zobacz film Pita z jagnięciną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Przygotowujemy mięso do duszenia

Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.

Krok 2: Smażymy chlebki

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.

Krok 3: Mieszamy składniki sosu

Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.  

Krok 4: Szarpiemy mięso na kawałki

Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 5: Faszerujemy chlebki

Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2649 dni temu
    Chlebki muszą być dokładnie wyrobione - tak, aby po przekrojeniu widoczne były pęcherzyki powietrza. Nie można ich także zbytnio rozwałkować przed smażeniem - jeśli będą zbyt cienkie i duże, wtedy nie wyrosną :) Życzymy powodzenia przy kolejnych próbach!

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    2651 dni temu
    Przepis bardzo słaby, zarówno na mięso jak i na pitę. Żałuję , że nie zrobiłem po swojemu. Nie polecam dolewać wody na początku , bo mięso puszcza jeszcze swoją wodę i gotuje się zamiast piec. Trzeba było w trakcie pieczenia wylać wodę i podpiec funkcją grill - dopiero wtedy to jakoś smakowało i wyglądało. Brakowało też przypraw, bo sam kumin i czosnek to nie to :/ Nie polecam. A chlebki pita mi również nie wyrosły mimo ścisłego trzymania się przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2656 dni temu
    Robiąc ciasto na pity użyłem takich samych proporcji, dokładnie wyrobiłem i dałem do lodówki na 10 min. Mimo wszystko pita tak nie wyrosła. Co może być przyczyną?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2663 dni temu
    Ale mega apetycznie wyglądają!

    odpowiedz


Chlebki pita – sprawdzony przepis Karola Okrasy

Czy uwielbiasz smaki rodem z gorącej i malowniczej Grecji? W takim razie przepis na pitę z jagnięciną ze starannie dobranymi dodatkami autorstwa Karola Okrasy przypadnie Ci do gustu. Nasz przepis na pitę należy do tych o umiarkowanej trudności realizacji, a zatem okaże się odpowiedni dla każdego ambitnego poszukiwacza nowych doświadczeń. Ten przepis na pitę zrealizujesz już w dwie godziny. Podana ilość składników pozwoli Ci przygotować poczęstunek dla sześciu osób.

Zanim przyjrzymy się poszczególnym elementom przepisu na pitę wg Karola Okrasy, powiedzmy coś o historii interesującej nas dzisiaj potrawy. Tu możemy zaskoczyć wielu czytelników i smakoszy. Otóż pita nie narodziła się w Grecji, lecz na Bliskim Wschodzie. To bowiem pszenne placki, które towarzyszą ludzkości od niepamiętnych czasów. Istnieje pewien konsensus historyków co do miejsca pochodzenia dania. Prawdopodobnie jest to zatem Syria.

Popularna nazwa tych wypieków, czyli po prostu pita, ma jednak pochodzenie greckie. Należy też dodać, że greccy piekarze opracowali własny sposób pieczenia tej potrawy. Pity przygotowywana z przepisu greckich mistrzów są bardziej miękkie i puszyste od tych z Bliskiego Wschodu. Nie posiadają kieszonki, dlatego przeznaczone są do zawijania składników. Pity greckie mają subtelny, maślany smak z nutami oliwnymi i odrobiną soli. Są mniejsze, ale też grubsze od placków serwowanych w świecie arabskim. Przed podaniem często podgrzewane są na patelni lub na grillu. Pita z greckich przepisów bardzo często jest łączona z innymi potrawami tworzącymi ważny element greckiej kultury kulinarnej. Bywa zatem podawana z sosem tzatziki, ale też stanowi nieodłączny element wielu słynnych potraw takich jak gyros (pita z mięsem drobiowym, wieprzowym, cielęcym lub baraniną), souvlaki (z szaszłykami) lub kebab (nie trzeba chyba tłumaczyć). Oprócz tego pita świetnie smakuje m.in. z hummusem i pastą tahini, popularnymi sosami czy warzywami.

Tyle tytułem wprowadzenia. Czy czujesz się gotowa lub gotowy, żeby zapoznać się ze szczegółami naszego przepisu na chlebek pita z doskonałymi dodatkami? W takim razie czytaj dalej!

Domowa pita – jak zrobić pyszne greckie chlebki?

