Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami

Krystyna z Wielkopolski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • dużą miskę
  • urządzenie do gotowania na parze lub duży garnek i sito
  • głęboką patelnię

KROK 1

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami - marynata

Piersi gęsi myjemy, osuszamy. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Suszone śliwki kroimy na cienkie paseczki. Łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy cząstki pomarańczy, śliwki oraz mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.

 

KROK 2

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami - smażymy gęś

Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu aż do wytopienia części tłuszczu. Gęsinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną marynatą i pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 200°C. Aby zapobiec wysychaniu mięsa, co jakiś czas polewamy je czerwonym winem i sosem z dna naczynia. Mięso wyciągamy z piekarnika. Sos, w którym piekła się gęś, przelewamy do rondla i zagotowujemy. Do sosu, który cały czas mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól. Drożdże, cukier oraz ciepłą wodę mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z zaczynem, żółtkiem i roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta formujemy 4 pyzy i lekko obsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pyzy gotujemy na parze przez około 15 minut.

KROK 3

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami - smażymy czerwoną kapustę

Kapustę szatkujemy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.

Na talerzu układamy upieczoną pierś gęsi oraz pyzę i polewamy niewielką ilością sosu. Podajemy z porcją czerwonej kapusty. Danie możemy ozdobić gałązkami świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Kasia Kasia
    2958 dni temu
    w smaku pycha, ale sucha i twarda wyszła:(

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3289 dni temu
    Czy można zastąpić piersi z gęsi piersiami z kaczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3286 dni temu
    Gosiu, piersi kaczki również się tutaj sprawdzą.
  • Gość Gość
    3314 dni temu
    Ja do kapusty dodałem jeszcze posiekaną cebulę, nieco miodu i chochelkę sosu spod gęsi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3314 dni temu
    Mmmmm, zgłodnieliśmy! :)
  • Gość Gość
    3320 dni temu
    pieczemy gęś w piekarniku razem z cząstkami pomarańczy i śliwkami które są w marynacie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3318 dni temu
    Tak :)
  • Gość Gość
    3323 dni temu
    Czy można kapustę zastąpić innym warzywem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3321 dni temu
    Piersi gęsi, pyzy i czerwona kapusta to obiad, którego składniki idealnie się komponują i nie rekomendujemy ich wymiany. Jednak jeśli koniecznie chcesz zastąpić kapustę innym warzywem, podaj gęś np. z burakami.
  • Gość Gość
    3331 dni temu
    Brak filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3331 dni temu
    Drogi Gościu, nie wszystkie przepisy mają filmiki instruktażowe. Ten akurat nie :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!