Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender

KROK 1: marynujemy udka w soli

Uda dokładnie myjemy i oczyszczamy. Solimy i odstawiamy na około 2 godziny.

KROK 2: konfitujemy kaczkę

Kaczka - Konfitujemy kaczkę

Mięso kaczki wkładamy do garnka. Zalewamy olejem, tak aby było całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę oraz liście laurowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny.

 

KROK 3: karmelizujemy cebulę

Kaczka - Karmelizujemy cebulę

Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia.

 

KROK 4: przygotowujemy purée z selera

Kaczka - Przygotowujemy purée z selera

Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

 

KROK 5: obsmażamy mięso

Kaczkę wyjmujemy z oleju i obsmażamy na patelni do zarumienienia skórki.

KROK 6: serwujemy

Uda kaczki podajemy z konfiturą cebulową i purée z selera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    503 dni temu
    Dzień dobry, czy zamiast oleju mogą użyć tłuszcz gęsi? Pozdrawiam Ewa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2875 dni temu
    Prawidłowo ta kaczka, a raczej gęś powinna być zrobiona w tłuszczu własnym i pozostawiona w nim co najmniej 5 miesięcy - wtedy dopiero wydobywa kruchość i smak. Co ciekawe jest to receptura stosowana przez biednych wieśniaków dawniej, dziś rarytas "lepszych" restauracji ( choć wątpię aby przyrządzali ją wedle oryginalnej receptury).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2901 dni temu
    Generalnie tragedia :( Jedyne co się broni to puree z selera... Kaczka wyszła sucha i bez smaku, a konfitura cebulowa niestety śmierdzi w całym mieszkaniu :( Szkoda, będziemy próbować innych przepisów na kaczkę z kuchni Lidla, bo ten jest raczej nieudany

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3196 dni temu
    Jak gotować w oleju przez 3 godziny???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3195 dni temu
    na wolniutkim gazie/płytce/
  • Danka Danka
    3195 dni temu
    No ja też byłam zaskoczona,ale wyszło super.Normalnie się gotuje jak w wodzie:)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3195 dni temu
    Drogi Gościu, kaczkę gotujemy na bardzo małym ogniu w oleju - to taka technika :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!