
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pesto
Rozgniecione ząbki czosnku łączymy w naczyniu blendera z serem pokrojonym w kawałki i pozostałymi składnikami pesto. Całość miksujemy na gładką masę.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka dzielimy na porcje: uda z podudziami pozbawione torebek stawowych i skóry, skrzydełka oraz korpus. Korpus umieszczamy w garnku z gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, gotujemy wywar.
Oliwę z oliwek, posiekany imbir, papryczkę i 2 łyżki pesto przekładamy do większego naczynia, mieszamy. W marynacie obtaczamy porcje kurczaka, wszystko przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut.
Sałatka
Ugotowane w wywarze warzywa (pietruszka, seler, marchew) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do czystej miseczki. Dodajemy startą skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego, pół łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki pesto i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy listkami kolendry.
Salsa z bakłażana
Bakłażany przecinamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180-190°C przez 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki (skórki wyrzucamy). Miąższ kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, posiekany czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, oliwę, wszystko mieszamy i przekładamy do czystej miseczki.
Kurczak
Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania lekko brązowego koloru. Przekładamy do naczynia żeliwnego, zalewamy 250-300 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem. Na patelni po smażeniu kurczaka smażymy pieczarki pokrojone w ósemki, doprawiamy je solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Przekładamy wszystko do naczynia z kurczakiem, całość zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod przykryciem 40-45 minut. Kawałki kurczaka wyjmujemy z naczynia. Do sosu, w którym dusiliśmy mięso wlewamy niewielką ilość bulionu oraz śmietankę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy 2-3 łyżki pesto. Ponownie zagotowujemy co jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia z gotowym sosem ponownie przekładamy kawałki kurczaka.
Na talerz wykładamy sos z pieczarkami i kawałki kurczaka. Pozostały w naczyniu żeliwnym sos redukujemy. Po zgęstnieniu polewamy nim kurczaka. Posypujemy niewielką ilością świeżej rukoli. Podajemy z sałatką z warzyw i z salsą z bakłażana.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
3875 dni temu
Mathew, jeśli Twoim zdaniem zdanie jest niepełne - nie stoi nic na przeszkodzie, byś podał do niego któryś z wymienionych składników. Jagodo, dziękujemy za miłe słowa :)
Odpowiedz
3875 dni temu
Przepis rewelacja, brakuje mi słów, nie przypuszczałam że kurczak mnie zaskoczy, a jednak. Pierwszy raz moja córka 12-tka zjadła warzywa ze smakiem prosząc o dokładki. Było pyszne i na pewno nie raz powtórzę przepis. Gorąco polecam pychotka :-)
Odpowiedz
3876 dni temu
Mmmm a gęsina na sianku wg Okrasy zaj ... a.
Odpowiedz
3876 dni temu
Okrasa robi zaj... e dania i szacun w kuchni. No wiadomo że wszystkim nie dogodzi. Wole kuchnie Okrasy niż pani mmm Gesler.
Odpowiedz
3877 dni temu
Kurczak i sałatka, danie nie kompletne. Brakuje mi tu dobrze wkomponowanych węglowodanów: ryż, ziemniaki, kasza itp. Zgadzam się z Natalią. Przygotowania i składników za dużo a danie nie powala.
Odpowiedz
3878 dni temu
Zrobiłam wczoraj to danie. Bardzo dobre, nie powiem, salsa z bakłażana super. Można nauczyć sie gotować z kuchnią lidla :). Lecz powiem tak: dużo się napracowałam, danie składa się z wielu składników, pistację ser itp, jednak ..jak dla mnie za dużo smaków. Nie czuje skladników które dodałam, tzn, pistację, ser rukola kolendra, wszytsko to się miesza i to mi przeszkadza. Na zakupy na jedno danie wydałam sporo, i nie powtórze go ponownie. Czasem za dużo składników przekłada się na to że nie są wyczuwalne. Reasumując: Bardzo dobre, danie lecz danie pracochłonne, stosunkowo drogie i składniki niektóre nie są wyczuwalne, jest ich za dużo.
Odpowiedz
3878 dni temu
Chętnie poczytałabym opinii wykonawców. Jeśli już coś ktoś... to proszę napiszcie, bo waham się. Pomóżcie mi podjąć decyzję :)
Odpowiedz
3882 dni temu
mniam
Odpowiedz