zobacz film Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Pesto

Rozgniecione ząbki czosnku łączymy w naczyniu blendera z serem pokrojonym w kawałki i pozostałymi składnikami pesto. Całość miksujemy na gładką masę.

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka dzielimy na porcje: uda z podudziami pozbawione torebek stawowych i skóry, skrzydełka oraz korpus. Korpus umieszczamy w garnku z gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, gotujemy wywar.

Oliwę z oliwek, posiekany imbir, papryczkę i 2 łyżki pesto przekładamy do większego naczynia, mieszamy. W marynacie obtaczamy porcje kurczaka, wszystko przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut.

Sałatka

Ugotowane w wywarze warzywa (pietruszka, seler, marchew) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do czystej miseczki. Dodajemy startą skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego, pół łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki pesto i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy listkami kolendry.

Salsa z bakłażana

Bakłażany przecinamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180-190°C przez 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki (skórki wyrzucamy). Miąższ kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, posiekany czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, oliwę, wszystko mieszamy i przekładamy do czystej miseczki.

Kurczak

Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania lekko brązowego koloru. Przekładamy do naczynia żeliwnego, zalewamy 250-300 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem. Na patelni po smażeniu kurczaka smażymy pieczarki pokrojone w ósemki, doprawiamy je solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Przekładamy wszystko do naczynia z kurczakiem, całość zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod przykryciem 40-45 minut. Kawałki kurczaka wyjmujemy z naczynia. Do sosu, w którym dusiliśmy mięso wlewamy niewielką ilość bulionu oraz śmietankę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy 2-3 łyżki pesto. Ponownie zagotowujemy co jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia z gotowym sosem ponownie przekładamy kawałki kurczaka.

Na talerz wykładamy sos z pieczarkami i kawałki kurczaka. Pozostały w naczyniu żeliwnym sos redukujemy. Po zgęstnieniu polewamy nim kurczaka. Posypujemy niewielką ilością świeżej rukoli. Podajemy z sałatką z warzyw i z salsą z bakłażana.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3575 dni temu
    Mathew, jeśli Twoim zdaniem zdanie jest niepełne - nie stoi nic na przeszkodzie, byś podał do niego któryś z wymienionych składników. Jagodo, dziękujemy za miłe słowa :)

    odpowiedz

  • Jagoda Jagoda
    3576 dni temu
    Przepis rewelacja, brakuje mi słów, nie przypuszczałam że kurczak mnie zaskoczy, a jednak. Pierwszy raz moja córka 12-tka zjadła warzywa ze smakiem prosząc o dokładki. Było pyszne i na pewno nie raz powtórzę przepis. Gorąco polecam pychotka :-)

    odpowiedz

  • kudlay kudlay
    3577 dni temu
    Mmmm a gęsina na sianku wg Okrasy zaj ... a.

    odpowiedz

  • kudlay kudlay
    3577 dni temu
    Okrasa robi zaj... e dania i szacun w kuchni. No wiadomo że wszystkim nie dogodzi. Wole kuchnie Okrasy niż pani mmm Gesler.

    odpowiedz

  • Mathew Mathew
    3578 dni temu
    Kurczak i sałatka, danie nie kompletne. Brakuje mi tu dobrze wkomponowanych węglowodanów: ryż, ziemniaki, kasza itp. Zgadzam się z Natalią. Przygotowania i składników za dużo a danie nie powala.

    odpowiedz

  • NataliaS NataliaS
    3578 dni temu
    Zrobiłam wczoraj to danie. Bardzo dobre, nie powiem, salsa z bakłażana super. Można nauczyć sie gotować z kuchnią lidla :). Lecz powiem tak: dużo się napracowałam, danie składa się z wielu składników, pistację ser itp, jednak ..jak dla mnie za dużo smaków. Nie czuje skladników które dodałam, tzn, pistację, ser rukola kolendra, wszytsko to się miesza i to mi przeszkadza. Na zakupy na jedno danie wydałam sporo, i nie powtórze go ponownie. Czasem za dużo składników przekłada się na to że nie są wyczuwalne. Reasumując: Bardzo dobre, danie lecz danie pracochłonne, stosunkowo drogie i składniki niektóre nie są wyczuwalne, jest ich za dużo.

    odpowiedz

  • renatak renatak
    3578 dni temu
    Chętnie poczytałabym opinii wykonawców. Jeśli już coś ktoś... to proszę napiszcie, bo waham się. Pomóżcie mi podjąć decyzję :)

    odpowiedz

  • tika tika
    3583 dni temu
    mniam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!