Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Marynujemy kaczkę

Podsmażamy warzywa

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.


 

Krok 2: Karmelizujemy pomarańcze  

Przygotowujemy paprykową salsę

Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.


 

Krok 3: Faszerujemy kaczkę

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem. 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1613 dni temu
    a co do takiej kaczki? jakie dodatki pasują?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1612 dni temu
    Do pieczonej kaczki doskonale pasują pieczone ziemniaczki, kasza pęczak, kopytka i kluski śląskie. Jeśli chodzi o warzywa-polecamy duszoną czerwoną kapustę :)
  • Gość Gość
    1760 dni temu
    Kaczka pyszna. Rewelacja. Do środka dorzuciłam jeszcze 2 skarmelizowane jabłka i zamiast żurawiny - skarmelizowane czereśnie z nalewki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2492 dni temu
    zrobiłam dzisiaj na obiad z tym, ze do pomarańczy dodałam sok i skórkę z limonki. Ku mojemu zdziwieniu moje dzieci nie mogły się najeść, a zazwyczaj jak dostają coś nowego do jedzenia to jest przeprawa żeby przynajmniej spróbowały... I piekłam cały czas pod przykryciem, ale przykrywka była lekko uniesiona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2558 dni temu
    naprawdę, zawsze te wasze przepisy trzeba przemyślać, pod przykryciem czy nie bo z mojego doświadczenia sie spali, podlewac tłuszcem czy nie itd. no naprawde nastepna załamka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2558 dni temu
    Drogi Gościu, kaczkę najpierw pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, a następnie przykrywamy folią i pieczemy kolejne 1,5 godziny. W trzecim kroku, znajdziesz informację o podlewaniu tłuszczem podczas pieczenia :)
  • Gość Gość
    2552 dni temu
    Pierwsze 0.5 h bez przykrycia, potem przykrycie trzeba założyć i na pewno nic się nie spali, a kaczka nabierze pięknego koloru.
  • Gość Gość
    2758 dni temu
    Zrobiłam:) PYCHOTA !!!!!!!!!!!!!!! ika

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2775 dni temu
    wyszla genialnie!

    odpowiedz

  • Joachim Joachim
    2899 dni temu
    kaczki są super!!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!