Dania główne - Łopatka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!
Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!
Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!
Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!
Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!
Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!
Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!
Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!
Łopatka – przepisy na udany obiad!
Mięso z łopatki bywa głównym składnikiem wielu przepisów, dlatego stanowi tak wdzięczną propozycję obiadową. Im większy wybór, tym szersze pole manewru. Ta zasada obowiązuje również w przypadku przepisów na dania z łopatki. Sprawdźmy zatem, co ma do zaoferowania Kuchnia Lidla.
Łopatka wieprzowa – przepisy:
- rolady z łopatki z ziołami
- kartacze z mięsem
- potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- gulasz wieprzowy z łopatki
- zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Łopatka wołowa – przepisy:
Przepisów z łopatką można znaleźć naprawdę wiele. Od gulaszu, przez rolady, po zapiekanki. Ten wdzięczny kawałek mięsa kryje w sobie naprawdę spore możliwości. Przepisy na łopatkę wieprzową powinny więc znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Zanim jednak wybierzemy się na zakupy, pamiętajmy, żeby sprawdzić, czy łopatka ma być w całości, czy może mielona. Większość przepisów zaleca też użycie łopatki bez kości, dlatego zapoznajmy się ze wszystkimi szczegółami. A jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, nie obawiajmy się zapytać obsługi sklepu. Ta z pewnością pomoże nam w dobraniu najbardziej okazałego kawałka łopatki wieprzowej bez kości.
Co zrobić z łopatki?
Po zakupach przychodzi czas na działanie. Nadchodzi tym samym moment, w którym zastanawiamy się, jak przyrządzić łopatkę, aby spędzić w kuchni jak najmniej czasu, ale jednocześnie wyczarować smaczne danie. I tu pomocne okażą się przepisy na łopatkę z szybkowaru. A jeśli takie rozwiązanie nadal nas nie satysfakcjonuje, to skorzystajmy z przepisu na łopatkę pieczoną. Mięso marynujemy w przyprawach i oleju, wstawiamy do piekarnika i już! Nic prostszego. W sezonie letnim radzimy natomiast wypróbować przepisy na łopatkę z grilla, np. na krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z sałatką z arbuza i ogórka. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, co zrobić z łopatki?