. Związujemy nogi kurczaka i układamy go w żaroodpornym naczyniu. Skórę kurczaka nacieramy oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny. Po 15 minutach pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody. Co 15 minut zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso. Upieczonego kurczaka odstawiamy na około 15 minut i dopiero później kroimy.
Zobacz podobne
przepisy
Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!
Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!
Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
- Śledź świeży pieczony
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Tiramisu ze śliwkami
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Muffiny omletowe
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Brokułowa zupa krem
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- GOFRY TRADYCYJNE
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- DESER SZAMPAŃSKI
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (48)
2237 dni temu
Napisałam do działu klienta, bardzo jestem ciekawa odpowiedzi.
odpowiedz
2237 dni temu
Interesuje mnie indeks glikemiczny pieczywa. I pełen skład. Znalezieniu składu w sklepie nie jest łatwe. Można by jednak zamieścić na stronie przy każdym wypieku. Rozumiem, że Lidl nie bardzo chce ludziom ułatwić znalezienie opisu. Nie rozumiem dlaczego. Może gdy nie sprawdzą to szybciej kupią?
odpowiedz
2237 dni temu
Opinia Klientów jest dla nas bardzo ważna, dlatego zachęcamy do złożenia sugestii w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Przesyłamy link do formularza kontaktowego: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm
2813 dni temu
Witam! Czy można w jakiś sposób udostępnić skład pieczywa internautom bez konieczności jechania do sklepu (co samo w sobie kosztuje), popatrzenia (ewentualnie zrobienia zdjęcia) i odjechania? Taki skład produktów, który rzeczywiście jest widoczny, a nie ukryty za piecem czy w miejscu gdzie jest praktycznie niewidoczny bardzo by się przydał
odpowiedz
2559 dni temu
Przyłączam się do tego głosu, skład pieczywa powinien być bardziej dostępny. Osoby z alergiami czy innymi problemami zdrowotnymi lub chociażby dbające o zdrowie i urozmaiconą dietę napewno doceniłyby udostępnienie składu w internecie.
2559 dni temu
Każdy głos i oczekiwania są dla nas bardzo ważne. Zachęcamy do wyrażenia swojej opinii w tej sprawie w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
2396 dni temu
Też bardzo o to prosze , chce znać składy tego co jem szczególnie pieczywya.
2396 dni temu
Składy pieczywa są wywieszone w każdym sklepie Lidl przy stoisku z pieczywem. Jeśli masz problem z jego odnalezieniem, poproś o pomoc pracownika sklepu :)
2318 dni temu
Podbijam
2237 dni temu
Dołączam się do tej prośby. W sklepie też nie zawsze można się dowiedzieć co jest w pieczywie.
2897 dni temu
jest gdzieś na stronie dostępna tabela alergenów?
odpowiedz
2896 dni temu
Dawidzie, przy przepisach nie posiadamy tabel alergenów.
2952 dni temu
A składu jak nie było, tak nie ma.
odpowiedz
2958 dni temu
A czy dużym problemem jest udostępnienie składu tutuaj?
odpowiedz
3154 dni temu
Też chętnie bym poznał skład pieczywa dla całego asortymentu. Jakie są dodatki chemiczne? Czy jest cukier i ile? Byłoby uczciwie gdyby producent zrobił opisy przy wypiekach.
odpowiedz
3154 dni temu
Mariuszu, w każdym naszym sklepie przy dziale z pieczywem wisi szczegółowy skład pieczywa. Pozdrawiamy!
3154 dni temu
Dziękuję za szybka odpowiedź. Sprawdziłem i faktycznie jest, chociaż bez pomocy personelu bym go nie znalazł. Świetnie , że zadbaliście o taki spis. Mam jednak kilka uwag: - Myślę, że większość ludzi, a szczególnie starszych nie jest w stanie tego przeczytać z powodu strasznie małego druku. Zamiast na 2 kartkach A4 można to napisać na czterech - miejsce na powieszenie jest. Można też np. zrobić kody QR przy cenach odwołujące do poszczególnych wypieków - 1 kod =1 wypiek. - Zabrakło mi tez informacji o typie użytej mąki - szczególnie przy chlebach. Jest podany typ tylko przy chlebie żytnim. Brakuje też informacji dla diabetyków dot. % zawartości cukru. Pozdrawiam
2237 dni temu
Dla mnie też istotny jest indeks glikemiczny. I napis że żytni na zakwasie nie znaczy, że nie dodano czegoś innego. Nie zawsze łatwo jest znaleźć opis w sklepie. Jeśłi na stronie jest pieczywo to i skład powinien być. W porządnych piekarniach tak jest.
