![Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f1d172d38d25-8b64619277ab-KW50_gosc_kaczka_2016_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy kaczkę
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 2: Karmelizujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3: Faszerujemy kaczkę
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
![Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e6d73fda429e-ec7f63b5c3-Pascal_KW_20_Kaczka-w-calosci_14411_S_56414_POZIOM_RGB.webp)
Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!
![Kaczka z brzoskwiniami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/48b80892ee7e-b5aa1940a1-Kaczka_z_brzoskwiniami_18513_18544_S_340449_rgb_ok_1250x700.webp)
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
![Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e0f933be1035-712b5e5c3e-Karol_kw50_kaczka_w_winie_z-suszonymi_sliwkami_i_buraczkami_18824_S_362692_1250x700_POZIOM_RGB_OK.webp)
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
![Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6145b24de18-9b95f61f88-1250x700_KAROL_KW7_Kaczka_konfit_z_konfitura_cebulowa_19367_S_36638_RGB_OK.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Kanapka viva camembert
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Pierogi z kaczką
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Bułki do hamburgerów
- Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Szynka w kapuście curry
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Clafoutis z czereśniami
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Batony czekoladowe z granatem
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Komentarze (10)
1495 dni temu
a co do takiej kaczki? jakie dodatki pasują?
odpowiedz
1495 dni temu
Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaczki, kasza pęczak, kopytka i kluski śląskie. Jeśli chodzi o warzywa-polecamy duszoną czerwoną kapustę :)
1643 dni temu
Kaczka pyszna. Rewelacja. Do środka dorzuciłam jeszcze 2 skarmelizowane jabłka i zamiast żurawiny - skarmelizowane czereśnie z nalewki.
odpowiedz
2375 dni temu
zrobiłam dzisiaj na obiad z tym, ze do pomarańczy dodałam sok i skórkę z limonki. Ku mojemu zdziwieniu moje dzieci nie mogły się najeść, a zazwyczaj jak dostają coś nowego do jedzenia to jest przeprawa żeby przynajmniej spróbowały... I piekłam cały czas pod przykryciem, ale przykrywka była lekko uniesiona.
odpowiedz
2441 dni temu
naprawdę, zawsze te wasze przepisy trzeba przemyślać, pod przykryciem czy nie bo z mojego doświadczenia sie spali, podlewac tłuszcem czy nie itd. no naprawde nastepna załamka
odpowiedz
2440 dni temu
Drogi Gościu, kaczkę najpierw pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, a następnie przykrywamy folią i pieczemy kolejne 1,5 godziny. W trzecim kroku, znajdziesz informację o podlewaniu tłuszczem podczas pieczenia :)
2435 dni temu
Pierwsze 0.5 h bez przykrycia, potem przykrycie trzeba założyć i na pewno nic się nie spali, a kaczka nabierze pięknego koloru.
2641 dni temu
Zrobiłam:) PYCHOTA !!!!!!!!!!!!!!! ika
odpowiedz
2658 dni temu
wyszla genialnie!
odpowiedz
2782 dni temu
kaczki są super!!!
odpowiedz