Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło cytrynowo-rozmarynowe
Posiekane drobno igły rozmarynu mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i siekamy całość. Przekładamy do miseczki z masłem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Kurczak
Z umytego i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek. Przy pomocy rączki od łyżki lub widelca oddzielamy skórę od mięsa kurczaka. W powstałej przestrzeni umieszczamy masło rozmarynowe i smarujemy nim całą powierzchnię mięsa. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz oraz od środka. Skórę nacieramy cytryną (miąższem). Kurczaka nadziewamy rozgniecionym czosnkiem, kilkoma gałązkami rozmarynu i sznurujemy, kolejno: nóżki, udka, krzyżujemy nić na pleckach i wiążemy supeł przytrzymujący skórkę szyjki. Kurczaka układamy na kracie piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Po tym czasie umieszczamy na spodzie piekarnika blachę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kurczaka 2 godziny 20 minut. Na koniec zwiększamy temperaturę do 180°C i dopiekamy mięso przez 10 minut.
Zapiekanka ziemniaczana - dauphinois
Śmietanę mieszamy z pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Formę do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy masłem. Dno naczynia wykładamy 1/3 ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości ok. 5 mm i polewamy je śmietaną. Czynność powtarzamy, układając trzy warstwy zapiekanki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy zapiekankę około 50 minut.
Marchewki w śmietanie
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy przez 2 minuty na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie talarki i gotujemy pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając. Dolewamy 200 ml i dusimy przez 20 minut. Do ugotowanej marchewki dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy. Przekładamy do miseczki.
Upieczonego kurczaka wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem. Danie podajemy z marchewką i zapiekanką dauphinois.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
- Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Czekoladowy makaron z owocami
- Korzenny pudding ryżowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Wegański zielony omlet z silken tofu
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Syrop piernikowy
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Kanapki z ceviche z łososia
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Chleb cebulowy z kremem kminkowym
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Arbuzowe szaleństwo
- Kaczka z brzoskwiniami
- Krwawe muffinki
- Frittata z cukinią i szpinakiem
- Wegańska pasta à la makrela
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Perłowa owsianka
- Croissanty z filetem z piersi kurczaka
- Domowa pasta tahini
- Knedle serowe z morelami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3488 dni temu
DANTON, może pokroiłeś ziemniaki w zbyt grube talarki? Jeśli chodzi o śmietankę - świeża śmietanka 30-36% nie zwarzy się pod wpływem wysokiej temperatury.
odpowiedz
3489 dni temu
PO 50 MIN ZIEMNIAKI STRASZNIE TWARDE A ŚMIETANA PRAWIE ZWAŻONA, DLACZEGO???
odpowiedz
3512 dni temu
Ja zrezygnowałam z zapiekanki ze względów logistycznych ;) dziś kurczak z marchewką ziemniaki wersja tradycyjna :D
odpowiedz
3513 dni temu
Ja najpierw wrzucę do piekarnika zapiekankę, później kurczaka. Zapiekankę można odgrzać, nie powinna nic stracić na wartości. Kurczak odgrzewany to juz byloby gorsze rozwiązanie,moim zdaniem.
odpowiedz
3517 dni temu
Witam jak wszystko wyjąć z piekarnika na raz skoro kurczak ma się piec 120 C a zapiekana 180 C ? pozdrawiam
odpowiedz