Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- jeden większy garnek oraz jeden mniejszy garnek do gotowania na parze
- blender
Krem z groszku
W garnku rozpuszczamy kawałek masła (około 70 g), na którym smażymy drobno posiekane 2/3 cebuli i por. Smażymy około 2-3 minut. Dodajemy gałązkę świeżego tymianku, szczyptę soli i cukru. Cukier karmelizujemy. Następnie dodajemy 2/3 groszku, krótko smażymy i podlewamy rosołem, a następnie krótko gotujemy, tak aby groszek nie stracił koloru. Dolewamy śmietanę i miksujemy. Powstały krem przecieramy przez drobne sitko.
Duszona sałata lodowa
Sałatę kroimy na większe kawałki, żeby po usmażeniu pozostała chrupiąca. Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Resztę cebuli również drobno kroimy i smażymy na pozostałym maśle (ok. 30 g). Dodajemy groszek, solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy gałązkę posiekanego tymianku. Krótko smażymy, dodajemy pokrojoną sałatę lodową oraz pomidory.
Filety z łososia na parze
Filety z łososia solimy i pieprzymy. W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę oraz gałązkę tymianku. Dno mniejszego garnka z dziurami smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim łososia, a następnie garnek ten wsadzamy do większego garnka tak, aby nie dotykał wrzącej wody. Przykrywamy pokrywką. Łososia przygotowujemy na parze około 3-5 minut.
Jak podawać
W głębokim talerzu umieszczamy foremkę. Wypełniamy ją duszoną sałatą lodową, lekko przyciskamy, a następnie ostrożnie usuwamy foremkę. Na sałacie lodowej układamy łososia i dookoła dekorujemy kremem groszkowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony łosoś z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Quiche ze szparagami
- Kurczak z sosem paprykowym
- Kurczak w winie
- Bigos rybny
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Malinowe serduszka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Grillowane ślimaki z indyka
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Rogaliki z ciasta francuskiego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)