
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę wyłożoną pergaminem
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sos
Rozgrzewamy garnek. W moździerzu rozcieramy goździki, ziele angielskie, dodajemy imbir w proszku, mieszamy. W nagrzanym garnku upalamy cukier na karmel, dodajemy drobno posiekany czosnek, 1 łyżkę powideł śliwkowych, paprykę w proszku, ocet winny, sos sojowy (opcjonalnie dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu worcestershire). Dodajemy roztarte w moździerzu przyprawy oraz pomidory pelati. Do całości dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu. Sos gotujemy powoli i długo, by wydobyć pełen aromat. W międzyczasie możemy dolewać wodę.
Polędwiczki
Połowę przygotowanego sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek oraz kilka gałązek umytego i posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie). Całość mieszamy. Umyte i osuszone polędwiczki doprawiamy pieprzem z obu stron, obtaczamy je w sosie. Mięso odstawiamy na 10-15 minut. Polędwiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (najpierw na 4-5 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, by mięso odpoczęło, i znów wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty).
Sałatka z fasoli
Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy. Pozostały sos podgrzewamy, przed podaniem dodajemy do niego niewielką ilość oliwy z oliwek. Plastry boczku pieczemy w piekarniku aż do chrupkości. Sparzoną i wyszorowaną limonkę kroimy na mniejsze cząstki i przysmażamy na patelni z każdej strony.
Jak podawać?
Na talerz wykładamy sałatkę z fasoli, sos, upieczone polędwiczki oraz przysmażone kawałki limonek. Dodajemy upieczone kawałki boczku.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Kotlety jajeczne
- Szare kluski
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczone bataty z piekarnika
- Krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
3600 dni temu
Panie Karolu,ja do sosu BBQ dodaję troszkę wędzonej papryczki w proszku ,sos staje się bardziej "wędzony,taki jadłem w stanach
Odpowiedz
3700 dni temu
bardzo smaczne, ja jednak piekłam polędwiczki w temp 180 stopni przez 23 minuty, wyszły kruche i delikatne :)
Odpowiedz
3721 dni temu
Oj widzę. Przepraszam.
Odpowiedz
3721 dni temu
Ja się zgubiłam. W składnikach jest biały pieprz i boczek. W opisie jednak nie znalazłam wskazówek co z tym zrobić ☺
Odpowiedz
3723 dni temu
Dziękuje za proporcję. Mam wydrukowany przepis z godziny około 11 i tam nie było zawartych proporcji a Okrasa nie podaje wartości. Pozdrawiam
Odpowiedz
3723 dni temu
Drogi Gościu, proporcje podane są w składnikach. Używamy 400 g pomidorów, pięć łyżek octu i pięć łyżek sosu sojowego. Wodę uzupełniamy na bieżąco, podczas gotowania sosu barbeque. Polecamy obejrzeć filmik, w którym Okrasa dokładnie pokazuje, jak przyrządzić sos :)
Odpowiedz
3723 dni temu
Jaką proporcję octu i pomidorów przyjmujecie do zalecanej ilości przypraw ? 50ml octu , 20 sosu sojowego i 100ml wody ?
Odpowiedz
3727 dni temu
Pyszny sos. Ale ten czas podany w przepisie to za mało...
Odpowiedz
3732 dni temu
Nie ma szans, być może podane 8 minut wystarcza dla jakiejś mini cieniutkiej polędwiczki, ale w moim przypadku po 15 minutach (3 rundy po 5 minut z odpoczynkiem 3 minutowym) dopiero można było się chwycić mięsa - wcześniej surowizna.
Odpowiedz
3734 dni temu
Robiłam ten przepis w weekend. Bardzo ważne jest, by polędwiczka odpoczęła około 3-4 minut. Po drugiej turze w piekarniku, zanim przystąpimy do krojenia, również trzeba dać jej odpocząć. To bardzo istotny proces podczas tak krótkiego pieczenia. Wyszło super!
Odpowiedz
3734 dni temu
nie ma szans robiłem i surowa .Dopiekałem po swojemu zresztą w innych przepisach WPIERW OBSMAŻA .15 min. to minimum w piekarniku ...
Odpowiedz
3738 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie nie ma błędu. Chodzi o 2-3 minuty :)
Odpowiedz
3738 dni temu
może dopiec trzeba 20-30 min a nie 2-3 minuty...
Odpowiedz
3741 dni temu
trochę wątpię w to, że cała polędwiczka upiecze się w 8 minut...
Odpowiedz
zobacz wszystkie