![Mandarynkowy pulled pork Mandarynkowy pulled pork](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/4f95d62496f6-a5f9f1c9b6f1-KW49_2016_pulled pork_KAROL_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przesmażamy na rozgrzanej patelni koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ocet, sos sojowy, miód i musztardę. Z dwóch mandarynek, dobrze umytych i wyszorowanych ścieramy skórkę i dodajemy do marynaty. Ze wszystkich mandarynek wycinamy filety i wyciskamy sok. Całość chwilę podsmażamy.
Krok 2: Łopatkę marynujemy
Marynatę studzimy i wkładamy do niej łopatkę. Pozostawiamy na noc.
Krok 3: Pieczemy mięso
Mięso wraz z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dusimy w piekarniku w temperaturze 90°C przez ok. 5 godzin. Po wskazanym czasie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego, układamy na kratce i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców i podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
![Stek wołowy z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/589ba9489424-33eabf4724-stek_wolowy_GRILL_12522_S_-280_RGB_960x540.webp)
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
![Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7297f6460a15-555674f53f-KW_50_deluxe_PL_13767_S4282_steki_z_poledwicy_wolowej_960x540.webp)
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
![Stek z polędwicy wołowej z chimichurri](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0e689504a7da-771c6f18f3-Rumpsteak-mit-Chimichurri.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Duet nalewkowy
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Sernik na zimno z malinami
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Pulled pork z jackfruita
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Golonka na sposób azjatycki
- Penne z salsą freddo
- Tumbet
- Ziołowa lemoniada
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Zakwas żytni
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Wielkanocna babka ponczowa
- Wegański green bowl
Komentarze (13)
1693 dni temu
A wolnowar? Jak by to mogło wyglądać?
odpowiedz
1691 dni temu
W wolnowarze możesz przeprowadzić część czynności z 3. kroku przepisu: duszenie mięsa w marynacie. Ze względu na to, że urządzenia te wyposażone są w różne tryby pracy, nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jaki czas należy poświęcić na ten proces. Warto pamiętać jednak, że w wolnowarach trudniej odparować płyn, przez co sosy nie gęstnieją w nich tak, jak podczas tradycyjnego gotowania. Polecamy również, by ostatnią czynność opisaną w przepisie przeprowadzić według wskazówek Karola, czyli z wykorzystaniem kratki i piekarnika, by mięso mogło się zapiec i lekko przesuszyć.
2412 dni temu
przy 0,5kg miesa czas pieczenia tez 5h?
odpowiedz
2412 dni temu
Czas ten może ulec nieznacznemu skróceniu. Zalecamy doglądanie mięsa podczas pieczenia :)
2318 dni temu
im dłużej tym lepiej, mięsko bardziej się rwie i mocniej nasiąka sosem. Polecam.
2556 dni temu
Czy zamiast mandarynek można użyć pomarańczy?
odpowiedz
2556 dni temu
yhym
2556 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
2696 dni temu
moze byc mieso od szynki ? wyjdzie tak samo?
odpowiedz
2696 dni temu
Tak, możesz przygotować ten przepis używając szynki wieprzowej :)
2778 dni temu
A może być rękaw zamiast szczelnego naczynia?
odpowiedz
2776 dni temu
Grzegorzu, w rękawie również powinno się udać!
2775 dni temu
Zdecydowanie tak
zobacz wszystkie