Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
- patelnię grillową
KROK 1: przygotowujemy pierś kaczki
Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
KROK 2: marynujemy mięso
Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
KROK 3: wysmażamy kaczkę
Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
KROK 4: dopiekamy mięso w piekarniku
Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: grillujemy gruszkę
Gruszkę dokładnie myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie smarujemy miodem. Cząstki owoców układamy na rozgrzanej patelni grillowej i krótko opiekamy z obydwu stron.
KROK 6: prażymy orzechy
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
KROK 7: kroimy buraka
Buraka kroimy na półplasterki.
KROK 8: przygotowujemy sos
Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
KROK 9: serwujemy
Do miski wkładamy miks sałat, gruszkę, pokruszony ser oraz buraka. Na wierzchu układamy upieczoną, pokrojoną w dość grube plastry kaczkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami. Polewamy dressingiem.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.
Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledź marynowany w pieczonych burakach
- Pieczony łosoś z sałatką chlebową
- Cukiniowe pizze
- Terrina z łososia z serem feta
- Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Przepis na sos bolognese
- Tajine z wołowiną
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Puszyste dyniowe placuszki
- Grzyby marynowane
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Brownie z chałwą
- Bułki maślane
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- PASTA Z KALAFIORA
- Kotlet schabowy z miodową kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
969 dni temu
Kaczka po tak krótkiej obróbce termicznej była surowa, polecam trzymać w piekarniku nawet 40 minut.
odpowiedz
1613 dni temu
Kaczka w tej sałatce podaje się na ciepło czy zimno?
odpowiedz
1612 dni temu
W piątym kroku przepisu wspominamy o odstawianiu upieczonej kaczki do wystudzenia-nie musisz jej podgrzewać przed połączeniem z pozostałymi składnikami sałatki.
2904 dni temu
bardzo ciekawe połączenie smaków. Ja pierś z kaczki przyrządziłam na grillu i wyszło pysznie.
odpowiedz
3175 dni temu
a burak pieczony, gotowany, grillowany czy surowy?
odpowiedz
3174 dni temu
zofka, jak w przepisie - burak ma być ugotowany :)
3054 dni temu
upieczony w folii aluminionej....
3198 dni temu
Najlepsze jest serwowanie.....bez kaczki :)
odpowiedz
1695 dni temu
Dokładnie , a gdzie tu kaczka ?
1695 dni temu
Jeśli już upieczemy kaczkę, rzeczywiście warto ją podać z sałatką i zdecydowanie rekomendujemy, by to zrobić! :) Zdanie dotyczące tego etapu musiało nam umknąć z przepisu. Dziękujemy, że tak uważnie czytacie sposób przygotowania i przychodzicie nam z pomocą!