
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy kaczkę
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 2: Karmelizujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3: Faszerujemy kaczkę
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
1947 dni temu
a co do takiej kaczki? jakie dodatki pasują?
Odpowiedz
1947 dni temu
Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaczki, kasza pęczak, kopytka i kluski śląskie. Jeśli chodzi o warzywa-polecamy duszoną czerwoną kapustę :)
2095 dni temu
Kaczka pyszna. Rewelacja. Do środka dorzuciłam jeszcze 2 skarmelizowane jabłka i zamiast żurawiny - skarmelizowane czereśnie z nalewki.
Odpowiedz
2827 dni temu
zrobiłam dzisiaj na obiad z tym, ze do pomarańczy dodałam sok i skórkę z limonki. Ku mojemu zdziwieniu moje dzieci nie mogły się najeść, a zazwyczaj jak dostają coś nowego do jedzenia to jest przeprawa żeby przynajmniej spróbowały... I piekłam cały czas pod przykryciem, ale przykrywka była lekko uniesiona.
Odpowiedz
2893 dni temu
naprawdę, zawsze te wasze przepisy trzeba przemyślać, pod przykryciem czy nie bo z mojego doświadczenia sie spali, podlewac tłuszcem czy nie itd. no naprawde nastepna załamka
Odpowiedz
2892 dni temu
Drogi Gościu, kaczkę najpierw pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, a następnie przykrywamy folią i pieczemy kolejne 1,5 godziny. W trzecim kroku, znajdziesz informację o podlewaniu tłuszczem podczas pieczenia :)
2887 dni temu
Pierwsze 0.5 h bez przykrycia, potem przykrycie trzeba założyć i na pewno nic się nie spali, a kaczka nabierze pięknego koloru.
3093 dni temu
Zrobiłam:) PYCHOTA !!!!!!!!!!!!!!! ika
Odpowiedz
3110 dni temu
wyszla genialnie!
Odpowiedz
3234 dni temu
kaczki są super!!!
Odpowiedz