zobacz film Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami

Basia z Podlasia

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • dwie patelnie
  • ostry nóż
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1

Piersi gęsi z grzybami - smażymy mięso

Piersi gęsi myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy piersi skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz, a następnie obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru.

 

KROK 2

Piersi gęsi z grzybami - smażymy grzyby

Podgrzybki zalewamy gorącą wodą, odsączamy i kroimy w paseczki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 10 minut.

 

KROK 3

Piersi gęsi z grzybami - pieczemy w piekarniku

Przysmażone piersi kroimy w plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, liście laurowe, majeranek. Zawartość naczynia przykrywamy grzybami podsmażonymi z cebulą. Polewamy tłuszczem wytopionym podczas smażenia mięsa. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1-1,5 godziny.

Upieczoną gęś dekorujemy natką pietruszki. Pierś podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną lub jęczmienną polaną gęsim tłuszczem oraz z kiszonymi ogórkami bądź kapustą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1513 dni temu
    Pieczemy pod przykryciem / po godzinie bez przykrycia wyszły wióry/ myślę że 15 minut w piekarniku wystarczy. Myślę że na Podlasiu powinni zająć się czymś innym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3286 dni temu
    Piec trzeba w przykrytym naczyniu - bez przykrycia po 45 min. grzyby i cebula były już przypalone i gorzkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3298 dni temu
    Niestety musze się zgodzić, że kość to znaczna część piersi. Moja piers ważyła trochę ponad 1 kg, a tłuszcz i kość prawie 0,5kg. Danie ok, ale bez szału. Bardzo tłuste mimo że odkroilam skórę z tłuszczem wystająca poza piers. Kawałki piersip podczas pieczenia 1h smniejszyly się o połowę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    378 dni temu
    ojej ale szkoda
  • Gość Gość
    3299 dni temu
    Właśnie przygotowuje na jutrzejsze święto bedzie chyba pycha i tradycji stanie sie za dość. ......

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3299 dni temu
    Już wiem co przygotuje w ten weekend! :D pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3300 dni temu
    Porażka, pierś z kością pozbawiona znacznej części mięsnej, nie ma się nijak do zdjęć w przepisach w praktyce są to żebra z cienka powłoka mięśni, nie ma mowy o pokrojeniu w plastry, na opakowaniu brak informacji iż jest to pierś z kością, cena mocno przesadzona jak na kawałek kości ze skórą, masakra!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3301 dni temu
    bardzo dobra gąska, dziękujemy i również pozdrawiamy z Bielska Podlaskiego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3301 dni temu
    Najfajniejsza jest Pani Basia... :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!