Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- ręcznik papierowy
- patelnię
- duży rondel z pokrywką
- łyżkę cedzakową lub sito
KROK 1
Goździki dokładnie rozdrabniamy w moździerzu. Uda myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem oraz goździkami. Mięso równomiernie smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i odstawiamy na 15 minut.
Umytą kapustę szatkujemy. Obraną, pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kapustę, miód, ocet oraz przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.
KROK 2
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 3
Do garnka z owocami wkładamy uda, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co 15 minut delikatnie mieszamy i podlewamy na przemian wodą oraz winem.
Jajko, mąkę, wodę oraz sól mieszamy widelcem do uzyskania gładkiego ciasta. Do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą wkładamy łyżką niewielkie kluseczki. Gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzamy i przekładamy na talerz.
Uda gęsi serwujemy ze słodko-kwaśną kapustą, kładzionymi kluseczkami i owocami, z którymi dusiliśmy mięso.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (5)
3297 dni temu
Te niektóre wasze przepisy są mocno naciągane i widać, że wymyślane na kolanie. Przy duszeniu przez półtorej godziny tego wszystkiego nie ma możliwości żeby owoce się nie rozpadły i przerobiły na coś w rodzaju powideł. Poza tym duszenie nawet na najmniejszym ogniu w naczyniu żaroodpornym powoduje przywieranie wszystkiego do dna dna naczynia wliczając w to mięso i pięknie wysmażoną skórkę. I jeszcze jedno jak udka zamarynujemy w samym miodzie i podsmażymy na mocnym ogniu to wyjdzie nam spalona skorupa, której nie da się zjeść. Także uwaga dla kolejnych kucharzy rozbełtajcie połowę ilości miodu podanego w przepisie z olejem albo chociażby wodą. Widzę, że dopracowane są tylko przepisy, które wykonuje pan Okrasa, a reszta to tylko gruba ściema.
Odpowiedz
3650 dni temu
Dlaczego nie ma filmu? Chciałam zobaczyć w jaki sposób przy duszeniu mięsa może się utworzyć się taka chrupiąca skórka...
Odpowiedz
3650 dni temu
Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :)
3655 dni temu
Brak filmu.
Odpowiedz
3655 dni temu
Drogi Gościu, do tego przepisu nie ma instruktażu.