Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do ciasta
- tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- piekarnik nagrzany do temp. 185°C
- sitko o drobnych oczkach
KROK 1: FILETUJEMY MANDARYNKI
Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.
KROK 2: ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM
Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
KROK 3: DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY
Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej delikatnie olejem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 185°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PODAJEMY CIASTO
Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!
Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!
Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gorąca czekolada do picia
- Pyszne ciasto gryczane
- Zupa cebulowa z pulpecikami
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Sernik z rabarbarem
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
- Syrop czekoladowo-kawowy
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Pikantne smoothie z kaki
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Kalafiorowa zupa krem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Wegańskie tofumisu
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Szparagi na 3 sposoby
- Lody wegańskie
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Wegański tort marchewkowy
- Szpecle ze szpinakiem z serem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
640 dni temu
Super przepis, tylko po co go psuć tym olejem? Może lepiej oliwa? pozdrawiam
odpowiedz
640 dni temu
Olej rzepakowy jest neutralny w smaku, dlatego Paweł proponuje go do przygotowania tego ciasta. Natomiast jeśli chcesz użyć oliwy, jak najbardziej możesz to zrobić, proponujemy jednak wybrać taką, która jest łagodna w smaku.
638 dni temu
Psuć olejem rzepakowym? To jeden z najzdrowszych olei, porównywalny z oliwą a do tego neutralny w smaku oraz produkowany lokalnie.
1370 dni temu
Jest karnawał, więc taki pomysł... Gdyby tak zrobić pączki... Ale nie takie "zwykłe", tylko... z dziurką i do tego jeszcze nadziewane. Donuty z nadzieniem - jak je sprawnie i szybko uformować? Skleić?
odpowiedz