Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patyczki do szaszłyków
  • piekarnik rozgrzany do temp. 190°C lub grill
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

W misce mieszamy oliwę z czosnkiem granulowanym, słodką i wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, które można nabić na patyczki do szaszłyków. Pokrojone kawałki mięsa umieszczamy w misce, dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

WSKAZÓWKA: Im dłużej marynujemy mięso, tym bardziej aromatyczne i intensywne w smaku będzie. Możemy odstawić je do lodówki nawet na całą noc.

KROK 2: SKŁADAMY SZASZŁYKI

Na patyczki nadziewamy na zmianę: ziemniaczki z rozmarynem, kawałki karkówki oraz paprykę. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.

WSKAZÓWKA: Możemy dodać swoje ulubione dodatki, np. cebulę, bakłażana czy cukinię.

KROK 3: PIECZEMY SZASZŁYKI

Szaszłyki układamy na kratce piekarnika. Pod kratką umieszczamy blaszkę z papierem do pieczenia, by soki z szaszłyków ściekały w jedno miejsce. Pieczemy przez ok. 25-30 minut.

Jeżeli pieczemy szaszłyki na grillu, wówczas grillujemy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.

WSKAZÓWKA: Szaszłyki można także upiec na grillu. Wówczas grilluj je aż mięso się upiecze.

KROK 4: PODAJEMY SZASZŁYKI

Gotowe szaszłyki podajemy udekorowane roszponką z ćwiartkami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!