Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i przekładamy je do miseczki.
Ketchup, musztardę, ocet winny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy razem.
Kromki chleba obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski. Skrapiamy go pozostałą oliwą z oliwek, dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Chleb wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż grzanki zrobią się rumiane. Następnie zdejmujemy je z patelni.
Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz pokruszony ser typu greckiego. Do sałatki dodajemy grzanki oraz prażone ziarna słonecznika. Całość skrapiamy dressingiem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
Surówka z marchewki i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!
Salsa z kiwi i mango
Nie masz pomysłu na dodatek do grillowanego mięsa lub ryby? Wypróbuj salsę owocową z dodatkiem pikantnych przypraw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Bagietka capresse
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Naleśniki z farszem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Gryczane pierogi z bobem
- Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
- Omlet z cukinią i bobem
- Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Wytrawny pudding chlebowy
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z mozzarellą i pomidorami
- Risotto pomidorowe
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Pizza capriciosa
- Świąteczny talerz obfitości
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Sok z buraka – szybki przepis
- Tapas z salchichón
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Spaghetti z wołowym ragu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2471 dni temu
A czym można zastąpić ocet winny?
odpowiedz
2471 dni temu
Możesz pominąć ocet winny lub zamienić go na sok z cytryny :)
3237 dni temu
Coś niesamowitego!, Niebo w gębie! :)
odpowiedz
3820 dni temu
Salatka przepyszna, robie ja regularnie :) czasem dodaje do niej odsaczonego ananasa lub oliwki :)
odpowiedz
3922 dni temu
Prosta, pyszna i zdrowa :) !!! Będę robić ją częściej!
odpowiedz
3935 dni temu
sałatka robi dobre wrazenie estetyczne , a jak smakuje....polecam
odpowiedz
3937 dni temu
Zachęcamy do poznania innych przepisów z zakładki Ryneczku Lidla :)
odpowiedz
3937 dni temu
jestem bardzo zadowolona z tego przypisu i robieta salatke prawie codziennie :>>>>>> prosze wiecej takich przepisow
odpowiedz
3951 dni temu
Roszpunka jest pyszna,właśnie robię tą rewelacyjną sałatkę :)
odpowiedz