Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem

Jean-Baptiste Bonnet

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
  • patelnię grillową

KROK 1: przygotowujemy pierś kaczki

Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.

KROK 2: marynujemy mięso

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem - Marynujemy mięso

Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

KROK 3: wysmażamy kaczkę

Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

KROK 4: dopiekamy mięso w piekarniku

Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: grillujemy gruszkę

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem - Grillujemy gruszkę

Gruszkę dokładnie myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie smarujemy miodem. Cząstki owoców układamy na rozgrzanej patelni grillowej i krótko opiekamy z obydwu stron.

 

KROK 6: prażymy orzechy

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem - Prażymy orzechy

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.

 

 

KROK 7: kroimy buraka

Buraka kroimy na półplasterki.

KROK 8: przygotowujemy sos

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.

KROK 9: serwujemy

Do miski wkładamy miks sałat, gruszkę, pokruszony ser oraz buraka. Na wierzchu układamy upieczoną, pokrojoną w dość grube plastry kaczkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami. Polewamy dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    969 dni temu
    Kaczka po tak krótkiej obróbce termicznej była surowa, polecam trzymać w piekarniku nawet 40 minut.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1613 dni temu
    Kaczka w tej sałatce podaje się na ciepło czy zimno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1612 dni temu
    W piątym kroku przepisu wspominamy o odstawianiu upieczonej kaczki do wystudzenia-nie musisz jej podgrzewać przed połączeniem z pozostałymi składnikami sałatki.
  • lara lara
    2904 dni temu
    bardzo ciekawe połączenie smaków. Ja pierś z kaczki przyrządziłam na grillu i wyszło pysznie.

    odpowiedz

  • zofka zofka
    3175 dni temu
    a burak pieczony, gotowany, grillowany czy surowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3174 dni temu
    zofka, jak w przepisie - burak ma być ugotowany :)
  • Gość Gość
    3054 dni temu
    upieczony w folii aluminionej....
  • Gość Gość
    3198 dni temu
    Najlepsze jest serwowanie.....bez kaczki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1695 dni temu
    Dokładnie , a gdzie tu kaczka ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1695 dni temu
    Jeśli już upieczemy kaczkę, rzeczywiście warto ją podać z sałatką i zdecydowanie rekomendujemy, by to zrobić! :) Zdanie dotyczące tego etapu musiało nam umknąć z przepisu. Dziękujemy, że tak uważnie czytacie sposób przygotowania i przychodzicie nam z pomocą!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!