zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę do ciasta
  • tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik nagrzany do temp. 185°C
  • sitko o drobnych oczkach

KROK 1: FILETUJEMY MANDARYNKI

Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.

KROK 2: ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM

Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

KROK 3: DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY

Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej delikatnie olejem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 185°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 4: PODAJEMY CIASTO

Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Matylda Matylda
    99 dni temu
    Jest karnawał, więc taki pomysł... Gdyby tak zrobić pączki... Ale nie takie "zwykłe", tylko... z dziurką i do tego jeszcze nadziewane. Donuty z nadzieniem - jak je sprawnie i szybko uformować? Skleić?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram