Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Masło cytrynowo-rozmarynowe

Posiekane drobno igły rozmarynu mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i siekamy całość. Przekładamy do miseczki z masłem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Kurczak

Z umytego i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek. Przy pomocy rączki od łyżki lub widelca oddzielamy skórę od mięsa kurczaka. W powstałej przestrzeni umieszczamy masło rozmarynowe i smarujemy nim całą powierzchnię mięsa. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz oraz od środka. Skórę nacieramy cytryną (miąższem). Kurczaka nadziewamy rozgniecionym czosnkiem, kilkoma gałązkami rozmarynu i sznurujemy, kolejno: nóżki, udka, krzyżujemy nić na pleckach i wiążemy supeł przytrzymujący skórkę szyjki. Kurczaka układamy na kracie piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Po tym czasie umieszczamy na spodzie piekarnika blachę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kurczaka 2 godziny 20 minut. Na koniec zwiększamy temperaturę do 180°C i dopiekamy mięso przez 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczana - dauphinois

Śmietanę mieszamy z pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Formę do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy masłem. Dno naczynia wykładamy 1/3 ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości ok. 5 mm i polewamy je śmietaną. Czynność powtarzamy, układając trzy warstwy zapiekanki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy zapiekankę około 50 minut.

Marchewki w śmietanie

Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy przez 2 minuty na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie talarki i gotujemy pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając. Dolewamy 200 ml i dusimy przez 20 minut. Do ugotowanej marchewki dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy. Przekładamy do miseczki.

Upieczonego kurczaka wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem. Danie podajemy z marchewką i zapiekanką dauphinois.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3551 dni temu
    DANTON, może pokroiłeś ziemniaki w zbyt grube talarki? Jeśli chodzi o śmietankę - świeża śmietanka 30-36% nie zwarzy się pod wpływem wysokiej temperatury.

    odpowiedz

  • DANTON DANTON
    3551 dni temu
    PO 50 MIN ZIEMNIAKI STRASZNIE TWARDE A ŚMIETANA PRAWIE ZWAŻONA, DLACZEGO???

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3575 dni temu
    Ja zrezygnowałam z zapiekanki ze względów logistycznych ;) dziś kurczak z marchewką ziemniaki wersja tradycyjna :D

    odpowiedz

  • zbyszek zbyszek
    3576 dni temu
    Ja najpierw wrzucę do piekarnika zapiekankę, później kurczaka. Zapiekankę można odgrzać, nie powinna nic stracić na wartości. Kurczak odgrzewany to juz byloby gorsze rozwiązanie,moim zdaniem.

    odpowiedz

  • Gustaw Gustaw
    3579 dni temu
    Witam jak wszystko wyjąć z piekarnika na raz skoro kurczak ma się piec 120 C a zapiekana 180 C ? pozdrawiam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!