
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
KROK 3: PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).
Kiedy minie połowa czasu pieczenia, polewamy rybę odrobiną marynaty. Chlebki pita krótko podpiekamy w piekarniku.
KROK 4: NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA
Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Zobacz przepisy
na lato
- Arancini - kulki ryżowe
- Pieczone bataty z piekarnika
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Krem z dyni
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Szare kluski
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2922 dni temu
W składnikach jest koperek, w przepisie szczypiorek... To co ma być? :-)
odpowiedz
2929 dni temu
czas przygotowania 0:04 liczba porcji 50, chyba odwrotnie ;)
odpowiedz
2970 dni temu
W całym lidlu niema chleba pita
odpowiedz
2968 dni temu
Chlebek pita występuje w ofercie Lidla akcyjnie, zazwyczaj w trakcie Tygodnia greckiego :)
2968 dni temu
Dokładnie. Bez sensu