Jak zrobić pitę zgodnie z przepisem Kuchni Lidla? Mistrz Karol Okrasa każe nam na początku zająć się mięsem. To znaczy pozbawić je kości. W dalszej kolejności musisz posiekać czosnek (lub rozdrobnić go za pomocą praski) oraz rozetrzeć go z niezbędnymi w tym przypadku przyprawami, a więc solą i kminem rzymskim. Z połączenia składników powstaje coś w rodzaju marynaty, którą musisz zapoznać z mięsem w naczyniu żaroodpornym (jak zapisano w przepisie na naszą pitę z baranią, możesz dodać jeszcze trochę kminku). Jagnięcinę polej olejem i dodaj do całości krążki cebuli oraz odrobinę wody. Wszystkie te składniki wymienione w przepisie na pitę z baraniną przykryj folią i włóż do piekarnika. Ile piec mięso? Wytyczne są jasne – przez półtorej godziny w 170°C.

Jak zrobić pitę? Właśnie przechodzimy do tej jakże ważnej kwestii. Punkt drugi przepisu na pitę z jagnięciną Kuchni Lidla dotyczy właśnie wypiekania pysznych chlebków. Zaczyna się, jak możesz się domyślić, od mąki, którą w misce łączysz z solą, proszkiem do pieczenia i jogurtem – to być może nietypowy, ale nieodzowny składnik ciasta na pitę. Z tego wszystkiego musisz oczywiście zacząć wyrabiać ciasto. Gdy będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleić do dłoni – podlej je odrobiną dobrej oliwy z oliwek. W ten sposób przygotowane ciasto włóż do miski i pozwól mu odpocząć w zimnie przez jakieś 10 minut. Co dalej w temacie „jak zrobić pitę”? Ostudzone ciasto musisz pokroić na plastry podobnej, a najlepiej równej, grubości. A następnie je rozwałkować. A teraz etap, na który czeka wielu smakoszy – smażenie placków, czyli zwieńczenie programu „jak się robi pitę”. Bez większej filozofii, ale z wielkim zaangażowaniem i wyczuciem – zadbaj o to, żeby każdy apetycznie zarumienił się obu stron.

Co włożyć do chlebka pita? Nasze pomysły

Farsz w naszym przepisie na pitę stanowi szarpane mięso jagnięce, któremu towarzyszy sałata, cebula oraz pyszny sos powstający na bazie jogurtu, mięty, chili, soli i soku z cytryny. Istnieje jednak kilka innych, również poprawnych odpowiedzi na pytanie, co włożyć do chlebka pita. Odpowiednie będzie grillowane mięso kurczaka, wieprzowina czy wołowina. Co do warzyw – nasze typy to pomidor, papryka, kapusta, bakłażan, marchewka cebula i sałata. Jeśli szukasz wege alternatywy dla mięsnego nadzienia pity, pomyśl o falafelu, pieczonym tofu lub serze halloumi. Sugestii związanych z tym, co do chlebka pita włożyć, mamy oczywiście znacznie więcej, o czym przekonasz się, poznając inne nasze przepisy!

Czy płoniesz gorącym uczuciem do chlebków pita? W takim razie jesteś w najlepszym możliwym miejscu! Oprócz przepisu na pitę z jagnięciną znajdziesz w nim mnóstwo interesujących inspiracji kulinarnej z tym pieczywem w roli głównej. Jakieś przykłady? Oczywiście! Poznaj pitę z fetą, cukinią i cebulą podaną z sałatką. Tę pozycję przygotujesz bez trudu już w pół godziny. To świetna alternatywa dla mięsnych klasyków. Z czego powstaje sałatka towarzysząca tej picie? To ciekawa, wieloskładnikowa kompozycja, w której oliwki, papryka zielona, pomidory i cebula czerwona współgrają z oregano, ogórkiem i serem feta. A może raczej poszukujesz morskich inspiracji? I w tym przypadku spieszymy z pysznym pomysłem. Przeczytaj, jak powstaje i czym może zaskoczyć łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita. Gdybyś jednak nie mogła lub nie mógł powstrzymać się przed uczestnictwem w mięsnej uczcie w greckim stylu, koniecznie rzuć okiem na prawdziwe souvlaki z pieczoną karkówką, autentycznym tzatziki oraz świeżymi warzywami. Czy o czymś przypadkiem nie zapomnieliśmy? Otóż daniom tym towarzyszy świeża, pachnąca i chrupiąca pita! Czy wiesz, że ten wspaniały przepis zrealizujesz już w 50 minut? Idąc szlakiem greckim, możesz też na tapet – czy na blat kuchenny – wziąć przepis na szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem. To znowu grecka klasyka, w której występują kolejny z idealnych dodatków do pity – sos ajwar. Ta propozycja Kuchni Lidla to pomysł idealny na grilla z przyjaciółmi!

Wypróbuj przepis na pitę z jagnięciną Kuchni Lidla. A potem daj szansę innym pokrewnym przepisom z naszego katalogu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!