Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- woreczek strunowy lub słoik z zakrętką
- ręcznik papierowy
- pędzelek
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY I OBIERAMY PAPRYKĘ
Paprykę kroimy na duże kawałki (płaty), usuwając końcówkę i gniazda nasienne. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C, aż skórka zrobi się brązowa.
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skóry. Przekładamy do miski lub głębokiego talerza.
Krok 2: MARYNUJEMY PAPRYKĘ
W naczyniu blendera lub rozdrabniacza łączymy gorącą wodę, pokruszone arkusze nori, wędzoną paprykę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, sól, oliwę i 2 łyżki zalewy po kaparach. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy upieczoną i obraną paprykę. Paprykę w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3: PODAJEMY WEGAŃSKIEGO ŁOSOSIA
Zamarynowane papryki odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Każdy płat papryki delikatnie nacinamy z wierzchu, aby wyglądem przypominał mięso ryby, a następnie smarujemy sokiem z buraków za pomocą pędzelka.
Wegańskiego łososia skrapiamy przed podaniem oliwą z oliwek i oprószamy posiekanym koperkiem. Podajemy z kaparami.
WSKAZÓWKA! Wegański łosoś świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sałatek czy sushi.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!
Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!
Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.
Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Sushi sandwich
- Cytryny w soli
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Wegańska chałka
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Chlebek w stylu włoskim
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Kotlety jajeczne
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Pasta z awokado
- Wegański bekon z tempehu
- Dressing musztardowo-miodowy
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Kompot jabłkowy
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Zupa rybna z karpia
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Konfitura z pomidorów z curry
- Dżem z boczku
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
951 dni temu
Fajny ten łosioś. Taki nie mający z łososiem nic wspólnego.
odpowiedz
1236 dni temu
Jak może być łosoś z papryki? Myślałem że łosoś to ryba...
odpowiedz
917 dni temu
Doksztalc sie. Weganie nie jedza ryb.