Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
KROK 1: marynujemy udka w soli
Uda dokładnie myjemy i oczyszczamy. Solimy i odstawiamy na około 2 godziny.
KROK 2: konfitujemy kaczkę
Mięso kaczki wkładamy do garnka. Zalewamy olejem, tak aby było całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę oraz liście laurowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny.
KROK 3: karmelizujemy cebulę
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia.
KROK 4: przygotowujemy purée z selera
Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
KROK 5: obsmażamy mięso
Kaczkę wyjmujemy z oleju i obsmażamy na patelni do zarumienienia skórki.
KROK 6: serwujemy
Uda kaczki podajemy z konfiturą cebulową i purée z selera.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (7)
846 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast oleju mogą użyć tłuszcz gęsi? Pozdrawiam Ewa
Odpowiedz
3217 dni temu
Prawidłowo ta kaczka, a raczej gęś powinna być zrobiona w tłuszczu własnym i pozostawiona w nim co najmniej 5 miesięcy - wtedy dopiero wydobywa kruchość i smak. Co ciekawe jest to receptura stosowana przez biednych wieśniaków dawniej, dziś rarytas "lepszych" restauracji ( choć wątpię aby przyrządzali ją wedle oryginalnej receptury).
Odpowiedz
3244 dni temu
Generalnie tragedia :( Jedyne co się broni to puree z selera... Kaczka wyszła sucha i bez smaku, a konfitura cebulowa niestety śmierdzi w całym mieszkaniu :( Szkoda, będziemy próbować innych przepisów na kaczkę z kuchni Lidla, bo ten jest raczej nieudany
Odpowiedz
3539 dni temu
Jak gotować w oleju przez 3 godziny???
Odpowiedz
3538 dni temu
na wolniutkim gazie/płytce/
3538 dni temu
No ja też byłam zaskoczona,ale wyszło super.Normalnie się gotuje jak w wodzie:)
3537 dni temu
Drogi Gościu, kaczkę gotujemy na bardzo małym ogniu w oleju - to taka technika :)