Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • naczynie żaroodporne

Kaczka

Kaczkę porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka (zobacz film, jak zrobić to krok po kroku), odcinamy nadmiar skóry z piersi. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Skórę przekładamy do zimnego naczynia żeliwnego i podgrzewamy do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodajemy masło, rozpuszczamy, wkładamy kawałki kaczki skórą do dołu i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Kaczkę z częścią tłuszczu przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

W naczyniu po smażeniu mięsa szklimy szalotkę i przekładamy ją do miseczki. Rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki doprawione solą około 6-8 minut. Dodajemy szalotki i czerwone wino, gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy niewielką ilość masła, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię.

Sałatka

Mieszamy razem marchew, cukinię, fasolkę, groszek i pomidorki. Dno salaterki wykładamy rukolą, na wierzch wykładamy mieszankę warzyw, posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą i octem. Na wierzchu układamy plasterki salami i posypujemy serem.

Na paterę lub duży talerz wykładamy sos z pieczarkami i szalotkami. Na wierzch kładziemy kaczkę, polewamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    695 dni temu
    Potrawy w winie chyba nie dla mnie, nie polecam

    odpowiedz

  • beatka323 beatka323
    1261 dni temu
    Zrobiłam samą kaczkę bez sałatki, ale bardzo mi smakowała:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram