Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wykałaczki
  • sznurek do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

Krok 1: Łączymy składniki farszu

Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jęczmienną, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.

Krok 2: Pieczemy kurczaka

Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody, dorzucamy pozostałe gałązki tymianku, pokrojone cytryny w ćwiartki, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.

Krok 3: Przygotowujemy gruszki

Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu, do lekkiego skarmelizowania powierzchni. Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem z pieczenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    396 dni temu
    Przepis średni po upieczeniu sos gorzki. Jestem zawiedziona strata pieniedzy i czasu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    393 dni temu
    Być może winę za gorycz ponoszą niedostatecznie wyszorowane cytryny.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram