
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patyczki do szaszłyków
- piekarnik rozgrzany do temp. 190°C lub grill
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
W misce mieszamy oliwę z czosnkiem granulowanym, słodką i wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, które można nabić na patyczki do szaszłyków. Pokrojone kawałki mięsa umieszczamy w misce, dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
WSKAZÓWKA: Im dłużej marynujemy mięso, tym bardziej aromatyczne i intensywne w smaku będzie. Możemy odstawić je do lodówki nawet na całą noc.
KROK 2: SKŁADAMY SZASZŁYKI
Na patyczki nadziewamy na zmianę: ziemniaczki z rozmarynem, kawałki karkówki oraz paprykę. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.
WSKAZÓWKA: Możemy dodać swoje ulubione dodatki, np. cebulę, bakłażana czy cukinię.
KROK 3: PIECZEMY SZASZŁYKI
Szaszłyki układamy na kratce piekarnika. Pod kratką umieszczamy blaszkę z papierem do pieczenia, by soki z szaszłyków ściekały w jedno miejsce. Pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Jeżeli pieczemy szaszłyki na grillu, wówczas grillujemy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.
WSKAZÓWKA: Szaszłyki można także upiec na grillu. Wówczas grilluj je aż mięso się upiecze.
KROK 4: PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy udekorowane roszponką z ćwiartkami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)