
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę wyłożoną pergaminem
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sos
Rozgrzewamy garnek. W moździerzu rozcieramy goździki, ziele angielskie, dodajemy imbir w proszku, mieszamy. W nagrzanym garnku upalamy cukier na karmel, dodajemy drobno posiekany czosnek, 1 łyżkę powideł śliwkowych, paprykę w proszku, ocet winny, sos sojowy (opcjonalnie dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu worcestershire). Dodajemy roztarte w moździerzu przyprawy oraz pomidory pelati. Do całości dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu. Sos gotujemy powoli i długo, by wydobyć pełen aromat. W międzyczasie możemy dolewać wodę.
Polędwiczki
Połowę przygotowanego sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek oraz kilka gałązek umytego i posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie). Całość mieszamy. Umyte i osuszone polędwiczki doprawiamy pieprzem z obu stron, obtaczamy je w sosie. Mięso odstawiamy na 10-15 minut. Polędwiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (najpierw na 4-5 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, by mięso odpoczęło, i znów wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty).
Sałatka z fasoli
Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy. Pozostały sos podgrzewamy, przed podaniem dodajemy do niego niewielką ilość oliwy z oliwek. Plastry boczku pieczemy w piekarniku aż do chrupkości. Sparzoną i wyszorowaną limonkę kroimy na mniejsze cząstki i przysmażamy na patelni z każdej strony.
Jak podawać?
Na talerz wykładamy sałatkę z fasoli, sos, upieczone polędwiczki oraz przysmażone kawałki limonek. Dodajemy upieczone kawałki boczku.
Zobacz podobne
przepisy
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Zobacz przepisy
na święta
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3431 dni temu
Panie Karolu,ja do sosu BBQ dodaję troszkę wędzonej papryczki w proszku ,sos staje się bardziej "wędzony,taki jadłem w stanach
odpowiedz
3531 dni temu
bardzo smaczne, ja jednak piekłam polędwiczki w temp 180 stopni przez 23 minuty, wyszły kruche i delikatne :)
odpowiedz
3552 dni temu
Oj widzę. Przepraszam.
odpowiedz
3552 dni temu
Ja się zgubiłam. W składnikach jest biały pieprz i boczek. W opisie jednak nie znalazłam wskazówek co z tym zrobić ☺
odpowiedz
3553 dni temu
Dziękuje za proporcję. Mam wydrukowany przepis z godziny około 11 i tam nie było zawartych proporcji a Okrasa nie podaje wartości. Pozdrawiam
odpowiedz
3553 dni temu
Drogi Gościu, proporcje podane są w składnikach. Używamy 400 g pomidorów, pięć łyżek octu i pięć łyżek sosu sojowego. Wodę uzupełniamy na bieżąco, podczas gotowania sosu barbeque. Polecamy obejrzeć filmik, w którym Okrasa dokładnie pokazuje, jak przyrządzić sos :)
odpowiedz
3553 dni temu
Jaką proporcję octu i pomidorów przyjmujecie do zalecanej ilości przypraw ? 50ml octu , 20 sosu sojowego i 100ml wody ?
odpowiedz
3558 dni temu
Pyszny sos. Ale ten czas podany w przepisie to za mało...
odpowiedz
3563 dni temu
Nie ma szans, być może podane 8 minut wystarcza dla jakiejś mini cieniutkiej polędwiczki, ale w moim przypadku po 15 minutach (3 rundy po 5 minut z odpoczynkiem 3 minutowym) dopiero można było się chwycić mięsa - wcześniej surowizna.
odpowiedz
3564 dni temu
Robiłam ten przepis w weekend. Bardzo ważne jest, by polędwiczka odpoczęła około 3-4 minut. Po drugiej turze w piekarniku, zanim przystąpimy do krojenia, również trzeba dać jej odpocząć. To bardzo istotny proces podczas tak krótkiego pieczenia. Wyszło super!
odpowiedz
3565 dni temu
nie ma szans robiłem i surowa .Dopiekałem po swojemu zresztą w innych przepisach WPIERW OBSMAŻA .15 min. to minimum w piekarniku ...
odpowiedz
3568 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie nie ma błędu. Chodzi o 2-3 minuty :)
odpowiedz
3569 dni temu
może dopiec trzeba 20-30 min a nie 2-3 minuty...
odpowiedz
3572 dni temu
trochę wątpię w to, że cała polędwiczka upiecze się w 8 minut...
odpowiedz
zobacz wszystkie