Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne

Marynata

Sok wyciśnięty ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy łączymy w miseczce z rozdrobnionym w moździerzu cukrem trzcinowym i pozostałymi składnikami marynaty. Marynatę doprawiamy solą i marynujemy w niej plastry karkówki minimum 2 godziny (najlepiej całą dobę).

Faszerowane ziemniaki

Ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 50-60 minut w temp. do 200°C. Kroimy na pół i wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ ugniatamy, dodajemy posiekane dymki ze szczypiorkiem, papryki pokrojone w kostkę oraz 5 plastrów sera pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy masą ziemniaczane łódki. Na wierzch każdego ziemniaka nakładamy 3 plastry sera pokrojone w paski, wszystko posypujemy pieprzem cayenne. Pieczemy 5 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmieniamy opcje w piekarniku na grill i pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.

Sałata

Karkówkę przekładamy na talerz, na mięso nakładamy sałatkę. Obok karkówki układamy faszerowane ziemniaki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    712 dni temu
    Chciałabym upiec w piekarniku mieso.. ile czasu i w jakiej temperaturze ? Pod przykryciem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    711 dni temu
    Możesz piec karkówkę pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez ok. 1,5-2 godziny.
  • Gość Gość
    2473 dni temu
    Zapomnieliście napisać jak upiec mięso...:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2473 dni temu
    Wszystko jest w przepisie: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni grillowej i smażymy karkówkę około 2 minut z każdej strony. Przewracając mięso, smarujemy je marynatą.
  • Gość Gość
    2661 dni temu
    Ziemniaki smakowały najbardziej- pycha :)

    odpowiedz

  • yoll yoll
    3453 dni temu
    przepis znakomity szczególnie ziemniaki w innym wydaniu smakowały najbardziej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3456 dni temu
    Super marynata, karkowka wyszla bardzo smaczna, przepyszne, Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3462 dni temu
    czytanie ze zrozumieniem się kłania... "przewracając mięso smarujemy je marynatą" - w trakcie smażenia, a nie na talerzu...

    odpowiedz

  • J J
    3462 dni temu
    Drogi Lidlu, Proszę o więcej łatwych przepisów dla początkujących. Jak będzie ładna pogoda zrobię karkówke z ziemniaczkami. Pozdrawiam J

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3463 dni temu
    Matyldo, jeśli boisz się, że zanim zabierzesz się do jedzenie, sałata ucierpi - połóż ją obok mięsa. Amatorze - marynatą polewamy karkówkę podczas grillowania :)

    odpowiedz

  • Do amatora Do amatora
    3463 dni temu
    Powiedział wyraźnie, że sosem polewamy karkówkę podczas grillowania

    odpowiedz

  • amator amator
    3464 dni temu
    Taka 'czysta' marynata jako sos ? przecież leżała razem z surową karkówką . Gdyby to był kurczak to tez polewalibyście potrawę taką 'surowa' marynatą?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3464 dni temu
    Czy ta sałata ułożona na plastrze mięsa bezpośrednio z patelni nie "sparzy" się zanim podamy danie? Nie lepiej / bezpieczniej ułożyć ją obok!?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!