zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Przygotowujemy mięso do duszenia

Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.

Krok 2: Smażymy chlebki

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.

Krok 3: Mieszamy składniki sosu

Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.  

Krok 4: Szarpiemy mięso na kawałki

Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 5: Faszerujemy chlebki

Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    161 dni temu
    Chlebki muszą być dokładnie wyrobione - tak, aby po przekrojeniu widoczne były pęcherzyki powietrza. Nie można ich także zbytnio rozwałkować przed smażeniem - jeśli będą zbyt cienkie i duże, wtedy nie wyrosną :) Życzymy powodzenia przy kolejnych próbach!

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    163 dni temu
    Przepis bardzo słaby, zarówno na mięso jak i na pitę. Żałuję , że nie zrobiłem po swojemu. Nie polecam dolewać wody na początku , bo mięso puszcza jeszcze swoją wodę i gotuje się zamiast piec. Trzeba było w trakcie pieczenia wylać wodę i podpiec funkcją grill - dopiero wtedy to jakoś smakowało i wyglądało. Brakowało też przypraw, bo sam kumin i czosnek to nie to :/ Nie polecam. A chlebki pita mi również nie wyrosły mimo ścisłego trzymania się przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    168 dni temu
    Robiąc ciasto na pity użyłem takich samych proporcji, dokładnie wyrobiłem i dałem do lodówki na 10 min. Mimo wszystko pita tak nie wyrosła. Co może być przyczyną?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    175 dni temu
    Ale mega apetycznie wyglądają!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram