Sałata - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Fitsałatka cezar z makaronem beauty
Kinga zaprasza na fitucztę! Wypróbujcie jej przepis na delikatną i pełną aromatycznych smaków sałatkę cezar z sosem oraz makaronem beauty.
Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!
Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!
Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.
Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!
Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.
Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.
Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!
Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!
Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.
Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!
Czy sałata jest zdrowa?
Zdecydowanie warto włączyć sałatę do swojego jadłospisu. Sałata jest źródłem witaminy A, C i kwasu foliowego. Witamina C wpływa na odporność, odpowiada za syntezę kolagenu, a więc wpływa na proces starzenia się skóry. Z kolei kwas foliowy odgrywa niezwykle istotną rolę podczas ciąży, zmniejszając ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej u dziecka. Sałata jest również źródłem beta-karotenu.
Która sałata ma najwięcej witamin?
Na rynku jest dzisiaj bardzo wiele rodzajów sałat. Obok popularnej od zawsze sałaty masłowej, bardziej trwała lodowa, dalej rukola, roszponka, cykoria czy rzymska. Więcej wartości odżywczych mają te, które mają najbardziej intensywny zielony kolor, co świadczy o dużej zawartości chlorofilu. Oczywiście pod warunkiem, że są świeże.
Jakie witaminy ma sałata lodowa?
Sałata lodowa jest drugą po masłowej, jeśli chodzi o popularność. Jest też od swojej kuzynki bardziej wytrzymała. W jej liściach znajdują się kwas foliowy i witamina C. Zawiera też beta-karoten.
Jakie witaminy ma sałata roszponka?
Drobne zielone listki roszponki mają delikatnie orzechowy smak. Zawierają sporo witamin i soli mineralnych. A wśród nich witaminy C i K, kwas foliowy i beta-karoten.
Czy sałata jest lekkostrawna?
Nie musisz się obawiać, że sałata Ci zaszkodzi. Ma bardzo mało tłuszczów i nie przeszkodzi w diecie, gdyż jest lekkostrawna. Oczywiście, jeśli nie będziemy do niej dodawać kalorycznych i ciężkich dodatków, np. majonezu.
Ile kalorii ma sałata?
Podobno niektóre modelki chcąc schudnąć, żywią się tylko sałatą. Takich metod nie polecamy. Polecamy jednak sałatę jako dodatek do potraw. I to bez ograniczeń, bo prawie nie ma kalorii. W 100 g sałaty masłowej jest tylko 14,8 kcal.
Ile kalorii ma sałata lodowa?
Sałata lodowa, w przeciwieństwie do np. sałaty masłowej, ma sztywniejsze i bardziej wytrzymałe, lecz mniej zielone liście. Bardziej przypomina białą kapustę. Jeśli chodzi o kalorie, ma ich jeszcze mniej niż najpopularniejsza z sałat. 100 g jej liści to tylko 13,9 kcal.
Czy sałata jest dobra na odchudzanie?
Dzięki sałacie odchudzanie staje się prostsze. Działa ona moczopędnie, czyli pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Sama zawiera w sobie dużo wody, dlatego szybko się nią najadamy. Jest lekkostrawna i reguluje trawienie, co także sprzyja zdrowej diecie.
Dlaczego sałata jest gorzka?
Czasami sałata jest gorzka. Dzieje się tak, kiedy kroimy ją nożem. Stal bowiem wchodzi w reakcję z substancjami zawartymi w liściach sałaty. Efektem jest właśnie gorzki smak.
Co zrobić, żeby sałata nie była gorzka?
Aby sałata była smaczna i nie miała gorzkiego posmaku, rwij jej liście palcami. Możesz też kupić specjalny ceramiczny nóż do krojenia sałat. Stalowych noży nie polecamy.
Którą sałatę wybrać?
Często mamy problem z wyborem sałaty, jej rodzajów jest w sklepach tak wiele. Ale właściwie każda nadaje się jako dodatek do obiadu. Niektóre mają jednak bardziej sprecyzowane przeznaczenie.
Jaka sałata jest najlepsza do:
– hamburgera: masłowa lub rzymska;
– sałatek: wszystkie sałaty, masłowa, lodowa, roszponka, rukola, cykoria, rzymska; można je śmiało mieszać i łączyć;
– ryby: masłowa, lodowa, roszponka;
– kurczaka: lodowa, ale także wszystkie inne;
– sałatki greckiej z fetą: lodowa.
Jak przechowywać sałatę?
Sałata bardzo szybko więdnie. Żeby jak najdłużej zachowała świeżość, opłucz jej liście. Po osuszeniu włóż do foliowego woreczka. Zwiń delikatnie i schowaj do lodówki. Tak zabezpieczona sałata przetrwa nawet do 7 dni. Innym sposobem jest zawinięcie wilgotnych liści w papierowy ręcznik, a następnie w bawełnianą ściereczkę. W takim kokonie w lodówce także zachowa jędrność do tygodnia.
Sałata jest jednym z naszych ulubionych dodatków do dań, zwłaszcza wiosną i latem. Lekka, smaczna, idealna w połączeniu z wieloma produktami, np. kurczakiem, łososiem, serami, oliwkami, pomidorem. Warto pamiętać, że jest też bardzo zdrowa, i jeść ją jak najczęściej.