zobacz film

Karol Okrasa i Bartek bez przepisu

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • moździerz
  • blender
  • palnik kuchenny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym

Piersi kaczki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową, lub zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do ciepłej wody.

Krok 1: Smażymy piersi kaczki

Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.

Krok 2: Przygotowujemy sos mandarynkowy

W garnku karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Następnie dodajemy 2 drobno posiekane plastry imbiru i 5 obranych mandarynek. Całość podlewamy winem, wrzucamy kilka gałązek tymianku i kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu. Gdy alkohol odparuje, wyciągamy gałązki tymianku i miksujemy całość. Z patelni, na której smażyliśmy kaczkę, zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy zmiksowany sos. Chwilę deglasujemy i wlewamy sos znów do garnka. Dodajemy kilka kostek zimnego masła. Redukujemy sos na wolnym ogniu. Dodajemy kilka listków tymianku, sok wyciśnięty z 1 mandarynki i odrobinę tłuszczu kaczego. Sos przecedzamy przez sito i redukujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Krok 3: Przygotowujemy purée z pietruszki

Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy musztardą, miodem, solą i pieprzem. Możemy dolać odrobinę wina.

Krok 4: Wykładamy danie

Z pozostałej mandarynki wycinamy filety. Doprawiamy je 1 posiekanym plastrem imbiru, świeżą kolendrą i polewamy oliwą z oliwek. Na talerz wykładamy purée i odrobinę sosu. Na purée układamy plastry kaczki i ponownie polewamy sosem. Dekorujemy filetami mandarynki.

 

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową

Krok 1: Smażymy kaczkę

Skórę kaczki opalamy palnikiem i nacinamy w kratkę, nie nacinając mięsa. Solimy mięso z dwóch stron. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.

Krok 2: Przygotowujemy salsę

Mandarynki obieramy ze skóry i błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy kilka listków posiekanej kolendry i natki pietruszki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, siekamy w kostkę i dodajemy do salsy. Sezam podprażamy na suchej patelni i również dodajemy do salsy. Salsę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki.

Krok 3: Przygotowujemy purée

Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i kilka listków tymianku. Białka oddzielamy od żółtek i 2 żółtka dodajemy do lekko przestudzonego purée. Energicznie mieszamy.

Krok 4: Wykładamy danie

Purée wykładamy na talerz. Układamy pierś kaczki przekrojoną na pół i salsę mandarynkową. Na talerzu kładziemy pozostałe żółtko i opalamy palnikiem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami – kolendrą i natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram