Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kurczaka oczyszczamy, myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Chleb moczymy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, wyciskamy go i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy drobno pokrojonego kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.

Całość skrapiamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł. Związujemy nogi kurczaka i układamy go w żaroodpornym naczyniu. Skórę kurczaka nacieramy oliwą z oliwek i solą i pieprzem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny. Po 15 minutach pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody. Co 15 minut zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso. Upieczonego kurczaka odstawiamy na około 15 minut i dopiero później kroimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (38)

Avatar
  • Klient Klient
    386 dni temu
    Witam! Czy można w jakiś sposób udostępnić skład pieczywa internautom bez konieczności jechania do sklepu (co samo w sobie kosztuje), popatrzenia (ewentualnie zrobienia zdjęcia) i odjechania? Taki skład produktów, który rzeczywiście jest widoczny, a nie ukryty za piecem czy w miejscu gdzie jest praktycznie niewidoczny bardzo by się przydał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    132 dni temu
    Przyłączam się do tego głosu, skład pieczywa powinien być bardziej dostępny. Osoby z alergiami czy innymi problemami zdrowotnymi lub chociażby dbające o zdrowie i urozmaiconą dietę napewno doceniłyby udostępnienie składu w internecie.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    132 dni temu
    Każdy głos i oczekiwania są dla nas bardzo ważne. Zachęcamy do wyrażenia swojej opinii w tej sprawie w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
  • dawid dawid
    469 dni temu
    jest gdzieś na stronie dostępna tabela alergenów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    469 dni temu
    Dawidzie, przy przepisach nie posiadamy tabel alergenów.
  • ed ed
    524 dni temu
    A składu jak nie było, tak nie ma.

    odpowiedz

  • max max
    531 dni temu
    A czy dużym problemem jest udostępnienie składu tutuaj?

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    727 dni temu
    Też chętnie bym poznał skład pieczywa dla całego asortymentu. Jakie są dodatki chemiczne? Czy jest cukier i ile? Byłoby uczciwie gdyby producent zrobił opisy przy wypiekach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    727 dni temu
    Mariuszu, w każdym naszym sklepie przy dziale z pieczywem wisi szczegółowy skład pieczywa. Pozdrawiamy!
  • Mariusz Mariusz
    726 dni temu
    Dziękuję za szybka odpowiedź. Sprawdziłem i faktycznie jest, chociaż bez pomocy personelu bym go nie znalazł. Świetnie , że zadbaliście o taki spis. Mam jednak kilka uwag: - Myślę, że większość ludzi, a szczególnie starszych nie jest w stanie tego przeczytać z powodu strasznie małego druku. Zamiast na 2 kartkach A4 można to napisać na czterech - miejsce na powieszenie jest. Można też np. zrobić kody QR przy cenach odwołujące do poszczególnych wypieków - 1 kod =1 wypiek. - Zabrakło mi tez informacji o typie użytej mąki - szczególnie przy chlebach. Jest podany typ tylko przy chlebie żytnim. Brakuje też informacji dla diabetyków dot. % zawartości cukru. Pozdrawiam
  • jaro jaro
    747 dni temu
    jaki jest skład i wartości odżywcze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    PRODUKTY Z GŁĘBOKIEGO MROŻENIA, SKŁADNIKI NIEZNANE.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    825 dni temu
    popieram te wartości odżywcze

    odpowiedz

  • Mistrz kuchni Mistrz kuchni
    844 dni temu
    Przydałaby się przybliżona wartość odżywcza dla każdego produktu wyszczególniona w opisie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    844 dni temu
    Nie przewidujemy wprowadzenia takich zmian, jednak dziękujemy za sugestię :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    867 dni temu
    Drogi Gościu, pytania produktowe prosimy kierować do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm

    odpowiedz

  • Gość Gość
    867 dni temu
    szczecin, ale o co chodzi z zakwasem i mąką żytnią? Ja taki chleb robię w domu i nie zauważyłam, żeby cś było z nim nie tak...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    867 dni temu
    Od pewnego czasu zastanawiam się ile kalorii jest w 100 gramach tego pieczywa. Bardzo go lubię, lecz jestem na diecie. Proszę o odpowiedź, Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • szczecin szczecin
    868 dni temu
    no cóż... chętnie bym wzięła do laboratorium ten chleb. Trzeba byc naprawdę mistrzem świata, zeby wypiec na zakwasie chleb ze 100%mąki żytniej - każdy kto się zajmuje piekarstwem wie, o czym mowa. I to się nie uda z mrożonki. Chleb jest pyszny - rzeczywiscie. Polepszacze aż mlaszczą...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    812 dni temu
    jak najbardziej się da, ale jest ciężki i zbity
  • Gość Gość
    716 dni temu
    Widziałam w gazetce, że w składzie oprócz zakwasu są też drożdże. Uważam, że opis jest nieuczciwy i celowo wprowadza w błąd. Niektórzy wybierają chleb na zakwasie właśnie dlatego, że drożdżowego NIE MOGĄ ze względów zdrowotnych
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1066 dni temu
    Krzysztofie, zakwas to nic innego jak mąka (określonego typu) oraz woda. W składzie chleba mogą być wskazane te dwa składniki lub dodatkowo informacja, że produkt został wyprodukowany na naturalnym zakwasie.

