Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne

Marynata

Sok wyciśnięty ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy łączymy w miseczce z rozdrobnionym w moździerzu cukrem trzcinowym i pozostałymi składnikami marynaty. Marynatę doprawiamy solą i marynujemy w niej plastry karkówki minimum 2 godziny (najlepiej całą dobę).

Faszerowane ziemniaki

Ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 50-60 minut w temp. do 200°C. Kroimy na pół i wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ ugniatamy, dodajemy posiekane dymki ze szczypiorkiem, papryki pokrojone w kostkę oraz 5 plastrów sera pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy masą ziemniaczane łódki. Na wierzch każdego ziemniaka nakładamy 3 plastry sera pokrojone w paski, wszystko posypujemy pieprzem cayenne. Pieczemy 5 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmieniamy opcje w piekarniku na grill i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.

Sałata

Karkówkę przekładamy na talerz, na mięso nakładamy sałatkę. Obok karkówki układamy faszerowane ziemniaki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Prawdziwe souvlaki po grecku

Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Prawdziwe souvlaki po grecku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym

Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    171 dni temu
    Czy można użyć schaby i udusić go :)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    167 dni temu
    Oczywiście możesz spróbować zamienić karkówkę na schab i go udusić, jednak danie z pewnością będzie smakowało inaczej :)
  • Gość Gość
    910 dni temu
    Chciałabym upiec w piekarniku mieso.. ile czasu i w jakiej temperaturze ? Pod przykryciem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    909 dni temu
    Możesz piec karkówkę pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez ok. 1,5-2 godziny.
  • Gość Gość
    2671 dni temu
    Zapomnieliście napisać jak upiec mięso...:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2671 dni temu
    Wszystko jest w przepisie: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.
  • Gość Gość
    2859 dni temu
    Ziemniaki smakowały najbardziej- pycha :)

    odpowiedz

  • yoll yoll
    3651 dni temu
    przepis znakomity szczególnie ziemniaki w innym wydaniu smakowały najbardziej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3655 dni temu
    Super marynata, karkowka wyszla bardzo smaczna, przepyszne, Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3660 dni temu
    czytanie ze zrozumieniem się kłania... "przewracając mięso smarujemy je marynatą" - w trakcie smażenia, a nie na talerzu...

    odpowiedz

  • J J
    3660 dni temu
    Drogi Lidlu, Proszę o więcej łatwych przepisów dla początkujących. Jak będzie ładna pogoda zrobię karkówke z ziemniaczkami. Pozdrawiam J

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3661 dni temu
    Matyldo, jeśli boisz się, że zanim zabierzesz się do jedzenie, sałata ucierpi - połóż ją obok mięsa. Amatorze - marynatą polewamy karkówkę podczas grillowania :)

    odpowiedz

  • Do amatora Do amatora
    3662 dni temu
    Powiedział wyraźnie, że sosem polewamy karkówkę podczas grillowania

    odpowiedz

  • amator amator
    3662 dni temu
    Taka 'czysta' marynata jako sos ? przecież leżała razem z surową karkówką . Gdyby to był kurczak to tez polewalibyście potrawę taką 'surowa' marynatą?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3662 dni temu
    Czy ta sałata ułożona na plastrze mięsa bezpośrednio z patelni nie "sparzy" się zanim podamy danie? Nie lepiej / bezpieczniej ułożyć ją obok!?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!