
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Przygotowujemy mięso do duszenia
Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.
Krok 2: Smażymy chlebki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
Krok 3: Mieszamy składniki sosu
Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.
Krok 4: Szarpiemy mięso na kawałki
Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 5: Faszerujemy chlebki
Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!


Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Komentarze (4)
2213 dni temu
Chlebki muszą być dokładnie wyrobione - tak, aby po przekrojeniu widoczne były pęcherzyki powietrza. Nie można ich także zbytnio rozwałkować przed smażeniem - jeśli będą zbyt cienkie i duże, wtedy nie wyrosną :) Życzymy powodzenia przy kolejnych próbach!
odpowiedz
2215 dni temu
Przepis bardzo słaby, zarówno na mięso jak i na pitę. Żałuję , że nie zrobiłem po swojemu. Nie polecam dolewać wody na początku , bo mięso puszcza jeszcze swoją wodę i gotuje się zamiast piec. Trzeba było w trakcie pieczenia wylać wodę i podpiec funkcją grill - dopiero wtedy to jakoś smakowało i wyglądało. Brakowało też przypraw, bo sam kumin i czosnek to nie to :/ Nie polecam. A chlebki pita mi również nie wyrosły mimo ścisłego trzymania się przepisu.
odpowiedz
2220 dni temu
Robiąc ciasto na pity użyłem takich samych proporcji, dokładnie wyrobiłem i dałem do lodówki na 10 min. Mimo wszystko pita tak nie wyrosła. Co może być przyczyną?
odpowiedz
2227 dni temu
Ale mega apetycznie wyglądają!
odpowiedz
zobacz wszystkie