Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- naczynie żaroodporne
Marynata
Sok wyciśnięty ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy łączymy w miseczce z rozdrobnionym w moździerzu cukrem trzcinowym i pozostałymi składnikami marynaty. Marynatę doprawiamy solą i marynujemy w niej plastry karkówki minimum 2 godziny (najlepiej całą dobę).
Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 50-60 minut w temp. do 200°C. Kroimy na pół i wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ ugniatamy, dodajemy posiekane dymki ze szczypiorkiem, papryki pokrojone w kostkę oraz 5 plastrów sera pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy masą ziemniaczane łódki. Na wierzch każdego ziemniaka nakładamy 3 plastry sera pokrojone w paski, wszystko posypujemy pieprzem cayenne. Pieczemy 5 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmieniamy opcje w piekarniku na grill i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.
Sałata
Karkówkę przekładamy na talerz, na mięso nakładamy sałatkę. Obok karkówki układamy faszerowane ziemniaki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (15)
287 dni temu
Czy można użyć schaby i udusić go :)?
Odpowiedz
283 dni temu
Oczywiście możesz spróbować zamienić karkówkę na schab i go udusić, jednak danie z pewnością będzie smakowało inaczej :)
1026 dni temu
Chciałabym upiec w piekarniku mieso.. ile czasu i w jakiej temperaturze ? Pod przykryciem czy bez?
Odpowiedz
1025 dni temu
Możesz piec karkówkę pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez ok. 1,5-2 godziny.
2787 dni temu
Zapomnieliście napisać jak upiec mięso...:)
Odpowiedz
2787 dni temu
Wszystko jest w przepisie: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.
2975 dni temu
Ziemniaki smakowały najbardziej- pycha :)
Odpowiedz
3767 dni temu
przepis znakomity szczególnie ziemniaki w innym wydaniu smakowały najbardziej :)
Odpowiedz
3770 dni temu
Super marynata, karkowka wyszla bardzo smaczna, przepyszne, Polecam!
Odpowiedz
3775 dni temu
czytanie ze zrozumieniem się kłania... "przewracając mięso smarujemy je marynatą" - w trakcie smażenia, a nie na talerzu...
Odpowiedz
3776 dni temu
Drogi Lidlu, Proszę o więcej łatwych przepisów dla początkujących. Jak będzie ładna pogoda zrobię karkówke z ziemniaczkami. Pozdrawiam J
Odpowiedz
3777 dni temu
Matyldo, jeśli boisz się, że zanim zabierzesz się do jedzenie, sałata ucierpi - połóż ją obok mięsa. Amatorze - marynatą polewamy karkówkę podczas grillowania :)
Odpowiedz
3777 dni temu
Powiedział wyraźnie, że sosem polewamy karkówkę podczas grillowania
Odpowiedz
3778 dni temu
Taka 'czysta' marynata jako sos ? przecież leżała razem z surową karkówką . Gdyby to był kurczak to tez polewalibyście potrawę taką 'surowa' marynatą?
Odpowiedz
3778 dni temu
Czy ta sałata ułożona na plastrze mięsa bezpośrednio z patelni nie "sparzy" się zanim podamy danie? Nie lepiej / bezpieczniej ułożyć ją obok!?
Odpowiedz
zobacz wszystkie