Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami

Grażyna z Kaszub

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • ręcznik papierowy
  • patelnię
  • duży rondel z pokrywką
  • łyżkę cedzakową lub sito

KROK 1

Gęsie uda - Przyprawiamy mięso

Goździki dokładnie rozdrabniamy w moździerzu. Uda myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem oraz goździkami. Mięso równomiernie smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i odstawiamy na 15 minut.

Umytą kapustę szatkujemy. Obraną, pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kapustę, miód, ocet oraz przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.

KROK 2

Gęsie uda - Gotujemy jabłka i śliwki

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

 

KROK 3

Gęsie uda - Pieczemy gęś

Do garnka z owocami wkładamy uda, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co 15 minut delikatnie mieszamy i podlewamy na przemian wodą oraz winem.

Jajko, mąkę, wodę oraz sól mieszamy widelcem do uzyskania gładkiego ciasta. Do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą wkładamy łyżką niewielkie kluseczki. Gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzamy i przekładamy na talerz.

Uda gęsi serwujemy ze słodko-kwaśną kapustą, kładzionymi kluseczkami i owocami, z którymi dusiliśmy mięso.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • MegaPierzak MegaPierzak
    486 dni temu
    Te niektóre wasze przepisy są mocno naciągane i widać, że wymyślane na kolanie. Przy duszeniu przez półtorej godziny tego wszystkiego nie ma możliwości żeby owoce się nie rozpadły i przerobiły na coś w rodzaju powideł. Poza tym duszenie nawet na najmniejszym ogniu w naczyniu żaroodpornym powoduje przywieranie wszystkiego do dna dna naczynia wliczając w to mięso i pięknie wysmażoną skórkę. I jeszcze jedno jak udka zamarynujemy w samym miodzie i podsmażymy na mocnym ogniu to wyjdzie nam spalona skorupa, której nie da się zjeść. Także uwaga dla kolejnych kucharzy rozbełtajcie połowę ilości miodu podanego w przepisie z olejem albo chociażby wodą. Widzę, że dopracowane są tylko przepisy, które wykonuje pan Okrasa, a reszta to tylko gruba ściema.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    839 dni temu
    Dlaczego nie ma filmu? Chciałam zobaczyć w jaki sposób przy duszeniu mięsa może się utworzyć się taka chrupiąca skórka...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    839 dni temu
    Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :)
  • Gość Gość
    844 dni temu
    Brak filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    844 dni temu
    Drogi Gościu, do tego przepisu nie ma instruktażu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram