
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę
- papier do pieczenia
- dwie patelnie
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- żeliwne naczynie z pokrywką
KROK 1
Piersi gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy w kratkę. Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Namaczamy je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Odsączone ziemniaki układamy na pergaminie, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
KROK 2
Przysmażone piersi przekładamy do żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, żurawiny, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Naczynie przykrywamy. Ziemniaki oraz mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.
KROK 3
Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki i smażymy około 5 minut. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, podlewamy śmietaną i jeszcze chwilę smażymy.
Upieczone mięso kroimy w plasterki, które układamy na talerzu. Nakładamy talarki ziemniaków, buraczki oraz owoce, z którymi dusiliśmy mięso. Danie polewamy gęsim tłuszczem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Zapiekanka ziemniaczana
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Chlebek bananowy
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Spaghetti bolognese
- Pulpety w sosie własnym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Kartacze z mięsem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (29)
2744 dni temu
Witam. Bardzo podoba mi się ten przepis. Chciałabym przyrządzić taka gęś na przyjęcie rodzinne na ok. 16 osób. Czy dla 8 sztuk piersi czas pieczenia znacznie się wydłuży? Zaznaczam że posiadam bardzo duże naczynie żeliwne. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
2744 dni temu
Jeżeli kawałki mięsa w naczyniu żeliwnym nie będą na siebie nachodzić - nie, czas nie wydłuży się. Dla pewności polecamy doglądanie gęsi i kontrolę jej stopnia upieczenia.
3109 dni temu
Czy można piec w rękawie ?
odpowiedz
3108 dni temu
Oczywiście :)
3147 dni temu
Agata moze być żaroodporne- ja właśnie w takim robie- przepis jest bardzo smaczny polecam :-)
odpowiedz
3169 dni temu
Mam pytanie czy zamiast naczynia żeliwnego może być naczynie żaroodporne?
odpowiedz
3168 dni temu
Tak, można dokonać takiej zamiany :)
3173 dni temu
A czy kość usuwa się z piersi przed smażeniem?
odpowiedz
3172 dni temu
Tak :) ja właśnie jestem po smażeniu. Kaczka już się pieczę :)
3171 dni temu
Tak :)
3179 dni temu
wypróbowałem - genialne!!! Jadę na Orawę!!! :)
odpowiedz
3389 dni temu
Bardzo dobry przepis a gęś po prostu obłędna :) jak dla mnie 11/10
odpowiedz
3396 dni temu
gitara
odpowiedz
3507 dni temu
Danie pyszne. Naprawde polecam. Moja rodzina talerze wyczyscila. Sprobujcie.
odpowiedz
3523 dni temu
Nie mogłam się zdecydować, który przepis wykorzystać do przygotowania piersi z gęsi. Postanowiłam przygotować na obiad dwa rodzaje : 2 Piersi gęsi z grzybami i 2 piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawina. Muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę. ..... coś pysznego,rewelacyjne przepisy :) Uwielbiam gotować i na pewno będę serwować obiadki z przepisow kuchni Lidla.Muszę jeszcze dodać, że królik w sosie musztardowo-śmietankowy z białego wina jest także rewelacyjny. Polecam wsz y stkim przepisy.
odpowiedz
3521 dni temu
Basiu, mamy nadzieję, że będziesz sięgała również po inne nasze przepisy :) Dziękujemy za podzielenie się opinią!
3528 dni temu
Ahhh... trzymajcie kciuki za jutrzejszą niespodziankę :D <3
odpowiedz
3533 dni temu
Zrobiłam dzisiaj taką gęś i wyszła przepyszna :) dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
odpowiedz
3535 dni temu
Czy gęsi przed smażeniem nie trzeba doprawić? Zero soli?
odpowiedz
3534 dni temu
Gęś doprawiamy po smażeniu, przed pieczeniem :)
3535 dni temu
Niestety, ale przepis jest nieprecyzyjny. Brak jest informacji, czy mięso przed smażeniem wykrajać z kości, czy ma być smażone z kością. Jeśli ma być przygotowane z kością, to późniejsze pieczenie przez 45 minut da nam krwiste mięso, z którego "sika" krew po naciśnięciu widelcem. Niestety nie popisaliście się.
odpowiedz
3535 dni temu
W przepisie jest przygotowywana pierś gęsi bez kości. Pozdrawiamy.
3534 dni temu
SG dziwne pytanie...i jeszcze komentarz że ktoś sie nie popisał... masz jak BYK napisane że to PIERSI. widziałeś kiedyś PIERSI z kośćmi? Po drugie... jest filmik który możesz sobie obejrzeć i zobaczyć czy są tam kości czy nie....... Jedna rada: czytaj i oglądaj ze zrozumieniem :)
3538 dni temu
Witam, ja jestem odrobinę zdezorientowana jeżeli chodzi o czas pieczenia/duszenia gęsiny oraz temperaturę. Na takie same porcje tego samego mięsa (np.2 nogi lub 2 piersi) rozpiętość czasu obróbki podawana u Państwa w przepisach waha się od 45 minut (jak powyżej) do prawie 3 godzin (pan Okrasa). Czy można prosić o ujednolicenie? Pozdrawiam, [email protected]
odpowiedz
3538 dni temu
Drogi Gościu, wszystko zależy od sposobu przygotowania mięsa i efektu, jaki chcemy uzyskać. Zalecamy trzymania się konkretnego przepisu.
3541 dni temu
Jaką śmietaną? Może być 18?
odpowiedz
3540 dni temu
Proponujemy śmietankę 30%.
3542 dni temu
Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?
odpowiedz
3541 dni temu
Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu.
zobacz wszystkie