
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do ciasta
- tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- piekarnik nagrzany do temp. 185°C
- sitko o drobnych oczkach
KROK 1: FILETUJEMY MANDARYNKI
Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.
KROK 2: ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM
Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
KROK 3: DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY
Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej delikatnie olejem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 185°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PODAJEMY CIASTO
Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1016 dni temu
Super przepis, tylko po co go psuć tym olejem? Może lepiej oliwa? pozdrawiam
Odpowiedz
1016 dni temu
Olej rzepakowy jest neutralny w smaku, dlatego Paweł proponuje go do przygotowania tego ciasta. Natomiast jeśli chcesz użyć oliwy, jak najbardziej możesz to zrobić, proponujemy jednak wybrać taką, która jest łagodna w smaku.
1014 dni temu
Psuć olejem rzepakowym? To jeden z najzdrowszych olei, porównywalny z oliwą a do tego neutralny w smaku oraz produkowany lokalnie.
1746 dni temu
Jest karnawał, więc taki pomysł... Gdyby tak zrobić pączki... Ale nie takie "zwykłe", tylko... z dziurką i do tego jeszcze nadziewane. Donuty z nadzieniem - jak je sprawnie i szybko uformować? Skleić?
Odpowiedz