zobacz film Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym

Cyril Kuttene

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
  • naczynie żaroodporne
  • sznurek kuchenny

KROK 1: Kroimy warzywa

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

KROK 2: Smażymy farsz

Piersi kaczki - Smażymy farsz

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

 

KROK 3: Przygotowujemy piersi kaczki

Piersi kaczki - Przygotowujemy piersi kaczki

Piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy nożem w kratkę. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca) i tworzymy kieszonkę do nadziewania.

 

KROK 4: Faszerujemy roladki

Piersi kaczki - Faszerujemy roladki

Kieszonki z piersi kaczki nadziewamy warzywnym farszem. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry i układamy po 2-3 plastry sera w kieszonce. Owijamy każdą pierś dokładnie sznurkiem kuchennym, tworząc kształt roladek.

 

KROK 5: Pieczemy faszerowane piersi kaczki

Faszerowane piersi układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 210°C około 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki).

KROK 6: Serwujemy

Zdejmujemy sznurek i przekładamy faszerowane piersi na talerz. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    553 dni temu
    Żeby dobrze zrobić kaczkę, także faszerowaną, jest potrzebna jeszcze jedna sztuczka o której tutaj nie wspominacie. No i wydłużyć czas pieczenia, tak jak ktoś tu dobrze zauważył. Żeby nie było, przepis jest fantastyczny ale bez modyfikacji po prostu nie ma szans wyjść kruche mięso.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1164 dni temu
    Czy jeżeli dodam kurki zamiast pieczarek, to będzie to dobre i smaczne połączenie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Oczywiście, to bardzo dobry pomysł :) Pamiętaj tylko, by dobrze oczyścić kurki przed ich przygotowaniem.
  • Gość Gość
    2543 dni temu
    Czy możecie zaproponować jakiś sos do tego dania tak, żeby pasował np. do klusek lub pyz? Niestety jestem kiepska w kuchni i sama niczego nie wymyślę ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2543 dni temu
    Możesz wypróbować sos według Karola Okrasy - z glazurowanej szalotki :) https://kuchnialidla.pl/uda-confit-i-soczysta-piers-z-kremowym-puree-ziemniaczanym-i-sosem-z-glazurowanej-szalotki
  • Gość Gość
    2544 dni temu
    Witam, z czym można podać tę kaczkę? Rozumiem, że danie nie ma sosu więc kluski czy pyzy odpadają, co więc najlepiej by pasowało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2544 dni temu
    świetnie się sprawdzi puree z selera z przepisu Karola: https://kuchnialidla.pl/kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera
  • Gość Gość
    2733 dni temu
    Przepis genialny w swej prostocie. Danie bardzo smaczne i efektowne. Czas trzeba było wydłużyć bo dopiero po 20 min zaczęło się coś dziać w brytfannie ale to raczej kwestia konkretnego piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3160 dni temu
    W którym momencie dokładamy pieczarki do farszu? W 2. kroku mówi się tylko o cebuli i czosnku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3160 dni temu
    Razem z cebulą i czosnkiem :)
  • Weronika Weronika
    3163 dni temu
    Przepyszne danie, kaczka mieciutka i łatwa w przygotowaniu :) mam tylko pytanie czy naczynie żaroodporne powinno być przykryte? Ja nie przykrylam i hmm piekarnik do mycia przez pryskajacy tłuszcz :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3162 dni temu
    Weroniko, nie przykrywamy naczynia :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!