Dania główne - Karkówka - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Nie ma grilla bez karkówki! Jednak czy jest to wartościowe mięso? Czy zawiera dużo kalorii? Oraz w jaki inny sposób możemy je przyrządzić? Odpowiedzi na te i inne nurtujące pytania znajdziesz poniżej!

Karkówka – co to za mięso?

Karkówka to część półtuszy wieprzowej, którą otrzymujemy przez cięcia w obrębie jej odcinka szyjnego. W skład karkówki wchodzą mięśnie szyi i część najdłuższego mięśnia grzbietu.

Jak wygląda karkówka?

Karkówka to mięso przerośnięte dużą ilością białego tłuszczu, tkanki łącznej i powięzi. Powinno mieć barwę różową lub jasnoróżową.

Wartości odżywcze karkówki

Mięso zawiera dużo pełnowartościowego białka, żelaza czy witaminy A. Jeśli jednak dbasz o linię, unikaj karkówki lub wybieraj chudszą, z mniejszą ilością tłuszczu. Ten, który jest, o ile to możliwe, staraj się wyciąć przed przygotowaniem mięsa.

Ile kalorii ma karkówka?

  • 100 g karkówki pieczonej to 419  kalorii,
  • 100 g karkówki z grilla to 300 kalorii.

Pomysły na dania z karkówki

Karkówka to niewyczerpane niemal źródło pomysłów na dania. Zaczynając od wszelkiego rodzaju wędlin czy baleronu wykorzystywanych do kanapek, poprzez smażone steki, aż po karkówkę pieczoną w całości czy peklowaną. Z wieprzowiny robi się mięso mielone na kotlety czy pulpeciki. Świetne będą też zrazy czy gulasz z karkówki. Ale chyba wszyscy najbardziej kochamy karkówkę w postaci grillowanej. Wystarczy, że zanurzysz ją wcześniej w aromatycznej marynacie i wstawisz do lodówki. Potem możesz cieszyć się soczystym i kruchym, idealnie zgrillowanym kawałkiem mięsa.

Sprawdź nasze doskonałe przepisy na karkówkę z grilla!

Co zrobić, żeby karkówka była krucha?

Lubisz karkówkę pod warunkiem, że jest krucha? Wiadomo! Pytanie tylko, jak to osiągnąć? Mięso z pewnością skruszeje, jeśli poleży dzień lub dwa w marynacie. Marynaty mogą być przeróżne: z ziołami, piwem, solą.

Jakie przyprawy pasują do karkówki?

Mięso przyprawisz solą, pieprzem, czosnkiem. Dobre będą też majeranek, papryka czy aromatyczne curry.

Dlaczego karkówka bywa twarda i gumowata?

To czerwone włókna mięśniowe i duża ilość tkanki łącznej, czyli kolagenu, oraz tłuszczu sprawiają, że karkówka może być twarda.

Co zrobić, żeby karkówka była miękka?

Aby Twoja karkówka po ugotowaniu była miękka, nie twarda i gumowata, musisz uzbroić się w cierpliwość. Gotowanie może potrwać nawet kilka godzin. W jego trakcie podlewaj mięso jedynie gorącą wodą z czajnika. Dodawanie zimnej wody sprawia, że włókna w mięsie się zamykają. Wówczas nawet długie gotowanie nic nie da, mięso wyjdzie twarde i nie do zjedzenia. Pamiętaj, żeby solić je pod koniec gotowania, gdyż sól także sprawia, że twardnieje.

Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?

Najlepszym sposobem jest zamarynowanie mięsa w przyprawach. Kilka godzin marynowania sprawi, że karkówka stanie się aromatyczna i krucha. Dodatkowo zadbaj, aby podczas grillowania mięso nie leżało na ruszcie zbyt nisko i nie smażyło się w zbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się ono miękkie i soczyste. Po upieczeniu mięso odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Jeśli od razu je przekroisz, wypłyną z niego wszystkie soki i stanie się suche.

Karkówka – ile piec?

Czas pieczenia karkówki należy dostosować przede wszystkim do grubości i wielkości kawałków. Im większy i grubszy kawałek, tym dłuższy czas pieczenia. Przyjmuje się, że 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.

Karkówka w rękawie – ile piec?

Zasada pieczenia karkówki w rękawie jest taka sama – 1 kg mięsa to około 1 godziny pieczenia w 180˚C. Mniej więcej 10-15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie natnij rękaw i pozostaw mięso w piekarniku do momentu, aż się zarumieni.

Karkówka z grilla – ile czasu powinna być grillowana?

To zależy przede wszystkim od grubości plastrów grillowanego mięsa. Przyjmuje się, że średni czas grillowania karkówki to 5-6 minut z każdej strony. Mięso grilluj oczywiście pod przykryciem, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!