
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
- naczynie żaroodporne
- sznurek kuchenny
KROK 1: Kroimy warzywa
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
KROK 2: Smażymy farsz
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
KROK 3: Przygotowujemy piersi kaczki
Piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy nożem w kratkę. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca) i tworzymy kieszonkę do nadziewania.
KROK 4: Faszerujemy roladki
Kieszonki z piersi kaczki nadziewamy warzywnym farszem. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry i układamy po 2-3 plastry sera w kieszonce. Owijamy każdą pierś dokładnie sznurkiem kuchennym, tworząc kształt roladek.
KROK 5: Pieczemy faszerowane piersi kaczki
Faszerowane piersi układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 210°C około 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki).
KROK 6: Serwujemy
Zdejmujemy sznurek i przekładamy faszerowane piersi na talerz. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Komentarze (9)
1270 dni temu
Czy możecie zaproponować jakiś sos do tego dania tak, żeby pasował np. do klusek lub pyz? Niestety jestem kiepska w kuchni i sama niczego nie wymyślę ;)
odpowiedz
1270 dni temu
Możesz wypróbować sos według Karola Okrasy - z glazurowanej szalotki :) https://kuchnialidla.pl/uda-confit-i-soczysta-piers-z-kremowym-puree-ziemniaczanym-i-sosem-z-glazurowanej-szalotki
1271 dni temu
Witam, z czym można podać tę kaczkę? Rozumiem, że danie nie ma sosu więc kluski czy pyzy odpadają, co więc najlepiej by pasowało?
odpowiedz
1271 dni temu
świetnie się sprawdzi puree z selera z przepisu Karola: https://kuchnialidla.pl/kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera
1460 dni temu
Przepis genialny w swej prostocie. Danie bardzo smaczne i efektowne. Czas trzeba było wydłużyć bo dopiero po 20 min zaczęło się coś dziać w brytfannie ale to raczej kwestia konkretnego piekarnika.
odpowiedz
1887 dni temu
W którym momencie dokładamy pieczarki do farszu? W 2. kroku mówi się tylko o cebuli i czosnku.
odpowiedz
1887 dni temu
Razem z cebulą i czosnkiem :)
1890 dni temu
Przepyszne danie, kaczka mieciutka i łatwa w przygotowaniu :) mam tylko pytanie czy naczynie żaroodporne powinno być przykryte? Ja nie przykrylam i hmm piekarnik do mycia przez pryskajacy tłuszcz :-)
odpowiedz
1889 dni temu
Weroniko, nie przykrywamy naczynia :)
zobacz wszystkie