• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS 

Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

KROK 3: PIECZEMY ŁOSOSIA

Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).

Kiedy minie połowa czasu pieczenia, polewamy rybę odrobiną marynaty. Chlebki pita krótko podpiekamy w piekarniku.

KROK 4: NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA

Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Ania Ania
    233 dni temu
    W składnikach jest koperek, w przepisie szczypiorek... To co ma być? :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    239 dni temu
    czas przygotowania 0:04 liczba porcji 50, chyba odwrotnie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    280 dni temu
    W całym lidlu niema chleba pita

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    278 dni temu
    Chlebek pita występuje w ofercie Lidla akcyjnie, zazwyczaj w trakcie Tygodnia greckiego :)
  • Gość Gość
    278 dni temu
    Dokładnie. Bez sensu

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram