
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
KROK 1: marynujemy udka w soli
Uda dokładnie myjemy i oczyszczamy. Solimy i odstawiamy na około 2 godziny.
KROK 2: konfitujemy kaczkę
Mięso kaczki wkładamy do garnka. Zalewamy olejem, tak aby było całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę oraz liście laurowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny.
KROK 3: karmelizujemy cebulę
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia.
KROK 4: przygotowujemy purée z selera
Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
KROK 5: obsmażamy mięso
Kaczkę wyjmujemy z oleju i obsmażamy na patelni do zarumienienia skórki.
KROK 6: serwujemy
Uda kaczki podajemy z konfiturą cebulową i purée z selera.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Zobacz przepisy
na święta
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
635 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast oleju mogą użyć tłuszcz gęsi? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
3006 dni temu
Prawidłowo ta kaczka, a raczej gęś powinna być zrobiona w tłuszczu własnym i pozostawiona w nim co najmniej 5 miesięcy - wtedy dopiero wydobywa kruchość i smak. Co ciekawe jest to receptura stosowana przez biednych wieśniaków dawniej, dziś rarytas "lepszych" restauracji ( choć wątpię aby przyrządzali ją wedle oryginalnej receptury).
odpowiedz
3033 dni temu
Generalnie tragedia :( Jedyne co się broni to puree z selera... Kaczka wyszła sucha i bez smaku, a konfitura cebulowa niestety śmierdzi w całym mieszkaniu :( Szkoda, będziemy próbować innych przepisów na kaczkę z kuchni Lidla, bo ten jest raczej nieudany
odpowiedz
3328 dni temu
Jak gotować w oleju przez 3 godziny???
odpowiedz
3327 dni temu
na wolniutkim gazie/płytce/
3327 dni temu
No ja też byłam zaskoczona,ale wyszło super.Normalnie się gotuje jak w wodzie:)
3326 dni temu
Drogi Gościu, kaczkę gotujemy na bardzo małym ogniu w oleju - to taka technika :)