Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym

Karol Okrasa i Bartek bez przepisu

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • moździerz
  • palnik kuchenny
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Piersi kaczki wyciągnij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową, lub zawiń w folię spożywczą i włóż do ciepłej wody.

KROK 1: SMAŻYMY PIERSI KACZKI

Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS MANDARYNKOWY

W garnku karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Następnie dodajemy 2 drobno posiekane plastry imbiru i 5 obranych mandarynek. Całość podlewamy winem, wrzucamy kilka gałązek tymianku i kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu. Gdy alkohol odparuje, wyciągamy gałązki tymianku i miksujemy całość. Z patelni, na której smażyliśmy kaczkę, zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy zmiksowany sos. Chwilę deglasujemy i wlewamy sos znów do garnka. Dodajemy kilka kostek zimnego masła. Redukujemy sos na wolnym ogniu. Dodajemy kilka listków tymianku, sok wyciśnięty z 1 mandarynki i odrobinę tłuszczu kaczego. Sos przecedzamy przez sito i redukujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z PIETRUSZKI

Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy musztardą, miodem, solą i pieprzem. Możemy dolać odrobinę wina.

KROK 4: WYKŁADAMY DANIE

Z pozostałej mandarynki wycinamy filety. Doprawiamy je 1 posiekanym plastrem imbiru, świeżą kolendrą i polewamy oliwą z oliwek. Na talerz wykładamy purée i odrobinę sosu. Na purée układamy plastry kaczki i ponownie polewamy sosem. Dekorujemy filetami mandarynki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • bee bee
    26 dni temu
    Kaczki nie solimy??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    25 dni temu
    Jeśli chcesz, jak najbardziej możesz posolić pierś od strony skóry przed smażeniem i później na talerzu do smaku :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!