Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- naczynie żaroodporne
Marynata
Sok wyciśnięty ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy łączymy w miseczce z rozdrobnionym w moździerzu cukrem trzcinowym i pozostałymi składnikami marynaty. Marynatę doprawiamy solą i marynujemy w niej plastry karkówki minimum 2 godziny (najlepiej całą dobę).
Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 50-60 minut w temp. do 200°C. Kroimy na pół i wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ ugniatamy, dodajemy posiekane dymki ze szczypiorkiem, papryki pokrojone w kostkę oraz 5 plastrów sera pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy masą ziemniaczane łódki. Na wierzch każdego ziemniaka nakładamy 3 plastry sera pokrojone w paski, wszystko posypujemy pieprzem cayenne. Pieczemy 5 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmieniamy opcje w piekarniku na grill i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.
Sałata
Karkówkę przekładamy na talerz, na mięso nakładamy sałatkę. Obok karkówki układamy faszerowane ziemniaki.
Zobacz podobne
przepisy
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.
Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!
Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Kutia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
712 dni temu
Chciałabym upiec w piekarniku mieso.. ile czasu i w jakiej temperaturze ? Pod przykryciem czy bez?
odpowiedz
711 dni temu
Możesz piec karkówkę pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez ok. 1,5-2 godziny.
2473 dni temu
Zapomnieliście napisać jak upiec mięso...:)
odpowiedz
2473 dni temu
Wszystko jest w przepisie: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.
2661 dni temu
Ziemniaki smakowały najbardziej- pycha :)
odpowiedz
3453 dni temu
przepis znakomity szczególnie ziemniaki w innym wydaniu smakowały najbardziej :)
odpowiedz
3456 dni temu
Super marynata, karkowka wyszla bardzo smaczna, przepyszne, Polecam!
odpowiedz
3462 dni temu
czytanie ze zrozumieniem się kłania... "przewracając mięso smarujemy je marynatą" - w trakcie smażenia, a nie na talerzu...
odpowiedz
3462 dni temu
Drogi Lidlu, Proszę o więcej łatwych przepisów dla początkujących. Jak będzie ładna pogoda zrobię karkówke z ziemniaczkami. Pozdrawiam J
odpowiedz
3463 dni temu
Matyldo, jeśli boisz się, że zanim zabierzesz się do jedzenie, sałata ucierpi - połóż ją obok mięsa. Amatorze - marynatą polewamy karkówkę podczas grillowania :)
odpowiedz
3463 dni temu
Powiedział wyraźnie, że sosem polewamy karkówkę podczas grillowania
odpowiedz
3464 dni temu
Taka 'czysta' marynata jako sos ? przecież leżała razem z surową karkówką . Gdyby to był kurczak to tez polewalibyście potrawę taką 'surowa' marynatą?
odpowiedz
3464 dni temu
Czy ta sałata ułożona na plastrze mięsa bezpośrednio z patelni nie "sparzy" się zanim podamy danie? Nie lepiej / bezpieczniej ułożyć ją obok!?
odpowiedz
zobacz wszystkie