 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- woreczek strunowy lub słoik z zakrętką
- ręcznik papierowy
- pędzelek
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY I OBIERAMY PAPRYKĘ
Paprykę kroimy na duże kawałki (płaty), usuwając końcówkę i gniazda nasienne. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C, aż skórka zrobi się brązowa.
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skóry. Przekładamy do miski lub głębokiego talerza.
Krok 2: MARYNUJEMY PAPRYKĘ
W naczyniu blendera lub rozdrabniacza łączymy gorącą wodę, pokruszone arkusze nori, wędzoną paprykę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, sól, oliwę i 2 łyżki zalewy po kaparach. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy upieczoną i obraną paprykę. Paprykę w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3: PODAJEMY WEGAŃSKIEGO ŁOSOSIA
Zamarynowane papryki odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Każdy płat papryki delikatnie nacinamy z wierzchu, aby wyglądem przypominał mięso ryby, a następnie smarujemy sokiem z buraków za pomocą pędzelka.
Wegańskiego łososia skrapiamy przed podaniem oliwą z oliwek i oprószamy posiekanym koperkiem. Podajemy z kaparami.
WSKAZÓWKA! Wegański łosoś świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sałatek czy sushi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (4)
211 dni temu
Tylko dodac sos z bagna i jest normalny bagniany losos.
Odpowiedz
1294 dni temu
Fajny ten łosioś. Taki nie mający z łososiem nic wspólnego.
Odpowiedz
1579 dni temu
Jak może być łosoś z papryki? Myślałem że łosoś to ryba...
Odpowiedz
1261 dni temu
Doksztalc sie. Weganie nie jedza ryb.