Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- sznurek do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
Krok 1: Łączymy składniki farszu
Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jęczmienną, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.
Krok 2: Pieczemy kurczaka
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody, dorzucamy pozostałe gałązki tymianku, pokrojone cytryny w ćwiartki, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.
Krok 3: Przygotowujemy gruszki
Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu, do lekkiego skarmelizowania powierzchni. Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem z pieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!
Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Kurczak pieczony w całości
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
- Napoleonka waniliowa
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Kopytka z bułką tartą
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Potrawka z kurczaka
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Chleb z orzechów laskowych
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- DESER SZAMPAŃSKI
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Kurczak po toskańsku
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Kanapki śniadaniowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2560 dni temu
Przepis średni po upieczeniu sos gorzki. Jestem zawiedziona strata pieniedzy i czasu
odpowiedz
2558 dni temu
Być może winę za gorycz ponoszą niedostatecznie wyszorowane cytryny.