zobacz film Fitciasto mandarynkowe bez mąki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę do ciasta
  • tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik nagrzany do temp. 185°C
  • sitko o drobnych oczkach

KROK 1: FILETUJEMY MANDARYNKI

Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.

KROK 2: ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM

Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

KROK 3: DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY

Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej delikatnie olejem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 185°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 4: PODAJEMY CIASTO

Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • ja-nina ja-nina
    640 dni temu
    Super przepis, tylko po co go psuć tym olejem? Może lepiej oliwa? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    640 dni temu
    Olej rzepakowy jest neutralny w smaku, dlatego Paweł proponuje go do przygotowania tego ciasta. Natomiast jeśli chcesz użyć oliwy, jak najbardziej możesz to zrobić, proponujemy jednak wybrać taką, która jest łagodna w smaku.
  • Magda Magda
    638 dni temu
    Psuć olejem rzepakowym? To jeden z najzdrowszych olei, porównywalny z oliwą a do tego neutralny w smaku oraz produkowany lokalnie.
  • Matylda Matylda
    1370 dni temu
    Jest karnawał, więc taki pomysł... Gdyby tak zrobić pączki... Ale nie takie "zwykłe", tylko... z dziurką i do tego jeszcze nadziewane. Donuty z nadzieniem - jak je sprawnie i szybko uformować? Skleić?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!