Łopatka
Łopatka – przepisy na udany obiad!
Mięso z łopatki bywa głównym składnikiem wielu przepisów, dlatego stanowi tak wdzięczną propozycję obiadową. Im większy wybór, tym szersze pole manewru. Ta zasada obowiązuje również w przypadku przepisów na dania z łopatki. Sprawdźmy zatem, co ma do zaoferowania Kuchnia Lidla.
Łopatka wieprzowa – przepisy:
- rolady z łopatki z ziołami
- kartacze z mięsem
- potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- gulasz wieprzowy z łopatki
- zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Łopatka wołowa – przepisy:
Przepisów z łopatką można znaleźć naprawdę wiele. Od gulaszu, przez rolady, po zapiekanki. Ten wdzięczny kawałek mięsa kryje w sobie naprawdę spore możliwości. Przepisy na łopatkę wieprzową powinny więc znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Zanim jednak wybierzemy się na zakupy, pamiętajmy, żeby sprawdzić, czy łopatka ma być w całości, czy może mielona. Większość przepisów zaleca też użycie łopatki bez kości, dlatego zapoznajmy się ze wszystkimi szczegółami. A jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, nie obawiajmy się zapytać obsługi sklepu. Ta z pewnością pomoże nam w dobraniu najbardziej okazałego kawałka łopatki wieprzowej bez kości.
Co zrobić z łopatki?
Po zakupach przychodzi czas na działanie. Nadchodzi tym samym moment, w którym zastanawiamy się, jak przyrządzić łopatkę, aby spędzić w kuchni jak najmniej czasu, ale jednocześnie wyczarować smaczne danie. I tu pomocne okażą się przepisy na łopatkę z szybkowaru. A jeśli takie rozwiązanie nadal nas nie satysfakcjonuje, to skorzystajmy z przepisu na łopatkę pieczoną. Mięso marynujemy w przyprawach i oleju, wstawiamy do piekarnika i już! Nic prostszego. W sezonie letnim radzimy natomiast wypróbować przepisy na łopatkę z grilla, np. na krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z sałatką z arbuza i ogórka. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, co zrobić z łopatki?
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
