Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- naczynie żaroodporne
- tarkę
Przygotuj wcześniej
Fasolkę szparagową oraz zielony groszek ugotuj i zahartuj w zimnej wodzie.
Kaczka
Kaczkę porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka (zobacz film, jak zrobić to krok po kroku), odcinamy nadmiar skóry z piersi. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Skórę przekładamy do zimnego naczynia żeliwnego i podgrzewamy do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodajemy masło, rozpuszczamy, wkładamy kawałki kaczki skórą do dołu i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Kaczkę z częścią tłuszczu przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
W naczyniu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w piórka szalotkę i przekładamy ją do miseczki. Rozgrzewamy olej i smażymy, pokrojone w ćwiartki pieczarki doprawione solą, przez około 6-8 minut. Dodajemy szalotki i czerwone wino, gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy niewielką ilość masła, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię.
Sałatka
Marchew obieramy i razem z cukinią kroimy w cienkie paski. Mieszamy razem marchew, cukinię, fasolkę, groszek i przekrojone na pół pomidorki. Dno salaterki wykładamy rukolą, na wierzch wykładamy mieszankę warzyw, posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą i octem. Na wierzchu układamy plasterki salami i posypujemy startym serem.
Na paterę lub duży talerz wykładamy sos z pieczarkami i szalotkami. Na wierzch kładziemy kaczkę, polewamy sosem i dekorujemy posiekaną świeżą bazylią. Podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2872 dni temu
Potrawy w winie chyba nie dla mnie, nie polecam
odpowiedz
3438 dni temu
Zrobiłam samą kaczkę bez sałatki, ale bardzo mi smakowała:)
odpowiedz