Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
KROK 3: PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).
Kiedy minie połowa czasu pieczenia, polewamy rybę odrobiną marynaty. Chlebki pita krótko podpiekamy w piekarniku.
KROK 4: NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA
Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (5)
3051 dni temu
W składnikach jest koperek, w przepisie szczypiorek... To co ma być? :-)
Odpowiedz
3057 dni temu
czas przygotowania 0:04 liczba porcji 50, chyba odwrotnie ;)
Odpowiedz
3098 dni temu
W całym lidlu niema chleba pita
Odpowiedz
3096 dni temu
Chlebek pita występuje w ofercie Lidla akcyjnie, zazwyczaj w trakcie Tygodnia greckiego :)
3096 dni temu
Dokładnie. Bez sensu