
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę
- papier do pieczenia
- dwie patelnie
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- żeliwne naczynie z pokrywką
KROK 1
Piersi gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy w kratkę. Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Namaczamy je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Odsączone ziemniaki układamy na pergaminie, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
KROK 2
Przysmażone piersi przekładamy do żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, żurawiny, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Naczynie przykrywamy. Ziemniaki oraz mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.
KROK 3
Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki i smażymy około 5 minut. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, podlewamy śmietaną i jeszcze chwilę smażymy.
Upieczone mięso kroimy w plasterki, które układamy na talerzu. Nakładamy talarki ziemniaków, buraczki oraz owoce, z którymi dusiliśmy mięso. Danie polewamy gęsim tłuszczem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Zobacz przepisy
na święta
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
2595 dni temu
Witam. Bardzo podoba mi się ten przepis. Chciałabym przyrządzić taka gęś na przyjęcie rodzinne na ok. 16 osób. Czy dla 8 sztuk piersi czas pieczenia znacznie się wydłuży? Zaznaczam że posiadam bardzo duże naczynie żeliwne. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
2595 dni temu
Jeżeli kawałki mięsa w naczyniu żeliwnym nie będą na siebie nachodzić - nie, czas nie wydłuży się. Dla pewności polecamy doglądanie gęsi i kontrolę jej stopnia upieczenia.
2961 dni temu
Czy można piec w rękawie ?
odpowiedz
2960 dni temu
Oczywiście :)
2998 dni temu
Agata moze być żaroodporne- ja właśnie w takim robie- przepis jest bardzo smaczny polecam :-)
odpowiedz
3020 dni temu
Mam pytanie czy zamiast naczynia żeliwnego może być naczynie żaroodporne?
odpowiedz
3020 dni temu
Tak, można dokonać takiej zamiany :)
3025 dni temu
A czy kość usuwa się z piersi przed smażeniem?
odpowiedz
3024 dni temu
Tak :) ja właśnie jestem po smażeniu. Kaczka już się pieczę :)
3023 dni temu
Tak :)
3030 dni temu
wypróbowałem - genialne!!! Jadę na Orawę!!! :)
odpowiedz
3240 dni temu
Bardzo dobry przepis a gęś po prostu obłędna :) jak dla mnie 11/10
odpowiedz
3248 dni temu
gitara
odpowiedz
3359 dni temu
Danie pyszne. Naprawde polecam. Moja rodzina talerze wyczyscila. Sprobujcie.
odpowiedz
3375 dni temu
Nie mogłam się zdecydować, który przepis wykorzystać do przygotowania piersi z gęsi. Postanowiłam przygotować na obiad dwa rodzaje : 2 Piersi gęsi z grzybami i 2 piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawina. Muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę. ..... coś pysznego,rewelacyjne przepisy :) Uwielbiam gotować i na pewno będę serwować obiadki z przepisow kuchni Lidla.Muszę jeszcze dodać, że królik w sosie musztardowo-śmietankowy z białego wina jest także rewelacyjny. Polecam wsz y stkim przepisy.
odpowiedz
3373 dni temu
Basiu, mamy nadzieję, że będziesz sięgała również po inne nasze przepisy :) Dziękujemy za podzielenie się opinią!
3380 dni temu
Ahhh... trzymajcie kciuki za jutrzejszą niespodziankę :D <3
odpowiedz
3384 dni temu
Zrobiłam dzisiaj taką gęś i wyszła przepyszna :) dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
odpowiedz
3386 dni temu
Czy gęsi przed smażeniem nie trzeba doprawić? Zero soli?
odpowiedz
3386 dni temu
Gęś doprawiamy po smażeniu, przed pieczeniem :)
3387 dni temu
Niestety, ale przepis jest nieprecyzyjny. Brak jest informacji, czy mięso przed smażeniem wykrajać z kości, czy ma być smażone z kością. Jeśli ma być przygotowane z kością, to późniejsze pieczenie przez 45 minut da nam krwiste mięso, z którego "sika" krew po naciśnięciu widelcem. Niestety nie popisaliście się.
odpowiedz
3387 dni temu
W przepisie jest przygotowywana pierś gęsi bez kości. Pozdrawiamy.
3386 dni temu
SG dziwne pytanie...i jeszcze komentarz że ktoś sie nie popisał... masz jak BYK napisane że to PIERSI. widziałeś kiedyś PIERSI z kośćmi? Po drugie... jest filmik który możesz sobie obejrzeć i zobaczyć czy są tam kości czy nie....... Jedna rada: czytaj i oglądaj ze zrozumieniem :)
3390 dni temu
Witam, ja jestem odrobinę zdezorientowana jeżeli chodzi o czas pieczenia/duszenia gęsiny oraz temperaturę. Na takie same porcje tego samego mięsa (np.2 nogi lub 2 piersi) rozpiętość czasu obróbki podawana u Państwa w przepisach waha się od 45 minut (jak powyżej) do prawie 3 godzin (pan Okrasa). Czy można prosić o ujednolicenie? Pozdrawiam, [email protected]
odpowiedz
3390 dni temu
Drogi Gościu, wszystko zależy od sposobu przygotowania mięsa i efektu, jaki chcemy uzyskać. Zalecamy trzymania się konkretnego przepisu.
3392 dni temu
Jaką śmietaną? Może być 18?
odpowiedz
3392 dni temu
Proponujemy śmietankę 30%.
3393 dni temu
Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg?
odpowiedz
3393 dni temu
Drogi Gościu, pieczemy bez termoobiegu.
zobacz wszystkie