Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
KROK 3: PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).
Kiedy minie połowa czasu pieczenia, polewamy rybę odrobiną marynaty. Chlebki pita krótko podpiekamy w piekarniku.
KROK 4: NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA
Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!
Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Mus czekoladowy
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Grochówka wojskowa
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
- Falafel w chlebie pita
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Burgery z tofu
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Łopatka duszona w cydrze
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Pyszne ciasto gryczane
- Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
- Tajine z kurczaka z figami
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Chłodnik z melona i mięty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2701 dni temu
W składnikach jest koperek, w przepisie szczypiorek... To co ma być? :-)
odpowiedz
2707 dni temu
czas przygotowania 0:04 liczba porcji 50, chyba odwrotnie ;)
odpowiedz
2748 dni temu
W całym lidlu niema chleba pita
odpowiedz
2747 dni temu
Chlebek pita występuje w ofercie Lidla akcyjnie, zazwyczaj w trakcie Tygodnia greckiego :)
2746 dni temu
Dokładnie. Bez sensu