Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- ręcznik papierowy
- patelnię
- duży rondel z pokrywką
- łyżkę cedzakową lub sito
KROK 1
Goździki dokładnie rozdrabniamy w moździerzu. Uda myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem oraz goździkami. Mięso równomiernie smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i odstawiamy na 15 minut.
Umytą kapustę szatkujemy. Obraną, pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kapustę, miód, ocet oraz przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.
KROK 2
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 3
Do garnka z owocami wkładamy uda, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co 15 minut delikatnie mieszamy i podlewamy na przemian wodą oraz winem.
Jajko, mąkę, wodę oraz sól mieszamy widelcem do uzyskania gładkiego ciasta. Do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą wkładamy łyżką niewielkie kluseczki. Gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzamy i przekładamy na talerz.
Uda gęsi serwujemy ze słodko-kwaśną kapustą, kładzionymi kluseczkami i owocami, z którymi dusiliśmy mięso.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!
Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!
Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2975 dni temu
Te niektóre wasze przepisy są mocno naciągane i widać, że wymyślane na kolanie. Przy duszeniu przez półtorej godziny tego wszystkiego nie ma możliwości żeby owoce się nie rozpadły i przerobiły na coś w rodzaju powideł. Poza tym duszenie nawet na najmniejszym ogniu w naczyniu żaroodpornym powoduje przywieranie wszystkiego do dna dna naczynia wliczając w to mięso i pięknie wysmażoną skórkę. I jeszcze jedno jak udka zamarynujemy w samym miodzie i podsmażymy na mocnym ogniu to wyjdzie nam spalona skorupa, której nie da się zjeść. Także uwaga dla kolejnych kucharzy rozbełtajcie połowę ilości miodu podanego w przepisie z olejem albo chociażby wodą. Widzę, że dopracowane są tylko przepisy, które wykonuje pan Okrasa, a reszta to tylko gruba ściema.
odpowiedz
3328 dni temu
Dlaczego nie ma filmu? Chciałam zobaczyć w jaki sposób przy duszeniu mięsa może się utworzyć się taka chrupiąca skórka...
odpowiedz
3328 dni temu
Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :)
3333 dni temu
Brak filmu.
odpowiedz
3333 dni temu
Drogi Gościu, do tego przepisu nie ma instruktażu.