Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, aż zacznie uwalniać zapach.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki. Kiedy się podgrzeją, dodajemy do nich ajwar, doprawiamy całość oregano, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.
KROK 4: SMAŻYMY KREWETKI
Na osobnej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość oliwy. Dodajemy krewetki tygrysie i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i różowe. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku.
KROK 5: PODAJEMY MAKARON
Ugotowany wcześniej makaron łączymy na patelni z sosem pomidorowym i przekładamy na talerze. Na makaronie układamy smażone krewetki. Każdą porcję dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią.
WSKAZÓWKA! Gotowe danie warto podać z cząstkami cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)