Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- dużą patelnię
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- niewielki garnek
- blender
KROK 1
1 ząbek czosnku siekamy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku, dodajemy niewielką ilość soli. Wszystkie składniki rozcieramy nożem na pastę. Umyte i osuszone udka nacieramy od strony mięsa przygotowaną marynatą. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki maksymalnie na 24 godziny.
KROK 2
Na rozgrzanej, suchej patelni układamy skórą do dołu gęsie uda, smażymy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Następnie kawałki mięsa obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przesmażone uda przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojone w grube plastry 2 szalotki, ząbek czosnku i lekko podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia z udami. Dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, kilka plastrów świeżego imbiru, 2 łyżeczki miodu, 150 ml wina oraz sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, dodajemy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C minimum na 2,5-3 godziny.
KROK 3
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy uda, wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w drobną kostkę boczku.
Na rozgrzaną, czystą patelnię wlewamy 3 łyżeczki miodu, dodajemy kilka gałązek tymianku, pokrojone w ósemki jabłko i smażymy na wolnym ogniu, aż się skarmelizują. Od czasu do czasu mieszamy.
Do wysmażonego boczku dodajemy 2 łyżeczki miodu, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę szalotkę, posiekane 2 plastry imbiru oraz lekko przesiekaną kiszoną kapustę. Dusimy wszystkie składniki przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy wcześniej namoczony, podgotowany groch. Smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku łyżeczką miodu, startą skórką i sokiem z cytryny oraz posiekanym tymiankiem. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Uda gęsi wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz. Sos z dna naczynia razem z jabłkami i cebulą przekładamy do garnka. Zagotowujemy z pozostałym winem i masłem – dokładnie miksujemy. Na talerz z udami nakładamy sos oraz skarmelizowane jabłka. Do miseczki obok przekładamy kapustę z grochem. Danie dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!
Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!
Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1494 dni temu
Zawsze się udaje:-)
odpowiedz
2939 dni temu
prawie kostka masła? do tłustych udek?
odpowiedz
3275 dni temu
3 godz. w temp. 180 st. to jakaś bzdura. Po 2,5 godz. mimo kilkukrotnego podlewania winem i wodą jabłka, cebula i imbir zupełnie spalone, skóra z gęsi też. Dobrze, że chociaż mięso ocalało. Ale sosu to już nie było z czego zrobić. A grochu do kapusty chyba lepiej dać nieco mniej. A najlepiej zastąpić grzybami:)
odpowiedz