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    1067 dni temu
    Zatem dlaczego w składzie nie jest wymieniony zakwas?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1068 dni temu
    Krzysztofie, chleb żytni jest produkowany na naturalnym zakwasie, co równocześnie nie wyklucza dodania drożdży. Jak dokładnie wypiekany jest nasz chleb możesz zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=Ug7gsCbDuOs

    odpowiedz

  • Gość Gość
    812 dni temu
    dodanie drożdży piekarniczych zabija dzikie drożdże zakwasu(wielu kupujących o tym nie wie i kupuje ten na zakwasie bo zdrowszy),a taki chleb ma tylko i wyłącznie walory smakowe i to nie do końca... wiec łączenie jest bez sensu. Jeśli chcemy chleb na zakwasie i tylko na zqkwasie proponuję kupić w małej piekarni (sprawdzonej) albo upiec samemu .
  • Krzysztof Krzysztof
    1069 dni temu
    W składzie, który jest dostępny w sklepie wyszczególnione są drożdże, natomiast na metce przy produkcie, gazetkach i niniejszej stronie mowa jest o naturalnym zakwasie. Która informacja jest wiążąca i dlaczego są one rozbieżne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1069 dni temu
    Drogi Gościu, składy naszego pieczywa dostępne są w każdym sklepie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1069 dni temu
    A skład tego chlebka ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1119 dni temu
    Drogi Gościu, wiele zależy oczywiście od rozmiarów kurczaka, lecz warto pamiętać, że farsz wewnątrz powinien być dość dobrze ubity.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1119 dni temu
    Po podzieleniu składników na farsz na pół nadal można się spodziewać, że będzie go o wiele za dużo.

    odpowiedz

  • R.Z.KGość R.Z.KGość
    1123 dni temu
    dzisiaj chciałem wykorzystać ten przepis lecz nie dostałem tchleba żytniego w sklepie Lidl w Konstancin-Jeziorna. powiedziano mi iż sprzedaż tego chleba została wstrzymana i nie wiadomo czy pojawi się ponownie w sprzedaży. Co się stało.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1132 dni temu
    Aniu, nikt nie kasuje Twoich komentarzy. Na stronie wyświetla się tylko jeden komentarz - reszta jest widoczna po rozwinięciu listy komentarzy. Najbardziej popularna kategoria pieczywa, czyli "Chleb i bułki" pochodzą w większości od polskich dostawców. Wszystkie składniki znajdujące się w naszym pieczywie są powszechnie stosowane, również w innych piekarniach. Ponadto, dążymy do stanu tzw. „clean label”, a to znaczy żeby ze składu pieczywa wyeliminować wszystkie substancje dodatkowe. W tej chwili mamy już kilkanaście takich produktów np. chleb drwalski, chleb żytni czy bułkę fitness. W każdym sklepie dostępny jest wykaz składu poszczególnych wypieków. Jeśli masz problem z jego znalezieniem - zapytaj pracownika z sklepu, który z pewnością Ci pomoże :) Zapraszamy do czytania składu i wybrania takiego produktu, który najbardziej Tobie pasuje :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1133 dni temu
    a dlaczego zamiast ustosunkować się do mojej wypowiedzi na temat szkodliwości spożywania mrożonego ciasta z konserwantami, kasujecie moj komentarz? chcialabym wiedziec skad przyjezdza do was ta masa. Mam nadzieje ze nie z Chin lub Rumunii?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1133 dni temu
    Ależ proszę nie wprowadzać klientów w błąd i nie żerować na ludzkiej niewiedzy. "do ciasta, które zostanie poddane mrożeniu, dodaje się mnóstwo ulepszaczy i konserwantów, aby mogło wytrzymać te kilka miesięcy w magazynie. Stosuje się m.in. ropionian wapnia (E282) przeciw pleśnieniu, czy sorbinian potasu (E202) jako konserwant, czyli substancję przedłużającą trwałość produktu. Oba te składniki i inne mogą powodować reakcje alergiczne, dlatego kategorycznie takiego pieczywa powinny unikać zwłaszcza dzieci" W piekarni również można kupić "ciepłe pieczywo". A jeśli chleb żytni na zakwasie kosztuje 1,50, to się trzeba zastanowić dlaczego... To co ludzie zaoszczędzą na żywności potem wydadzą na leki. Te wasze reklamy "prosto z pieca" powinny być zdjęte z anteny, bo sugerują że dysponujecie piekarnią a tak nie jest. Większość ludzi zwyczajnie nie ma pojęcia że wasze "pieczywo" to mrożonka...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1134 dni temu
    Blanko, skład pieczywa jest dostępny w każdym sklepie w strefie koszyków z pieczywem. Aniu, mrożenie pieczywa, podobnie jak innych artykułów (np. warzyw, owoców, ryb) jest w pełni bezpieczne. Proces ten nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu, ani też nie zmienia jego składu. Dzięki takiej metodzie nasi klienci mogą kupić ciepłe pieczywo o każdej porze dnia, 7 dni w tygodniu :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1134 dni temu
    Ale nie jest to chleb z piekarni tylko z zamrażalki prawda?

    odpowiedz

  • Blanka Blanka
    1137 dni temu
    Czy do chleba dodawana jest maślanka lub jakikolwiek produkt z laktozą?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram