Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie przetrzyj je przez sitko lub zmiel za pomocą maszynki, aby powstało gładkie purée.
Kaczka
Udka gotujemy w oleju z liściem laurowym i gałązkami rozmarynu na bardzo małym ogniu (temperatura tłuszczu powinna wynosić około 110°C) około 2,5-3 godzin. Po ugotowaniu odsączamy udka na papierowym ręczniku.
Skórę na piersiach kaczki nacinamy, doprawiamy pieprzem, układamy na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu), smażymy i wytapiamy tłuszcz ze skóry. Dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu, odwracamy pierś na drugą stronę, smażymy. Przekładamy prawie całą zawartość patelni (zostawiamy trochę tłuszczu na patelni) do naczynia żaroodpornego i pieczemy 6-7 minut w temperaturze 180°C. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika (pozwalamy mięsu odpocząć) i ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 3-4 minuty.
Sos
Na patelnie z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi kaczki, przekładamy drobno posiekane szalotki, dodajemy 2 gałązki rozmarynu, smażymy (prażymy) do zrumienienia. Dodajemy miód oraz pokrojony w cienkie paseczki 1 ząbek czosnku. Gdy miód zacznie karmelizować, dodajemy czerwone wino i ocet balsamiczny. Gotujemy i redukujemy do 1/3 objętości. Gdy część wina odparuje, dodajemy konfiturę śliwkową lub powidła.
Całość mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy masło (wcześniej wyjmujemy rozmaryn), jeszcze chwilę gotujemy.
Purée
Mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy. Dodajemy ugotowane i przetarte ziemniaki, masło i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego purée. Zdejmujemy z ognia.
Na talerz wykładamy purée, sos, udko oraz pierś pokrojoną w plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.
Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Kokosanki
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Naleśniki z boczkiem
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Zielony chłodnik z awokado
- Sałatka z mango, awokado i tofu
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Zupa z dyni i makaronem z szynki
- Kaczka w czerwonym winie i powidłach
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Monogram cake
- Comber z jelenia
- Tarta z kiszoną kapustą
- Kotleciki z grochu ze szpinakiem
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
704 dni temu
Dzień dobry, Kiedy solimy do smaku udka i piersi? Pozdrawiam serdecznie Ewa
odpowiedz
704 dni temu
Dzień dobry Ewo! Kaczki w tym przepisie nie solimy. Sól wykorzystujemy tylko w purée. Pozdrawiamy :)
2560 dni temu
Czy można szalotkę w sosie zastąpić zwykłą cebulą lub ewentualnie jeszcze jakimś innym zamiennikiem?
odpowiedz
2559 dni temu
Olu, nie polecamy zastępowania szalotki, cebulą białą, gdyż mają zupełnie inny smak i aromat. Jedyne co możemy polecić to użycie czerwonej cebuli - jednak zmniejsz jej ilość do maksymalnie 3 :)
3107 dni temu
Robiłam piersi z kaczki z przepisu. Z udek zrezygnowałam,ale co mam zrobić aby po położeniu piersi na talerz nie wylewał się z nich "sok". Mało estetycznie to wygląda jak po podaniu talerza wypływa różowy płyn taki jakby zabarwiony krwią.
odpowiedz
3105 dni temu
Magdo, najlepiej przed nałożeniem na talerz zostawić kaczkę na trochę, by odpoczęła np. na kartce. Wówczas soki wypłyną, nie brudząc talerza.
2822 dni temu
daj mięsu się zamknąć po smażeniu - niech odpocznie kilka minut na desce
3176 dni temu
Ile czasu smażyć pierś z jednej strony i ile z drugiej i na jakim ogniu?
odpowiedz
3176 dni temu
Aliss, piersi kaczki smażymy od strony skóry do wytopienia tłuszczu na średnim ogniu. Następnie przekładamy i smażymy na złoty kolor. Pamiętaj, że piersi później wkładamy jeszcze do piekarnika!
3411 dni temu
Ja wczoraj wykarmiłam rodzinkę!!! pychota! udek "wrzuciłam "więcej i będą jeszcze dziś do kopytek gryczanych:)))
odpowiedz
3412 dni temu
czasochłonne i nie koniecznie lekkie, a latem nieszczególnie fajnie jest jeść ciężkie jedzenie. przepis jednak prosty a danie w smaku nie najgorsze
odpowiedz
3413 dni temu
No właśnie... Dlatego... Ale nie jest napisane, że cztery jednakowe ;-) Dla 2óch będą piersi a dla pozostałych 2óch udka... Pytanie, co kto woli albo... na co "się załapie" :-)
odpowiedz
3413 dni temu
Napisane jest że można zrobić cztery porcje ale kaczka ma tylko dwie piersi i dwa udka :)
odpowiedz
2899 dni temu
Ale napisali też, że na talerz wykładamy pierś pokrojoną w plastry. Możesz ilość wszystkich plasterków rozłożyć na 4 porcje. Myślenie nie boli a inteligentnych nie sieją:)
zobacz wszystkie