Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Mieszamy kaszę z innymi składnikami
Białko oddzielamy od żółtka. Kozi ser, żółtko jajka, kaszę i mąkę mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Odstawiamy na 20 minut do lodówki do spęcznienia.
Krok 2: Przygotowujemy dressing, orzechy i roszponkę
Roszponkę myjemy i odwirowujemy do sucha. Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy. Ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz roztrzepujemy, dodajemy oliwę i energicznie mieszamy.
Krok 3: Gotujemy masę serową
Posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w szerokim garnku. Masę serową rozdzielamy na 12 części i wkładamy do wody. Gotujemy w niej przez 4-5 minut (woda nie powinna wrzeć), a następnie wyjmujemy i dobrze odsączamy. Sałatę mieszamy z orzechami włoskimi i dressingiem (1 łyżkę dressingu pozostawiamy), przekładamy na talerze i układamy na niej kawałki sera. Skrapiamy pozostałym dressingiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1898 dni temu
Nie jestem szczególnie utalentowany kulinarnie, ani nie jestem zawodowcem. Danie zrobiłem zgodnie z przepisem, zajęło mi to 1,5h. Moim zdaniem, trochę marnowanie dobrego koziego sera. Kasza manna trochę wciśnięta na siłę, jakby ktoś stwierdził w ostatniej chwili "ej, dorzuć tam kaszkę, bo musimy jakiś przepis na opakowaniach wydrukować" przez co kluseczki smakują jak gluty kaszki porozrzucane po roszpunce, tylko mgliście przypominające nutą kwasoty kozi serek. Polecam raczej rozrzucić twarożek po sałatce, lub jeśli na ciepło - zainwestować w twardy dojrzewający ser kozi, na patelnię grillową a potem na sałatki. Werdykt - ostateczny efekt nie jest wart zachodu.
Odpowiedz
858 dni temu
Dzięki!