Wędzona pierś gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem

Bernadetta ze Śląska

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • wok lub głęboką patelnię z pokrywką
  • folię aluminiową
  • koszyk do wędzenia lub kilka długich wykałaczek
  • tarkę
  • patelnię
  • ręcznik papierowy
  • średniej wielkości garnek z pokrywką

KROK 1

Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso

Piersi gęsi myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Wok i pokrywkę wykładamy dokładnie dwoma warstwami folii aluminiowej. Na dno naczynia wsypujemy herbatę, ryż, cukier, skórkę startą z cytryny i przyprawy. Nad mieszanką do wędzenia układamy bambusowy koszyczek lub samodzielnie wykonaną kratkę (ruszt) z długich wykałaczek. Przykryty wok rozgrzewamy i sprawdzamy szczelność – dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Na ruszcie układamy mięso i mocno podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i powoli wędzimy 45 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso w przykrytym woku na kolejne 10 minut. Piersi gęsi wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową na 3 minuty.

KROK 2

Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

KROK 3

Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy

Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy kapustę, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Dodajemy wino, bulion, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Kiedy kapusta lekko zmięknie, doprawiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy, pestkami granatu i cukrem według preferencji. Dusimy bez pokrywki, aż nadmiar płynu odparuje.

Każdą pierś gęsi kroimy na 6 kawałków. Na talerzu układamy 3 kawałki mięsa, porcję czerwonej kapusty oraz placuszek ziemniaczany. Całość posypujemy pestkami granatu i dekorujemy świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ewa :) Ewa :)
    955 dni temu
    Berni :) !!!! Zaraz się zabieram!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    967 dni temu
    Brak filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    967 dni temu
    Do tego przepisu nie ma materiału filmowego, jednak mimo wszystko zachęcamy do jego wypróbowania!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram