
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przesmażamy na rozgrzanej patelni koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ocet, sos sojowy, miód i musztardę. Z dwóch mandarynek, dobrze umytych i wyszorowanych ścieramy skórkę i dodajemy do marynaty. Ze wszystkich mandarynek wycinamy filety i wyciskamy sok. Całość chwilę podsmażamy.
Krok 2: Łopatkę marynujemy
Marynatę studzimy i wkładamy do niej łopatkę. Pozostawiamy na noc.
Krok 3: Pieczemy mięso
Mięso wraz z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dusimy w piekarniku w temperaturze 90°C przez ok. 5 godzin. Po wskazanym czasie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego, układamy na kratce i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców i podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Zobacz przepisy
na lato
- Brokułowa zupa krem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Risotto z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2032 dni temu
A wolnowar? Jak by to mogło wyglądać?
odpowiedz
2030 dni temu
W wolnowarze możesz przeprowadzić część czynności z 3. kroku przepisu: duszenie mięsa w marynacie. Ze względu na to, że urządzenia te wyposażone są w różne tryby pracy, nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jaki czas należy poświęcić na ten proces. Warto pamiętać jednak, że w wolnowarach trudniej odparować płyn, przez co sosy nie gęstnieją w nich tak, jak podczas tradycyjnego gotowania. Polecamy również, by ostatnią czynność opisaną w przepisie przeprowadzić według wskazówek Karola, czyli z wykorzystaniem kratki i piekarnika, by mięso mogło się zapiec i lekko przesuszyć.
2751 dni temu
przy 0,5kg miesa czas pieczenia tez 5h?
odpowiedz
2751 dni temu
Czas ten może ulec nieznacznemu skróceniu. Zalecamy doglądanie mięsa podczas pieczenia :)
2657 dni temu
im dłużej tym lepiej, mięsko bardziej się rwie i mocniej nasiąka sosem. Polecam.
2895 dni temu
Czy zamiast mandarynek można użyć pomarańczy?
odpowiedz
2895 dni temu
yhym
2895 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
3035 dni temu
moze byc mieso od szynki ? wyjdzie tak samo?
odpowiedz
3035 dni temu
Tak, możesz przygotować ten przepis używając szynki wieprzowej :)
3117 dni temu
A może być rękaw zamiast szczelnego naczynia?
odpowiedz
3115 dni temu
Grzegorzu, w rękawie również powinno się udać!
3114 dni temu
Zdecydowanie tak
zobacz wszystkie