Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- moździerz
- blender
- palnik kuchenny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Piersi kaczki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową, lub zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do ciepłej wody.
Krok 1: Smażymy piersi kaczki
Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
Krok 2: Przygotowujemy sos mandarynkowy
W garnku karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Następnie dodajemy 2 drobno posiekane plastry imbiru i 5 obranych mandarynek. Całość podlewamy winem, wrzucamy kilka gałązek tymianku i kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu. Gdy alkohol odparuje, wyciągamy gałązki tymianku i miksujemy całość. Z patelni, na której smażyliśmy kaczkę, zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy zmiksowany sos. Chwilę deglasujemy i wlewamy sos znów do garnka. Dodajemy kilka kostek zimnego masła. Redukujemy sos na wolnym ogniu. Dodajemy kilka listków tymianku, sok wyciśnięty z 1 mandarynki i odrobinę tłuszczu kaczego. Sos przecedzamy przez sito i redukujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu.
Krok 3: Przygotowujemy purée z pietruszki
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy musztardą, miodem, solą i pieprzem. Możemy dolać odrobinę wina.
Krok 4: Wykładamy danie
Z pozostałej mandarynki wycinamy filety. Doprawiamy je 1 posiekanym plastrem imbiru, świeżą kolendrą i polewamy oliwą z oliwek. Na talerz wykładamy purée i odrobinę sosu. Na purée układamy plastry kaczki i ponownie polewamy sosem. Dekorujemy filetami mandarynki.
Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Krok 1: Smażymy kaczkę
Skórę kaczki opalamy palnikiem i nacinamy w kratkę, nie nacinając mięsa. Solimy mięso z dwóch stron. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
Krok 2: Przygotowujemy salsę
Mandarynki obieramy ze skóry i błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy kilka listków posiekanej kolendry i natki pietruszki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, siekamy w kostkę i dodajemy do salsy. Sezam podprażamy na suchej patelni i również dodajemy do salsy. Salsę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
Krok 3: Przygotowujemy purée
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i kilka listków tymianku. Białka oddzielamy od żółtek i 2 żółtka dodajemy do lekko przestudzonego purée. Energicznie mieszamy.
Krok 4: Wykładamy danie
Purée wykładamy na talerz. Układamy pierś kaczki przekrojoną na pół i salsę mandarynkową. Na talerzu kładziemy pozostałe żółtko i opalamy palnikiem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami – kolendrą i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!
Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.
Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.
Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Caprese w oliwie
- Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Pizzo-burger
- Koktajl tiramisu
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- EKSPRESOWY BIGOS
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Indyk caprese
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Chili sin carne con tofu
- Pizza z czekoladą
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Rolada cytrynowa
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Masło kasztanowe
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Słodka pizza owocowa
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1091 dni temu
Może być pyszznie
odpowiedz
1091 dni temu
team Bartek
odpowiedz
1547 dni temu
team Karol :-)
odpowiedz
1730 dni temu
team Karol
odpowiedz
1769 dni temu
Większość przepisów na kaczkę ma w sobie wino, czy takie danie możemy podać dziecku?
odpowiedz
1769 dni temu
Aniu, to zależy od przepisu. Alkohol powinien całkowicie odparować z wina pod wpływem obróbki termicznej, jeśli mamy do czynienia z dłuższym procesem i wyższą temperaturą (np. powolne pieczenie, duszenie). Jeśli jednak nie masz przekonania do przepisów z alkoholem, możesz go pominąć lub wykorzystać taki, w którym nie używamy go w ogóle, np. ten: https://kuchnialidla.pl/kaczka-z-karmelizowanymi-pomaranczami-i-zurawinami
2053 dni temu
wygląda apetycznie
odpowiedz