zobacz film Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • dużą patelnię
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • niewielki garnek
  • blender

KROK 1

Uda gęsi z jabłkami - marynowanie gęsi

1 ząbek czosnku siekamy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku, dodajemy niewielką ilość soli. Wszystkie składniki rozcieramy nożem na pastę. Umyte i osuszone udka nacieramy od strony mięsa przygotowaną marynatą. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki maksymalnie na 24 godziny.

 

KROK 2

Uda gęsi z jabłkami - smażenie gęsi

Na rozgrzanej, suchej patelni układamy skórą do dołu gęsie uda, smażymy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Następnie kawałki mięsa obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przesmażone uda przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojone w grube plastry 2 szalotki, ząbek czosnku i lekko podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia z udami. Dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, kilka plastrów świeżego imbiru, 2 łyżeczki miodu, 150 ml wina oraz sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, dodajemy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C minimum na 2,5-3 godziny.

KROK 3

Uda gęsi z jabłkami - karmelizowanie jabłek w miodzie

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy uda, wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w drobną kostkę boczku.

Na rozgrzaną, czystą patelnię wlewamy 3 łyżeczki miodu, dodajemy kilka gałązek tymianku, pokrojone w ósemki jabłko i smażymy na wolnym ogniu, aż się skarmelizują. Od czasu do czasu mieszamy.

Do wysmażonego boczku dodajemy 2 łyżeczki miodu, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę szalotkę, posiekane 2 plastry imbiru oraz lekko przesiekaną kiszoną kapustę. Dusimy wszystkie składniki przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy wcześniej namoczony, podgotowany groch. Smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku łyżeczką miodu, startą skórką i sokiem z cytryny oraz posiekanym tymiankiem. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Uda gęsi wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz. Sos z dna naczynia razem z jabłkami i cebulą przekładamy do garnka. Zagotowujemy z pozostałym winem i masłem – dokładnie miksujemy. Na talerz z udami nakładamy sos oraz skarmelizowane jabłka. Do miseczki obok przekładamy kapustę z grochem. Danie dekorujemy świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    568 dni temu
    prawie kostka masła? do tłustych udek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    904 dni temu
    3 godz. w temp. 180 st. to jakaś bzdura. Po 2,5 godz. mimo kilkukrotnego podlewania winem i wodą jabłka, cebula i imbir zupełnie spalone, skóra z gęsi też. Dobrze, że chociaż mięso ocalało. Ale sosu to już nie było z czego zrobić. A grochu do kapusty chyba lepiej dać nieco mniej. A najlepiej zastąpić grzybami:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram