Dania główne - Karkówka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!
![Karkówka w sosie własnym z cebulą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ba519a2c7e32-42071396b487-kuchnia-lidla-karkowka-w-sosie-wlasnym1250x700.webp)
Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.
![Pieczeń z karkówki z ajwarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0ee3ae72af75-8792f8496153-KW50_Karol_Okrasa_pieczen_1250x700PX.webp)
Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!
![Karkówka po cygańsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6007d3a29b42-4785a2ab66f9-kuchnia-lidla-karkowka-po-cygansku.webp)
Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.
![Bitki wieprzowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fc50bc9584af-5c83e5130000-kuchnia-lidla-bitki-wieprzowe.webp)
Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.
![Tradycyjna maczanka krakowska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/eae7ecf3affb-52e81da8462f-kw30-2023-robert-maklowicz-tradycyjna-maczanka-krakowska-1250x700.webp)
Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!
![Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0c12572b016e-f3770bcf4089-kw30-2023-karol-okrasa-nowoczesna-maczanka-w-azjatyckim-stylu-1250x700.webp)
Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
![Kociołek myśliwski z piekarnika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2ccf1f8776fc-adde53ea71ba-kw07-2023-karol-okrasa-kociolek-mysliwski-z-piekarnika_1250x700.webp)
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
![Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2c811643dbcf-b65bab53ea09-Pieczone_golabki_z_sosem_pomidorowym_1250x700.webp)
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!
![Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ea12aefd5a9a-6ec85e05c178-Kotlety_mielone_z_mlodymi_ziemniakami_i_mizeria_1250x700.webp)
Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!
![Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cd3e995bd24d-9accedad88da-_KW_49_OKRASA_karkowka_31398_301019_MJ_127143_1250x700.webp)
Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.
![Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f3c755a9dc82-89ce1ad0c74e-SWIETA_karkowka_na_dziko_1250x700.webp)
Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!
![Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ca12f4485820-8a2acf5bc3-Karola_duzy.webp)
Karkówka – co to za mięso?
Karkówka to część półtuszy wieprzowej, którą otrzymujemy przez cięcia w obrębie jej odcinka szyjnego. W skład karkówki wchodzą mięśnie szyi i część najdłuższego mięśnia grzbietu.
Jak wygląda karkówka?
Karkówka to mięso przerośnięte dużą ilością białego tłuszczu, tkanki łącznej i powięzi. Powinno mieć barwę różową lub jasnoróżową.
Wartości odżywcze karkówki
Mięso zawiera dużo pełnowartościowego białka, żelaza czy witaminy A. Jeśli jednak dbasz o linię, unikaj karkówki lub wybieraj chudszą, z mniejszą ilością tłuszczu. Ten, który jest, o ile to możliwe, staraj się wyciąć przed przygotowaniem mięsa.
Ile kalorii ma karkówka?
- 100 g karkówki pieczonej to 419 kalorii,
- 100 g karkówki z grilla to 300 kalorii.
Pomysły na dania z karkówki
Karkówka to niewyczerpane niemal źródło pomysłów na dania. Zaczynając od wszelkiego rodzaju wędlin czy baleronu wykorzystywanych do kanapek, poprzez smażone steki, aż po karkówkę pieczoną w całości czy peklowaną. Z wieprzowiny robi się mięso mielone na kotlety czy pulpeciki. Świetne będą też zrazy czy gulasz z karkówki. Ale chyba wszyscy najbardziej kochamy karkówkę w postaci grillowanej. Wystarczy, że zanurzysz ją wcześniej w aromatycznej marynacie i wstawisz do lodówki. Potem możesz cieszyć się soczystym i kruchym, idealnie zgrillowanym kawałkiem mięsa.
Sprawdź nasze doskonałe przepisy na karkówkę z grilla!
- Szaszłyki wieprzowe
- Souvlaki
- Grillowana karkówka w piwie
- Karkówka czosnkowo-śliwkowa
- Szaszłyki w marynacie orzechowej
- Karkówka po myśliwsku
- Faszerowane ziemniaki z grillowaną karkówką
- Grillowane szaszłyki ze szparagami
Co zrobić, żeby karkówka była krucha?
Lubisz karkówkę pod warunkiem, że jest krucha? Wiadomo! Pytanie tylko, jak to osiągnąć? Mięso z pewnością skruszeje, jeśli poleży dzień lub dwa w marynacie. Marynaty mogą być przeróżne: z ziołami, piwem, solą.
Jakie przyprawy pasują do karkówki?
Mięso przyprawisz solą, pieprzem, czosnkiem. Dobre będą też majeranek, papryka czy aromatyczne curry.
Dlaczego karkówka bywa twarda i gumowata?
To czerwone włókna mięśniowe i duża ilość tkanki łącznej, czyli kolagenu, oraz tłuszczu sprawiają, że karkówka może być twarda.
Co zrobić, żeby karkówka była miękka?
Aby Twoja karkówka po ugotowaniu była miękka, nie twarda i gumowata, musisz uzbroić się w cierpliwość. Gotowanie może potrwać nawet kilka godzin. W jego trakcie podlewaj mięso jedynie gorącą wodą z czajnika. Dodawanie zimnej wody sprawia, że włókna w mięsie się zamykają. Wówczas nawet długie gotowanie nic nie da, mięso wyjdzie twarde i nie do zjedzenia. Pamiętaj, żeby solić je pod koniec gotowania, gdyż sól także sprawia, że twardnieje.
Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?
Najlepszym sposobem jest zamarynowanie mięsa w przyprawach. Kilka godzin marynowania sprawi, że karkówka stanie się aromatyczna i krucha. Dodatkowo zadbaj, aby podczas grillowania mięso nie leżało na ruszcie zbyt nisko i nie smażyło się w zbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się ono miękkie i soczyste. Po upieczeniu mięso odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Jeśli od razu je przekroisz, wypłyną z niego wszystkie soki i stanie się suche.
Karkówka – ile piec?
Czas pieczenia karkówki należy dostosować przede wszystkim do grubości i wielkości kawałków. Im większy i grubszy kawałek, tym dłuższy czas pieczenia. Przyjmuje się, że 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.
Karkówka w rękawie – ile piec?
Zasada pieczenia karkówki w rękawie jest taka sama – 1 kg mięsa to około 1 godziny pieczenia w 180˚C. Mniej więcej 10-15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie natnij rękaw i pozostaw mięso w piekarniku do momentu, aż się zarumieni.
Karkówka z grilla – ile czasu powinna być grillowana?
To zależy przede wszystkim od grubości plastrów grillowanego mięsa. Przyjmuje się, że średni czas grillowania karkówki to 5-6 minut z każdej strony. Mięso grilluj oczywiście pod przykryciem, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.