2187 dni temu
Mariusz - nie zadbali o to, mają obowiązek taki spis wywieszać....
2187 dni temu
W każdym sklepie Lidl taki spis wisi :)
3174 dni temu
jaki jest skład i wartości odżywcze?
odpowiedz
3217 dni temu
PRODUKTY Z GŁĘBOKIEGO MROŻENIA, SKŁADNIKI NIEZNANE.
odpowiedz
3252 dni temu
popieram te wartości odżywcze
odpowiedz
3272 dni temu
Przydałaby się przybliżona wartość odżywcza dla każdego produktu wyszczególniona w opisie.
odpowiedz
3272 dni temu
Nie przewidujemy wprowadzenia takich zmian, jednak dziękujemy za sugestię :)
3294 dni temu
Drogi Gościu, pytania produktowe prosimy kierować do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
odpowiedz
3294 dni temu
szczecin, ale o co chodzi z zakwasem i mąką żytnią? Ja taki chleb robię w domu i nie zauważyłam, żeby cś było z nim nie tak...
odpowiedz
3295 dni temu
Od pewnego czasu zastanawiam się ile kalorii jest w 100 gramach tego pieczywa. Bardzo go lubię, lecz jestem na diecie. Proszę o odpowiedź, Pozdrawiam.
odpowiedz
3295 dni temu
no cóż... chętnie bym wzięła do laboratorium ten chleb. Trzeba byc naprawdę mistrzem świata, zeby wypiec na zakwasie chleb ze 100%mąki żytniej - każdy kto się zajmuje piekarstwem wie, o czym mowa. I to się nie uda z mrożonki. Chleb jest pyszny - rzeczywiscie. Polepszacze aż mlaszczą...
odpowiedz
3239 dni temu
jak najbardziej się da, ale jest ciężki i zbity
3144 dni temu
Widziałam w gazetce, że w składzie oprócz zakwasu są też drożdże. Uważam, że opis jest nieuczciwy i celowo wprowadza w błąd. Niektórzy wybierają chleb na zakwasie właśnie dlatego, że drożdżowego NIE MOGĄ ze względów zdrowotnych
3494 dni temu
Krzysztofie, zakwas to nic innego jak mąka (określonego typu) oraz woda. W składzie chleba mogą być wskazane te dwa składniki lub dodatkowo informacja, że produkt został wyprodukowany na naturalnym zakwasie.
odpowiedz
3494 dni temu
Zatem dlaczego w składzie nie jest wymieniony zakwas?
odpowiedz
3496 dni temu
Krzysztofie, chleb żytni jest produkowany na naturalnym zakwasie, co równocześnie nie wyklucza dodania drożdży. Jak dokładnie wypiekany jest nasz chleb możesz zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=Ug7gsCbDuOs
odpowiedz
3239 dni temu
dodanie drożdży piekarniczych zabija dzikie drożdże zakwasu(wielu kupujących o tym nie wie i kupuje ten na zakwasie bo zdrowszy),a taki chleb ma tylko i wyłącznie walory smakowe i to nie do końca... wiec łączenie jest bez sensu. Jeśli chcemy chleb na zakwasie i tylko na zqkwasie proponuję kupić w małej piekarni (sprawdzonej) albo upiec samemu .
