zobacz film Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kaczka

Udka gotujemy w oleju z liściem laurowym i gałązkami rozmarynu na bardzo małym ogniu (temperatura tłuszczu powinna wynosić około 110°C) około 2,5-3 godzin. Po ugotowaniu odsączamy udka na papierowym ręczniku.

Skórę na piersiach kaczki nacinamy, doprawiamy pieprzem, układamy na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu), smażymy i wytapiamy tłuszcz ze skóry. Dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu, odwracamy pierś na drugą stronę, smażymy. Przekładamy prawie całą zawartość patelni (zostawiamy trochę tłuszczu na patelni) do naczynia żaroodpornego i pieczemy 6-7 minut w temperaturze 180°C. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika (pozwalamy mięsu odpocząć) i ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 3-4 minuty.

Sos

Na patelnie z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi kaczki, przekładamy pokrojone szalotki, dodajemy 2 gałązki rozmarynu, smażymy (prażymy) do zrumienienia. Dodajemy miód oraz 1 ząbek czosnku. Gdy miód zacznie karmelizować, dodajemy czerwone wino i ocet balsamiczny. Gotujemy i redukujemy do 1/3  objętości. Gdy część wina odparuje, dodajemy konfiturę śliwkową lub powidła.

Całość mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy masło (wcześniej wyjmujemy rozmaryn), jeszcze chwilę gotujemy.

Purée

Mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki, masło i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego purée. Zdejmujemy z ognia.

Na talerz wykładamy purée, sos, udko oraz pierś pokrojoną w plastry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Ola Ola
    325 dni temu
    Czy można szalotkę w sosie zastąpić zwykłą cebulą lub ewentualnie jeszcze jakimś innym zamiennikiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    324 dni temu
    Olu, nie polecamy zastępowania szalotki, cebulą białą, gdyż mają zupełnie inny smak i aromat. Jedyne co możemy polecić to użycie czerwonej cebuli - jednak zmniejsz jej ilość do maksymalnie 3 :)
  • Magda Magda
    872 dni temu
    Robiłam piersi z kaczki z przepisu. Z udek zrezygnowałam,ale co mam zrobić aby po położeniu piersi na talerz nie wylewał się z nich "sok". Mało estetycznie to wygląda jak po podaniu talerza wypływa różowy płyn taki jakby zabarwiony krwią.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    870 dni temu
    Magdo, najlepiej przed nałożeniem na talerz zostawić kaczkę na trochę, by odpoczęła np. na kartce. Wówczas soki wypłyną, nie brudząc talerza.
  • Gość Gość
    587 dni temu
    daj mięsu się zamknąć po smażeniu - niech odpocznie kilka minut na desce
  • aliss aliss
    941 dni temu
    Ile czasu smażyć pierś z jednej strony i ile z drugiej i na jakim ogniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    941 dni temu
    Aliss, piersi kaczki smażymy od strony skóry do wytopienia tłuszczu na średnim ogniu. Następnie przekładamy i smażymy na złoty kolor. Pamiętaj, że piersi później wkładamy jeszcze do piekarnika!
  • Monika Monika
    1176 dni temu
    Ja wczoraj wykarmiłam rodzinkę!!! pychota! udek "wrzuciłam "więcej i będą jeszcze dziś do kopytek gryczanych:)))

    odpowiedz

  • yoll yoll
    1177 dni temu
    czasochłonne i nie koniecznie lekkie, a latem nieszczególnie fajnie jest jeść ciężkie jedzenie. przepis jednak prosty a danie w smaku nie najgorsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1178 dni temu
    No właśnie... Dlatego... Ale nie jest napisane, że cztery jednakowe ;-) Dla 2óch będą piersi a dla pozostałych 2óch udka... Pytanie, co kto woli albo... na co "się załapie" :-)

    odpowiedz

  • Azi Azi
    1179 dni temu
    Napisane jest że można zrobić cztery porcje ale kaczka ma tylko dwie piersi i dwa udka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    664 dni temu
    Ale napisali też, że na talerz wykładamy pierś pokrojoną w plastry. Możesz ilość wszystkich plasterków rozłożyć na 4 porcje. Myślenie nie boli a inteligentnych nie sieją:)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram