Odwrócona tarta z kiełbasą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • żeliwną patelnię lub formę o średnicy 25 cm

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół.

Krok 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ

Na żeliwnej patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z posiekanym drobno rozmarynem. Całość oprószamy solą. Cebula powinna się delikatnie zarumienić i zeszklić. Podsmażoną cebulę przekładamy do miski.

Na tę samą patelnię przelewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy masło i wykładamy kiełbasy. Smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż kiełbasy się lekko zarumienią.

Krok 3: PIECZEMY TARTĘ

Na kiełbasy wykładamy przygotowaną wcześniej cebulę, a następnie ciasto francuskie. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Tartę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 4: PODAJEMY TARTĘ

Tartę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy dużym talerzem i energicznym ruchem odwracamy patelnię, by tarta znalazła się na nim.

PROPOZYCJA PODANIA: Tartę najlepiej podawać na ciepło razem z sałatą wymieszaną z kwaśną śmietaną. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!