3496 dni temu
W składzie, który jest dostępny w sklepie wyszczególnione są drożdże, natomiast na metce przy produkcie, gazetkach i niniejszej stronie mowa jest o naturalnym zakwasie. Która informacja jest wiążąca i dlaczego są one rozbieżne?
odpowiedz
3496 dni temu
Drogi Gościu, składy naszego pieczywa dostępne są w każdym sklepie :)
odpowiedz
3496 dni temu
A skład tego chlebka ?
odpowiedz
3546 dni temu
Drogi Gościu, wiele zależy oczywiście od rozmiarów kurczaka, lecz warto pamiętać, że farsz wewnątrz powinien być dość dobrze ubity.
odpowiedz
3547 dni temu
Po podzieleniu składników na farsz na pół nadal można się spodziewać, że będzie go o wiele za dużo.
odpowiedz
3551 dni temu
dzisiaj chciałem wykorzystać ten przepis lecz nie dostałem tchleba żytniego w sklepie Lidl w Konstancin-Jeziorna. powiedziano mi iż sprzedaż tego chleba została wstrzymana i nie wiadomo czy pojawi się ponownie w sprzedaży. Co się stało.
odpowiedz
3560 dni temu
Aniu, nikt nie kasuje Twoich komentarzy. Na stronie wyświetla się tylko jeden komentarz - reszta jest widoczna po rozwinięciu listy komentarzy. Najbardziej popularna kategoria pieczywa, czyli "Chleb i bułki" pochodzą w większości od polskich dostawców. Wszystkie składniki znajdujące się w naszym pieczywie są powszechnie stosowane, również w innych piekarniach. Ponadto, dążymy do stanu tzw. „clean label”, a to znaczy żeby ze składu pieczywa wyeliminować wszystkie substancje dodatkowe. W tej chwili mamy już kilkanaście takich produktów np. chleb drwalski, chleb żytni czy bułkę fitness. W każdym sklepie dostępny jest wykaz składu poszczególnych wypieków. Jeśli masz problem z jego znalezieniem - zapytaj pracownika z sklepu, który z pewnością Ci pomoże :) Zapraszamy do czytania składu i wybrania takiego produktu, który najbardziej Tobie pasuje :)
odpowiedz
3560 dni temu
a dlaczego zamiast ustosunkować się do mojej wypowiedzi na temat szkodliwości spożywania mrożonego ciasta z konserwantami, kasujecie moj komentarz? chcialabym wiedziec skad przyjezdza do was ta masa. Mam nadzieje ze nie z Chin lub Rumunii?
odpowiedz
3560 dni temu
Ależ proszę nie wprowadzać klientów w błąd i nie żerować na ludzkiej niewiedzy. "do ciasta, które zostanie poddane mrożeniu, dodaje się mnóstwo ulepszaczy i konserwantów, aby mogło wytrzymać te kilka miesięcy w magazynie. Stosuje się m.in. ropionian wapnia (E282) przeciw pleśnieniu, czy sorbinian potasu (E202) jako konserwant, czyli substancję przedłużającą trwałość produktu. Oba te składniki i inne mogą powodować reakcje alergiczne, dlatego kategorycznie takiego pieczywa powinny unikać zwłaszcza dzieci" W piekarni również można kupić "ciepłe pieczywo". A jeśli chleb żytni na zakwasie kosztuje 1,50, to się trzeba zastanowić dlaczego... To co ludzie zaoszczędzą na żywności potem wydadzą na leki. Te wasze reklamy "prosto z pieca" powinny być zdjęte z anteny, bo sugerują że dysponujecie piekarnią a tak nie jest. Większość ludzi zwyczajnie nie ma pojęcia że wasze "pieczywo" to mrożonka...
odpowiedz
3561 dni temu
Blanko, skład pieczywa jest dostępny w każdym sklepie w strefie koszyków z pieczywem. Aniu, mrożenie pieczywa, podobnie jak innych artykułów (np. warzyw, owoców, ryb) jest w pełni bezpieczne. Proces ten nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu, ani też nie zmienia jego składu. Dzięki takiej metodzie nasi klienci mogą kupić ciepłe pieczywo o każdej porze dnia, 7 dni w tygodniu :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3561 dni temu
Ale nie jest to chleb z piekarni tylko z zamrażalki prawda?
odpowiedz
3564 dni temu
Czy do chleba dodawana jest maślanka lub jakikolwiek produkt z laktozą?
odpowiedz
zobacz wszystkie