Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- dużą miskę
- urządzenie do gotowania na parze lub duży garnek i sito
- głęboką patelnię
KROK 1
Piersi gęsi myjemy, osuszamy. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Suszone śliwki kroimy na cienkie paseczki. Łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy cząstki pomarańczy, śliwki oraz mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.
KROK 2
Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu aż do wytopienia części tłuszczu. Gęsinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną marynatą i pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 200°C. Aby zapobiec wysychaniu mięsa, co jakiś czas polewamy je czerwonym winem i sosem z dna naczynia. Mięso wyciągamy z piekarnika. Sos, w którym piekła się gęś, przelewamy do rondla i zagotowujemy. Do sosu, który cały czas mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól. Drożdże, cukier oraz ciepłą wodę mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z zaczynem, żółtkiem i roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta formujemy 4 pyzy i lekko obsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pyzy gotujemy na parze przez około 15 minut.
KROK 3
Kapustę szatkujemy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Na talerzu układamy upieczoną pierś gęsi oraz pyzę i polewamy niewielką ilością sosu. Podajemy z porcją czerwonej kapusty. Danie możemy ozdobić gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!
Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!
Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2958 dni temu
w smaku pycha, ale sucha i twarda wyszła:(
odpowiedz
3289 dni temu
Czy można zastąpić piersi z gęsi piersiami z kaczki?
odpowiedz
3286 dni temu
Gosiu, piersi kaczki również się tutaj sprawdzą.
3314 dni temu
Ja do kapusty dodałem jeszcze posiekaną cebulę, nieco miodu i chochelkę sosu spod gęsi.
odpowiedz
3314 dni temu
Mmmmm, zgłodnieliśmy! :)
3320 dni temu
pieczemy gęś w piekarniku razem z cząstkami pomarańczy i śliwkami które są w marynacie?
odpowiedz
3318 dni temu
Tak :)
3323 dni temu
Czy można kapustę zastąpić innym warzywem?
odpowiedz
3321 dni temu
Piersi gęsi, pyzy i czerwona kapusta to obiad, którego składniki idealnie się komponują i nie rekomendujemy ich wymiany. Jednak jeśli koniecznie chcesz zastąpić kapustę innym warzywem, podaj gęś np. z burakami.
3331 dni temu
Brak filmu.
odpowiedz
3331 dni temu
Drogi Gościu, nie wszystkie przepisy mają filmiki instruktażowe. Ten akurat nie :)
zobacz wszystkie