
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- woreczek strunowy lub słoik z zakrętką
- ręcznik papierowy
- pędzelek
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY I OBIERAMY PAPRYKĘ
Paprykę kroimy na duże kawałki (płaty), usuwając końcówkę i gniazda nasienne. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C, aż skórka zrobi się brązowa.
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skóry. Przekładamy do miski lub głębokiego talerza.
Krok 2: MARYNUJEMY PAPRYKĘ
W naczyniu blendera lub rozdrabniacza łączymy gorącą wodę, pokruszone arkusze nori, wędzoną paprykę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, sól, oliwę i 2 łyżki zalewy po kaparach. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy upieczoną i obraną paprykę. Paprykę w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3: PODAJEMY WEGAŃSKIEGO ŁOSOSIA
Zamarynowane papryki odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Każdy płat papryki delikatnie nacinamy z wierzchu, aby wyglądem przypominał mięso ryby, a następnie smarujemy sokiem z buraków za pomocą pędzelka.
Wegańskiego łososia skrapiamy przed podaniem oliwą z oliwek i oprószamy posiekanym koperkiem. Podajemy z kaparami.
WSKAZÓWKA! Wegański łosoś świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sałatek czy sushi.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Komentarze (3)
598 dni temu
Fajny ten łosioś. Taki nie mający z łososiem nic wspólnego.
odpowiedz
883 dni temu
Jak może być łosoś z papryki? Myślałem że łosoś to ryba...
odpowiedz
565 dni temu
Doksztalc sie. Weganie nie jedza ryb.
zobacz wszystkie