
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy kaczkę
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 2: Karmelizujemy pomarańcze
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3: Faszerujemy kaczkę
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Zobacz przepisy
na lato
- Sos do pizzy
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Ramen
- Gulasz wołowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1836 dni temu
a co do takiej kaczki? jakie dodatki pasują?
odpowiedz
1836 dni temu
Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaczki, kasza pęczak, kopytka i kluski śląskie. Jeśli chodzi o warzywa-polecamy duszoną czerwoną kapustę :)
1984 dni temu
Kaczka pyszna. Rewelacja. Do środka dorzuciłam jeszcze 2 skarmelizowane jabłka i zamiast żurawiny - skarmelizowane czereśnie z nalewki.
odpowiedz
2716 dni temu
zrobiłam dzisiaj na obiad z tym, ze do pomarańczy dodałam sok i skórkę z limonki. Ku mojemu zdziwieniu moje dzieci nie mogły się najeść, a zazwyczaj jak dostają coś nowego do jedzenia to jest przeprawa żeby przynajmniej spróbowały... I piekłam cały czas pod przykryciem, ale przykrywka była lekko uniesiona.
odpowiedz
2782 dni temu
naprawdę, zawsze te wasze przepisy trzeba przemyślać, pod przykryciem czy nie bo z mojego doświadczenia sie spali, podlewac tłuszcem czy nie itd. no naprawde nastepna załamka
odpowiedz
2781 dni temu
Drogi Gościu, kaczkę najpierw pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, a następnie przykrywamy folią i pieczemy kolejne 1,5 godziny. W trzecim kroku, znajdziesz informację o podlewaniu tłuszczem podczas pieczenia :)
2776 dni temu
Pierwsze 0.5 h bez przykrycia, potem przykrycie trzeba założyć i na pewno nic się nie spali, a kaczka nabierze pięknego koloru.
2982 dni temu
Zrobiłam:) PYCHOTA !!!!!!!!!!!!!!! ika
odpowiedz
2999 dni temu
wyszla genialnie!
odpowiedz
3123 dni temu
kaczki są super!!!
odpowiedz