Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- żeliwną patelnię lub formę o średnicy 25 cm
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół.
Krok 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ
Na żeliwnej patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z posiekanym drobno rozmarynem. Całość oprószamy solą. Cebula powinna się delikatnie zarumienić i zeszklić. Podsmażoną cebulę przekładamy do miski.
Na tę samą patelnię przelewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy masło i wykładamy kiełbasy. Smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż kiełbasy się lekko zarumienią.
Krok 3: PIECZEMY TARTĘ
Na kiełbasy wykładamy przygotowaną wcześniej cebulę, a następnie ciasto francuskie. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Tartę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PODAJEMY TARTĘ
Tartę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy dużym talerzem i energicznym ruchem odwracamy patelnię, by tarta znalazła się na nim.
PROPOZYCJA PODANIA: Tartę najlepiej podawać na ciepło razem z sałatą wymieszaną z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)