zobacz film Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza

Krzysztof Ibisz

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wykałaczki
  • formę do pieczenia muffinek
  • papierowe papilotki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Seler naciowy z serkiem o smaku pesto

Sylwestrowe przekąski - Seler naciowy z serkiem o smaku pesto

Seler naciowy myjemy. Kabanosy i seler kroimy na 10-centymetrowe kawałki. Pistacje wyjmujemy z łupinek, rozcieramy w dłoniach, pozbawiając skórek i siekamy. Serek kozi mieszamy z pesto i pistacjami. Na każdy kawałek selera nakładamy nadzienie oraz kawałek kabanosa. Przewiązujemy szczypiorkiem.

Tortilla z guacamole i kabanosami

Sylwestrowe przekąski - Tortilla z guacamole i kabanosami

Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy posiekane chili, cebulę oraz kolendrę. Mieszamy, rozgniatając masę widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z guacamole. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na każdą tortillę nakładamy pasek farszu oraz garść roszponki. Zwijamy. Tortille przebijamy wykałaczkami w równych odstępach i kroimy na mniejsze kawałki.

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem

Sylwestrowe przekąski - Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem

Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami, wypełniamy masą. Posypujemy resztą koziego sera. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    844 dni temu
    Jak ten Pan Krzysztof pięknie opowioada o tym selerze naciowym i szczypiorku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    845 dni temu
    kuchnia lidla jest pomocna tak jak cukierna lidla super pomysł na dania i desery smaczne często z nich korzystsm bo sa,smaczne i proste uwielbiam ciasta Pawła Małeckiego i oczywiście Okrasy dania czy Paskala

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    845 dni temu
    Pomysły baaardzo fajne, skorzystam na pewno!1

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram