zobacz film Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • blachę wyłożoną pergaminem
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sos

Rozgrzewamy garnek. W moździerzu rozcieramy goździki, ziele angielskie, dodajemy imbir w proszku, mieszamy. W nagrzanym garnku upalamy cukier na karmel, dodajemy drobno posiekany czosnek, 1 łyżkę powideł śliwkowych, paprykę w proszku, ocet winny, sos sojowy (opcjonalnie dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu worcestershire). Dodajemy roztarte w moździerzu przyprawy oraz pomidory pelati. Do całości dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu. Sos gotujemy powoli i długo, by wydobyć pełen aromat. W międzyczasie możemy dolewać wodę.

Polędwiczki

Połowę przygotowanego sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek oraz kilka gałązek umytego i posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie). Całość mieszamy. Umyte i osuszone polędwiczki doprawiamy pieprzem z obu stron, obtaczamy je w sosie. Mięso odstawiamy na 10-15 minut. Polędwiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (najpierw na 4-5 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, by mięso odpoczęło, i znów wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty).

Sałatka z fasoli

Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy. Pozostały sos podgrzewamy, przed podaniem dodajemy do niego niewielką ilość oliwy z oliwek. Plastry boczku pieczemy w piekarniku aż do chrupkości. Sparzoną i wyszorowaną limonkę kroimy na mniejsze cząstki i przysmażamy na patelni z każdej strony.

Jak podawać?

Na talerz wykładamy sałatkę z fasoli, sos, upieczone polędwiczki oraz przysmażone kawałki limonek. Dodajemy upieczone kawałki boczku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    3319 dni temu
    Panie Karolu,ja do sosu BBQ dodaję troszkę wędzonej papryczki w proszku ,sos staje się bardziej "wędzony,taki jadłem w stanach

    odpowiedz

  • marta marta
    3419 dni temu
    bardzo smaczne, ja jednak piekłam polędwiczki w temp 180 stopni przez 23 minuty, wyszły kruche i delikatne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3440 dni temu
    Oj widzę. Przepraszam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3440 dni temu
    Ja się zgubiłam. W składnikach jest biały pieprz i boczek. W opisie jednak nie znalazłam wskazówek co z tym zrobić ☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3441 dni temu
    Dziękuje za proporcję. Mam wydrukowany przepis z godziny około 11 i tam nie było zawartych proporcji a Okrasa nie podaje wartości. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3441 dni temu
    Drogi Gościu, proporcje podane są w składnikach. Używamy 400 g pomidorów, pięć łyżek octu i pięć łyżek sosu sojowego. Wodę uzupełniamy na bieżąco, podczas gotowania sosu barbeque. Polecamy obejrzeć filmik, w którym Okrasa dokładnie pokazuje, jak przyrządzić sos :)

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    3441 dni temu
    Jaką proporcję octu i pomidorów przyjmujecie do zalecanej ilości przypraw ? 50ml octu , 20 sosu sojowego i 100ml wody ?

    odpowiedz

  • aga aga
    3446 dni temu
    Pyszny sos. Ale ten czas podany w przepisie to za mało...

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3451 dni temu
    Nie ma szans, być może podane 8 minut wystarcza dla jakiejś mini cieniutkiej polędwiczki, ale w moim przypadku po 15 minutach (3 rundy po 5 minut z odpoczynkiem 3 minutowym) dopiero można było się chwycić mięsa - wcześniej surowizna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3453 dni temu
    Robiłam ten przepis w weekend. Bardzo ważne jest, by polędwiczka odpoczęła około 3-4 minut. Po drugiej turze w piekarniku, zanim przystąpimy do krojenia, również trzeba dać jej odpocząć. To bardzo istotny proces podczas tak krótkiego pieczenia. Wyszło super!

    odpowiedz

  • marek marek
    3453 dni temu
    nie ma szans robiłem i surowa .Dopiekałem po swojemu zresztą w innych przepisach WPIERW OBSMAŻA .15 min. to minimum w piekarniku ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3457 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie nie ma błędu. Chodzi o 2-3 minuty :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3457 dni temu
    może dopiec trzeba 20-30 min a nie 2-3 minuty...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3460 dni temu
    trochę wątpię w to, że cała polędwiczka upiecze się w 8 minut...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!