Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Mieszamy kaszę z innymi składnikami
Białko oddzielamy od żółtka. Kozi ser, żółtko jajka, kaszę i mąkę mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Odstawiamy na 20 minut do lodówki do spęcznienia.
Krok 2: Przygotowujemy dressing, orzechy i roszponkę
Roszponkę myjemy i odwirowujemy do sucha. Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy. Ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz roztrzepujemy, dodajemy oliwę i energicznie mieszamy.
Krok 3: Gotujemy masę serową
Posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w szerokim garnku. Masę serową rozdzielamy na 12 części i wkładamy do wody. Gotujemy w niej przez 4-5 minut (woda nie powinna wrzeć), a następnie wyjmujemy i dobrze odsączamy. Sałatę mieszamy z orzechami włoskimi i dressingiem (1 łyżkę dressingu pozostawiamy), przekładamy na talerze i układamy na niej kawałki sera. Skrapiamy pozostałym dressingiem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Sałatka z kozim serem
Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!
Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.
Sałatka z roszponki i pomidorów
Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1576 dni temu
Nie jestem szczególnie utalentowany kulinarnie, ani nie jestem zawodowcem. Danie zrobiłem zgodnie z przepisem, zajęło mi to 1,5h. Moim zdaniem, trochę marnowanie dobrego koziego sera. Kasza manna trochę wciśnięta na siłę, jakby ktoś stwierdził w ostatniej chwili "ej, dorzuć tam kaszkę, bo musimy jakiś przepis na opakowaniach wydrukować" przez co kluseczki smakują jak gluty kaszki porozrzucane po roszpunce, tylko mgliście przypominające nutą kwasoty kozi serek. Polecam raczej rozrzucić twarożek po sałatce, lub jeśli na ciepło - zainwestować w twardy dojrzewający ser kozi, na patelnię grillową a potem na sałatki. Werdykt - ostateczny efekt nie jest wart zachodu.
odpowiedz
535 dni temu
Dzięki!