Odwrócona tarta z kiełbasą

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • żeliwną patelnię lub formę o średnicy 25 cm

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół.

Krok 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ

Na żeliwnej patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z posiekanym drobno rozmarynem. Całość oprószamy solą. Cebula powinna się delikatnie zarumienić i zeszklić. Podsmażoną cebulę przekładamy do miski.

Na tę samą patelnię przelewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy masło i wykładamy kiełbasy. Smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż kiełbasy się lekko zarumienią.

Krok 3: PIECZEMY TARTĘ

Na kiełbasy wykładamy przygotowaną wcześniej cebulę, a następnie ciasto francuskie. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Tartę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 4: PODAJEMY TARTĘ

Tartę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy dużym talerzem i energicznym ruchem odwracamy patelnię, by tarta znalazła się na nim.

PROPOZYCJA PODANIA: Tartę najlepiej podawać na ciepło razem z sałatą wymieszaną z kwaśną śmietaną. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tarta ze szparagami i cebulą

Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Tarta ze szparagami i cebulą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tarta z kurkami

Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Tarta z kurkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!