Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy kaczkę
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 2: Karmelizujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3: Faszerujemy kaczkę
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1636 dni temu
a co do takiej kaczki? jakie dodatki pasują?
odpowiedz
1636 dni temu
Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaczki, kasza pęczak, kopytka i kluski śląskie. Jeśli chodzi o warzywa-polecamy duszoną czerwoną kapustę :)
1783 dni temu
Kaczka pyszna. Rewelacja. Do środka dorzuciłam jeszcze 2 skarmelizowane jabłka i zamiast żurawiny - skarmelizowane czereśnie z nalewki.
odpowiedz
2516 dni temu
zrobiłam dzisiaj na obiad z tym, ze do pomarańczy dodałam sok i skórkę z limonki. Ku mojemu zdziwieniu moje dzieci nie mogły się najeść, a zazwyczaj jak dostają coś nowego do jedzenia to jest przeprawa żeby przynajmniej spróbowały... I piekłam cały czas pod przykryciem, ale przykrywka była lekko uniesiona.
odpowiedz
2582 dni temu
naprawdę, zawsze te wasze przepisy trzeba przemyślać, pod przykryciem czy nie bo z mojego doświadczenia sie spali, podlewac tłuszcem czy nie itd. no naprawde nastepna załamka
odpowiedz
2581 dni temu
Drogi Gościu, kaczkę najpierw pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, a następnie przykrywamy folią i pieczemy kolejne 1,5 godziny. W trzecim kroku, znajdziesz informację o podlewaniu tłuszczem podczas pieczenia :)
2576 dni temu
Pierwsze 0.5 h bez przykrycia, potem przykrycie trzeba założyć i na pewno nic się nie spali, a kaczka nabierze pięknego koloru.
2782 dni temu
Zrobiłam:) PYCHOTA !!!!!!!!!!!!!!! ika
odpowiedz
2799 dni temu
wyszla genialnie!
odpowiedz
2922 dni temu
kaczki są super!!!
odpowiedz