Mandarynkowy pulled pork

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C

Krok 1: Przygotowujemy marynatę

Podsmażamy warzywa

Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przesmażamy na rozgrzanej patelni koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ocet, sos sojowy, miód i musztardę. Z dwóch mandarynek, dobrze umytych i wyszorowanych ścieramy skórkę i dodajemy do marynaty. Ze wszystkich mandarynek wycinamy filety i wyciskamy sok. Całość chwilę podsmażamy.

 

Krok 2: Łopatkę marynujemy

Przygotowujemy paprykową salsę

Marynatę studzimy i wkładamy do niej łopatkę. Pozostawiamy na noc.


 

 

Krok 3: Pieczemy mięso

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Mięso wraz z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dusimy w piekarniku w temperaturze 90°C przez ok. 5 godzin. Po wskazanym czasie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego, układamy na kratce i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.

 

 

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców i podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1769 dni temu
    A wolnowar? Jak by to mogło wyglądać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    W wolnowarze możesz przeprowadzić część czynności z 3. kroku przepisu: duszenie mięsa w marynacie. Ze względu na to, że urządzenia te wyposażone są w różne tryby pracy, nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jaki czas należy poświęcić na ten proces. Warto pamiętać jednak, że w wolnowarach trudniej odparować płyn, przez co sosy nie gęstnieją w nich tak, jak podczas tradycyjnego gotowania. Polecamy również, by ostatnią czynność opisaną w przepisie przeprowadzić według wskazówek Karola, czyli z wykorzystaniem kratki i piekarnika, by mięso mogło się zapiec i lekko przesuszyć.
  • Gość Gość
    2488 dni temu
    przy 0,5kg miesa czas pieczenia tez 5h?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2488 dni temu
    Czas ten może ulec nieznacznemu skróceniu. Zalecamy doglądanie mięsa podczas pieczenia :)
  • Gość Gość
    2394 dni temu
    im dłużej tym lepiej, mięsko bardziej się rwie i mocniej nasiąka sosem. Polecam.
  • Gość Gość
    2632 dni temu
    Czy zamiast mandarynek można użyć pomarańczy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2632 dni temu
    yhym
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2632 dni temu
    Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Sycha Sycha
    2772 dni temu
    moze byc mieso od szynki ? wyjdzie tak samo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2772 dni temu
    Tak, możesz przygotować ten przepis używając szynki wieprzowej :)
  • Grzegorz Grzegorz
    2854 dni temu
    A może być rękaw zamiast szczelnego naczynia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2852 dni temu
    Grzegorzu, w rękawie również powinno się udać!
  • Gość Gość
    2851 dni temu
    Zdecydowanie tak

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!