Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- naczynie żaroodporne
- tarkę
Przygotuj wcześniej
Fasolkę szparagową oraz zielony groszek ugotuj i zahartuj w zimnej wodzie.
Kaczka
Kaczkę porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka (zobacz film, jak zrobić to krok po kroku), odcinamy nadmiar skóry z piersi. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Skórę przekładamy do zimnego naczynia żeliwnego i podgrzewamy do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodajemy masło, rozpuszczamy, wkładamy kawałki kaczki skórą do dołu i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Kaczkę z częścią tłuszczu przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
W naczyniu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w piórka szalotkę i przekładamy ją do miseczki. Rozgrzewamy olej i smażymy, pokrojone w ćwiartki pieczarki doprawione solą, przez około 6-8 minut. Dodajemy szalotki i czerwone wino, gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy niewielką ilość masła, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię.
Sałatka
Marchew obieramy i razem z cukinią kroimy w cienkie paski. Mieszamy razem marchew, cukinię, fasolkę, groszek i przekrojone na pół pomidorki. Dno salaterki wykładamy rukolą, na wierzch wykładamy mieszankę warzyw, posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą i octem. Na wierzchu układamy plasterki salami i posypujemy startym serem.
Na paterę lub duży talerz wykładamy sos z pieczarkami i szalotkami. Na wierzch kładziemy kaczkę, polewamy sosem i dekorujemy posiekaną świeżą bazylią. Podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Róże karnawałowe
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Zupa cebulowa z pulpecikami
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Limonkowa babka majonezowa
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Kurczak duszony w piwie
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Babka z niespodzianką
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Sos do pizzy
- Kruche ciasteczka – przepis
- Babka mocno cytrynowa
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Kiszone i suszone pomidory
- Babka ziemniaczana
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Zupa fasolowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2859 dni temu
Potrawy w winie chyba nie dla mnie, nie polecam
odpowiedz
3425 dni temu
Zrobiłam samą kaczkę bez sałatki, ale bardzo mi smakowała:)
odpowiedz