Mandarynki - przepisy i pomysły:

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
<p>Mandarynki nazywane są często młodszymi siostrami pomarańczy. Są mniejsze i mniej soczyste, choć zwykle dużo słodsze. Z uwagi na wielkość i łatwość obierania często znajdują się w dziecięcych śniadani&oacute;wkach. Owoce te jedzone są zwykle na surowo, same bądź w sałatkach, ciastach czy deserach. W sklepach spotkać można przetwory, np. mandarynki w zalewie.</p>

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Owoce te dzięki zawartości witamin i minerałów mają wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi pomagają chronić nasze serce, wątrobę, ale i cały organizm. Nie mają wysokiego indeksu glikemicznego, więc są dobre dla cukrzyków. Niezastąpione dla osób, które stosują dietę. Nie dość, że są pyszne w smaku, to jeszcze niskokaloryczne i zdrowe.

Ile witaminy C mają mandarynki?

Mandarynki mają prawie tyle witaminy C, co limonka – 27 mg w 100 g (limonka ma 29 mg). Jeśli nie przepadasz za kwaśną cytryną, możesz spokojnie uzupełniać witaminę C w organizmie, jedząc mandarynki.

Ile kalorii mają mandarynki?

Mandarynki nie mają dużo kalorii. Właściwie można się było tego spodziewać. W końcu owoc ten składa się w zasadzie z samej wody (w ponad 85%). W 100 g są tylko 53 kalorie. Jedna mandarynka waży średnio 65 g i ma bardzo niewiele, bo tylko 34 kalorie. I w dodatku dzięki kwasom cytrynowemu i jabłkowemu pobudza metabolizm!

Ile cukru mają mandarynki?

Mandarynki są jednymi ze słodszych cytrusów. Mimo to wcale nie mają w sobie tak dużo cukru. W 100 g jest 11 g cukrów prostych (czyli równowartość 2 łyżeczek). Mandarynki można spożywać jako zamiennik słodyczy z dużą ilością cukru.

Kiedy dojrzewają mandarynki?

Mandarynki rosną na wiecznie zielonych, ciernistych krzewach lub niewielkich drzewach. Uprawiane są w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, w wielu miejscach na świecie. Dojrzewają w okresie jesiennym.

Jak obierać mandarynki?

Mandarynki zwykle obieramy palcami. Istnieje jednak sprytny sposób na obranie ich tak, by cząstki owocu pozostały na skórce. Aby to zrobić, należy odkroić piętki z obu stron mandarynki. Następnie naciąć owoc w połowie, tak by nie przeciąć skórki. Ostatni krok to rozdzielenie dwóch części mandarynki, a potem jej cząstek. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie, żeby nie oderwały się od skórki.

Co można zrobić ze skórki mandarynki?

Mandarynka jest bardzo smacznym owocem, który łatwo się obiera. Jego skórka zwykle ląduje w koszu. I to jest błąd. Wystarczy zalać ją 40-procentowym alkoholem i odstawić na jakiś czas. Taka mikstura pomoże na kaszel czy ból gardła. Innym sposobem na wykorzystanie skórki mandarynki może być zrobienie skórki kandyzowanej, która świetnie nadaje się do świątecznych wypieków.

Jak przechowywać mandarynki?

Mandarynki przechowywane w temperaturze pokojowej będą świeże przez mniej więcej 7 dni. Można je trzymać w chłodniejszym miejscu (ale lodówka im nie służy!) i przedłużyć ich przydatność do spożycia do 2 tygodni. Ważne, żeby przechowywać zdrowe, całe owoce. Najlepiej żeby leżały osobno i nie dotykały się – unikniemy w ten sposób ich gnicia.

Wypróbuj nasze sposoby na mandarynki:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!