Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
- naczynie żaroodporne
- sznurek kuchenny
KROK 1: Kroimy warzywa
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
KROK 2: Smażymy farsz
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
KROK 3: Przygotowujemy piersi kaczki
Piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy nożem w kratkę. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca) i tworzymy kieszonkę do nadziewania.
KROK 4: Faszerujemy roladki
Kieszonki z piersi kaczki nadziewamy warzywnym farszem. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry i układamy po 2-3 plastry sera w kieszonce. Owijamy każdą pierś dokładnie sznurkiem kuchennym, tworząc kształt roladek.
KROK 5: Pieczemy faszerowane piersi kaczki
Faszerowane piersi układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 210°C około 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki).
KROK 6: Serwujemy
Zdejmujemy sznurek i przekładamy faszerowane piersi na talerz. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.
Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Faszerowane pomidorki koktajlowe
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Pierogi z kaczką
- Ciasteczka cytrynowe
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Szparagi na 3 sposoby
- Grzyby marynowane
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Wegański tort marchewkowy
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Pikantne smoothie z kaki
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kalafiorowa zupa krem
- Wegańskie tofumisu
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Lody wegańskie
- Szpecle ze szpinakiem z serem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
592 dni temu
Żeby dobrze zrobić kaczkę, także faszerowaną, jest potrzebna jeszcze jedna sztuczka o której tutaj nie wspominacie. No i wydłużyć czas pieczenia, tak jak ktoś tu dobrze zauważył. Żeby nie było, przepis jest fantastyczny ale bez modyfikacji po prostu nie ma szans wyjść kruche mięso.
odpowiedz
1204 dni temu
Czy jeżeli dodam kurki zamiast pieczarek, to będzie to dobre i smaczne połączenie?
odpowiedz
1203 dni temu
Oczywiście, to bardzo dobry pomysł :) Pamiętaj tylko, by dobrze oczyścić kurki przed ich przygotowaniem.
2583 dni temu
Czy możecie zaproponować jakiś sos do tego dania tak, żeby pasował np. do klusek lub pyz? Niestety jestem kiepska w kuchni i sama niczego nie wymyślę ;)
odpowiedz
2582 dni temu
Możesz wypróbować sos według Karola Okrasy - z glazurowanej szalotki :) https://kuchnialidla.pl/uda-confit-i-soczysta-piers-z-kremowym-puree-ziemniaczanym-i-sosem-z-glazurowanej-szalotki
2583 dni temu
Witam, z czym można podać tę kaczkę? Rozumiem, że danie nie ma sosu więc kluski czy pyzy odpadają, co więc najlepiej by pasowało?
odpowiedz
2583 dni temu
świetnie się sprawdzi puree z selera z przepisu Karola: https://kuchnialidla.pl/kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera
2773 dni temu
Przepis genialny w swej prostocie. Danie bardzo smaczne i efektowne. Czas trzeba było wydłużyć bo dopiero po 20 min zaczęło się coś dziać w brytfannie ale to raczej kwestia konkretnego piekarnika.
odpowiedz
3200 dni temu
W którym momencie dokładamy pieczarki do farszu? W 2. kroku mówi się tylko o cebuli i czosnku.
odpowiedz
3200 dni temu
Razem z cebulą i czosnkiem :)
3202 dni temu
Przepyszne danie, kaczka mieciutka i łatwa w przygotowaniu :) mam tylko pytanie czy naczynie żaroodporne powinno być przykryte? Ja nie przykrylam i hmm piekarnik do mycia przez pryskajacy tłuszcz :-)
odpowiedz
3202 dni temu
Weroniko, nie przykrywamy naczynia :)
zobacz wszystkie