Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- sznurek do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
Krok 1: Łączymy składniki farszu
Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jęczmienną, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.
Krok 2: Pieczemy kurczaka
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody, dorzucamy pozostałe gałązki tymianku, pokrojone cytryny w ćwiartki, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.
Krok 3: Przygotowujemy gruszki
Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu, do lekkiego skarmelizowania powierzchni. Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem z pieczenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
2909 dni temu
Przepis średni po upieczeniu sos gorzki. Jestem zawiedziona strata pieniedzy i czasu
Odpowiedz
2906 dni temu
Być może winę za gorycz ponoszą niedostatecznie wyszorowane cytryny.