• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Mieszamy kaszę z innymi składnikami

Białko oddzielamy od żółtka. Kozi ser, żółtko jajka, kaszę i mąkę mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Odstawiamy na 20 minut do lodówki do spęcznienia.

Krok 2: Przygotowujemy dressing, orzechy i roszponkę

Roszponkę myjemy i odwirowujemy do sucha. Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy. Ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz roztrzepujemy, dodajemy oliwę i energicznie mieszamy.

Krok 3: Gotujemy masę serową

Posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w szerokim garnku. Masę serową rozdzielamy na 12 części i wkładamy do wody. Gotujemy w niej przez 4-5 minut (woda nie powinna wrzeć), a następnie wyjmujemy i dobrze odsączamy. Sałatę mieszamy z orzechami włoskimi i dressingiem (1 łyżkę dressingu pozostawiamy), przekładamy na talerze i układamy na niej kawałki sera. Skrapiamy pozostałym dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    70 dni temu
    Nie jestem szczególnie utalentowany kulinarnie, ani nie jestem zawodowcem. Danie zrobiłem zgodnie z przepisem, zajęło mi to 1,5h. Moim zdaniem, trochę marnowanie dobrego koziego sera. Kasza manna trochę wciśnięta na siłę, jakby ktoś stwierdził w ostatniej chwili "ej, dorzuć tam kaszkę, bo musimy jakiś przepis na opakowaniach wydrukować" przez co kluseczki smakują jak gluty kaszki porozrzucane po roszpunce, tylko mgliście przypominające nutą kwasoty kozi serek. Polecam raczej rozrzucić twarożek po sałatce, lub jeśli na ciepło - zainwestować w twardy dojrzewający ser kozi, na patelnię grillową a potem na sałatki. Werdykt - ostateczny efekt nie jest wart zachodu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram